Här får eleverna segla på skoltid

Sedan 2012 får elever på Marstrands skola lära sig att segla på skoltid. I samarbete med Marstrands segelsällskap (MSS) får eleverna lära sig hur man beter sig på och i närheten av havet. Nu vill kommunen ta hjälp av Marstrands goda seglingsrykte för att öka tillväxten i området.

– Det är inte konstigt med segling på schemat i Marstrand. Segling finns i Marstrands DNA, säger Miriam Márkus Johansson som är ansvarig för program Marstrand i Kungälvs kommun. Här finns allt. Fantastiskt seglingsvatten både inne i hamnen och ute på Marstrandsfjorden, på andra sidan ön, som attraherat generationer av seglare från hela världen. Här finns flera välkända marina företag. Och två historiska seglarklubbar MSS och GKSS. Sammantaget är detta är en plattform för tillväxt.

Program för tillväxt

Program Marstrand samlar kommunens projekt för tillväxt i Marstrand. Ett av dessa projekt är "internationell seglararena". Miriam menar att Marstrand attraherar internationella seglare och team. Men att denna potential inte utnyttjats tillräckligt.
– Historiskt har seglingen åtminstone delvis haft bättre förutsättningar än idag, då den inhemska konkurrensen i form av nationella seglararenor var mer begränsad.

Vill stärka seglingen

Marstrand har också tidigare fostrat många världsmästare i segling genom att förutsättningarna för jollesegling varit idealiska. Nu är ytan i Muskeviken för trång för den typ av jollertävlingar som arrangeras såsom det kommande VM i OK Jolle då hundratals jollar sjösätts samtidigt.

– Det är dags att åter stärka seglingens förutsättningar. Det skall byggas 650 nya bostäder, som innebär 1600 fler Marstrandsbor. Det kommer att förändra samhället och innebära nödvändigt underlag för samhällsservice och utbud. Samt fler jobb och en mer varierad, utvecklad och hållbar båtinfrastruktur.
– Men vilka verksamheter och vilket utbud vill vi ha? Många boende kommer att vilja jobba i Marstrand, säger Miriam. Den nya seglingsarenan blir en del i jobbskapandet och utvecklas i samverkan mellan kommunen, företagare och föreningsliv och kanske även regionala aktörer.