Hela Kungälvskusten städad under året

7,2 ton – så mycket skräp har föreningar, privatpersoner och Kungälvs kommuns miljölag tillsammans tagit hand om i sin strandstädning av öar och stränder under året. Hela Kungälvs kust är städad i år. Feja, kommunens nya strandstädarbåt, har underlättat kommunens städning.

Bohuskusten är extra utsatt för skräp från havet och marint skräp har på bara några decennier blivit ett stort problem både ute till havs och längs våra kuster. I Kungälv är det många som hjälps åt att hålla stränder och öar i skärgården rena från skräp.

Miljölagets mål är 150 städdagar

I Kungälvs kommuns arbetsmarknadsenhet finns ett miljölag som är ute och städar. I år kommer de nå målet med de 100 städdagar som är uppsatt av Västkuststiftelsen för att få del av statsbidraget från Naturvårdsverket, men de räknar också med att nå det egna interna målet som är satt till totalt 150 städdagar. Strandstädningen möjliggörs genom ett statligt bidrag från Naturvårdsverket i samarbete med Västkuststiftelsen och genom att kommunen själva bekostar strandstädet.

I våras fick miljölaget en ny strandstädarbåt vilket ger dem en bättre arbetsmiljö och gör att de kan vara ute och städa året runt. Strandstädarbåten fick namnet Feja efter en tävling på kommunens webbplats.
Kungälvs föreningar gör en stor del av strandstädningen. I år har 36 föreningar och lag varit ute och plockat skräp genom Städa Sveriges Städa kust-projekt. Det ger föreningarna ett tillskott i klubbkassan och skapar engagemang för en bättre närmiljö.

Även den ideella organisation Rena Botten som samlar dykklubbar som dyker vid till exempel kajer har påbörjat städning i Kungälvs kommun i år med start runt Hedvigsholmen i Marstrand.

Över sju ton skräp i år

- Tillsammans har vi fram till mitten av augusti tagit hand om 7,2 ton skräp som annars skulle ha legat kvar på öar och stränder. Alla har gjort ett fantastiskt bra arbete i år, säger Henrik Banås Blixth som är verksamhetsledare för kommunens miljölag. Viktmässigt är detta "bara" cirka hälften mot förra året vilket visar att våra städinsatser verkligen fungerar! Men man får komma ihåg att det är årsfärskt skräp, så vi blir aldrig klara.

Genom strandstädarkartan kan alla invånare hjälpa till att hålla kusten ren och anmäla behov av städning eller hämtning av skräp. Kartan är ett digitalt verktyg som numera finns som app att ladda ner till sin telefon eller platta. När någon rapporterar ett behov av städning eller hämtning av skräp i Kungälv är det kommunens miljölag som får ärendet.

I Kungälv finns det 164 städområden längs med kusten och i år har alla dessa städats minst en gång. Även alla fågelskyddsområden, där fåglarnas häckningsområden ska skyddas under häckningstiden, är städade.

Så vad är det vanligast skräpet man hittar?
- Många tror att det är fritidsbåtsfolket som skräpar ned mest och visst hittar vi till exempel foppatofflor, tandborstar, petflaskor och en massa liknande som folk lämnat eller som blåst av båten. Men den absolut största delen av skräpet är fiskeredskap, nät, tampar, plastbackar och frigolitlådor, berättar Henrik Banås Blixth.

Mer information om strandstädning

Strandstädarkartan