Fakta om beslutet om försäljning av mat till anställda

Den 19 juni beslutade kommunstyrelsen att avsluta möjligheten för kommunanställda att äta mat i matsalar på skolor och boenden från den 1 oktober. Sedan beslutet fattades har många uppgifter om beslutets innebörd cirkulerat i media.

Kungälvs kommuns måltidsservice lagar varje dag runt 8 400 portioner som serveras på kommunens skolor och äldreboenden.

Vuxna äter med barn och elever

Varje dag äter personalen i förskolor och skolor lunch tillsammans med barnen. Pedagogiska luncher innebär att personalen äter på arbetstid och har tillsynsskyldighet över måltiden. Det är rektorn/enhetschefen som beslutar hur många vuxna som ska äta pedagogiska luncher varje dag för att måltidsmiljön ska vara så bra som möjligt.

Förra årets åts totalt 77 796 pedagogiska luncher i Kungälvs kommuns verksamheter. Nedbrutet per dag är det 200 luncher i förskola, 185 i grundskolan och 10–20 i gymnasiet.

De pedagogiska måltiderna omfattades inte av beslutet och reglerna för dem är desamma som tidigare.

Anställda har fått äta efter klockan 12

Utöver detta har kommunanställda haft möjlighet att köpa den mat som inte har gått åt till eleverna i skolan eller brukarna på boendet. De anställda har betalat genom ett nettolöneavdrag på 65 kronor per portion eller 60 kronor per portion om man köpt ett kuponghäfte med tio luncher.

Instruktionen har varit att de anställda har fått komma efter klockan 12 till matsalarna, för att se till att maten i första hand har gått till elever/brukare och för att det ofta är ont om plats. Det innebär att de anställda ätit lunch när de flesta elever redan har ätit.

I snitt 82 betalande lunchgäster per dag

Från december 2018 till och med maj 2019 såldes 422 kuponghäften till anställda, varav 84 häften till anställda i stadshuset. I snitt åt 41 personer i grundskolans matsalar, 33 personer på gymnasiet och 8 personer på äldreboenden. Flest har ätit på Mimers gymnasium och Thorildskolan. Bland äldreboenden har Ytterbyhemmet haft flest anställda som lunchgäster, i snitt 6 personer per dag.

Kungälvs kommun har åtta produktionskök som lagar mat för egen servering och levererar lunchmåltider till 45 mottagningskök som finns på förskolor, skolor och äldreboenden. Antalet portioner är anpassade efter beställning från varje verksamhet och tar hänsyn till sjukfrånvaro, tillfällig frånvaro (avbeställningar från verksamheterna enligt rutin) och vilken maträtt som lagas. Beställningsunderlag för antalet pedagogiska luncher ska lämnas till måltidsservice.

Varje kök hanterar och återanvänder mat utifrån sina egna möjliga resurser och krav på lagstiftning. Alla kök arbetar med att minska matsvinn, både produktionssvinn och tallrikssvinn.

Bilden: Bilden visar Thorildskolan som är en av de skolor där anställda har kunnat betala för att äta lunch.