Gång och cykel i fokus under Trafikantveckan

Kungälvs kommun är med i årets europeiska Trafikantvecka som går av stapeln den 16-22 september 2019. Evenemanget är ett europeiskt initiativ som ska uppmuntra till hållbara resor och transporter. Varje år har evenemanget ett nytt tema, och temat för 2019 är: gå och cykla säkert.

Syftet med kampanjen är att inspirera fler att cykla, gå och använda kollektivtrafik istället för att köra bil. Kungälvs kommun uppmärksammar Trafikantveckan med olika aktiviteter.

• Vi kommer under veckan att dela ut goodiebags (begränsat antal) på vissa ställen i Kungälvs centrum.
  • Tisdagen 17 september har vi gratis cykelservice vid stationen i Ytterby mellan klockan 15-19. Där kan man även få prova elcykel och lådcykel. Kom gärna förbi och hämta Kungälvs cykelkarta och prata hållbart resande med oss.
  • Torsdagen 19 september kommer NTF att ha kurs: säker i trafiken för årskurs 2 på Sandbackaskolan.

På alla platser där vi uppmärksammar Trafikantveckan är du varmt välkommen att prata gång och cykling med oss. Det kan handla om trafiksäkerhet, synpunkter eller tankar som vi kan ta med oss i vårt arbete med hållbart resande.

Gå och cykla säkert

Våra kroppar är gjorda för rörelse, men många av oss har svårt att hitta tid för motion under dagen. Kanske beror det på att en stor del av våra vardagsrutiner består i att sitta: i trafiken, vid skrivbordet eller framför skärmen. Men tänk om vi kunde integrera träningen i vardagen och spara pengar på samma gång?

Fördelar med att lämna bilen hemma:

• Håll dig frisk! Att cykla eller gå korta avstånd (upp till 5 km) till arbetet ger dig de 30 minuters motion per dag som rekommenderas för att du ska hålla dig stark och frisk. Studier visar att personer som promenerar minst 25 minuter om dagen lever i genomsnitt 3 till 7 år längre.
  • Du kan göra annat! När du reser kollektivt kan du använda restiden för att läsa tidningen, arbeta via din smarttelefon, prata med vänner eller varför inte luta dig tillbaka och koppla av.
  • Du sparar pengar.
  • Du bidrar till en bättre miljö.

Mer info om Europeiska trafikantveckan finner du här:
EU:s webbsida om Mobility week

Trafikverkets webbsida om Trafikantveckan

Välkomna till nya resvanor!