Hållbarhetsstipendiet 2017 gick till Städa Sverige

2017 års hållbarhetstipendium gick till Städa Sverige som tog emot priset på kommunfullmäktige den 1 februari.
– Det känns fantastiskt roligt. Vilket erkännande för oss som organisation, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige

Stipendiet är på 10 000 kronor och kommer användas i Städa Sveriges verksamhet. Kungälv är den kommun, förutom de tre största städerna, som har flest deltagare i städningen. Under 2017 deltog 27 föreningar som samlade in totalt sju ton skräp.
– Det är fantastiska siffor. Vi är så tacksamma för det jobb som föreningarna gör. Det gör verkligen skillnad, säger Anton Hedlund.

Förutom att våra stränder bli renare så innebär strandstädningen också en väckarklocka för många ungdomar som är med och städar. Anton Hedlund berättar att många blir förvånade över hur mycket skräp som finns där ute.
– Polletten brukar trilla ner när man har plockat skräp en halv dag. Man blir inte så sugen på att skräpa ner och man berättar gärna för sin kompis att man inte ska göra det.

En av nycklarna till att strandstädningen har varit så lyckad i Kungälv är samarbetet med kommunen, berättar Anton Hedlund. Kungälvs kommun har bland annat hjälpt till att ta fram områden som behöver städas och koordierat arbetet.
– Egentligen så vi ju alla vinnare i det här. Både vi, föreningarna och kommunen har lika stor del i priset, säger Antong Hedlund.

Såhär lyder motivering till stipendiet

Det är kommunstyrelsens bildningsutskott som utser stipendiaten och såhär löd motiveringen till att Städa Sverige fick priset:
Städa Sverige – Idrottens Miljöorganisation utses till 2017 års hållbarhetsstipendiat med motiveringen: Med årets stipendium uppmärksammas ett av våra allvarligaste miljöproblem: Nedskräpningen av havet.

Sedan flera år bedriver Städa Sverige och Kungälvs kommun ett framgångsrikt arbete för att engagera idrottsföreningar i kampen mot nedskräpning. I Kungälv har vi ett stort engagemang. Våren 2017 deltog 734 ungdomar, ledare och anhöriga från 27 idrottsföreningar/lag. De städade 11 mil kust i Kungälvs kommun. 7200 kg skräp plockades bort, det vill säga nästan hälften av allt strandskräp som samlades in under året.

Föreningarnas insatser är av stor vikt för strandstädningen, som förutom av Städa Sverige även bedrivs av arbetsmarknadsenheten med egna båtar och personal. Städinsatserna ger även ett miljöengagemang hos de som deltar. Många ledare har vittnat om ungdomarnas upprördhet över nedskräpningen.

Här kan du läsa mer om kommunens hållbarhetsstipendium.