Hygienvecka för barn och unga

Den här veckan är det hygienvecka för barn och ungdomar i Kungälvs kommun. Sammanlagt kommer ca 400 barn och ungdomar få lära sig vikten av god hygien för en bättre hälsa.

På onsdag kommer drygt 100 gymnasieelever till stadshuset för en blandning av föreläsningar, quiz och experiment. Förutom kommunen deltar Folktandvården, Göteborgs kunskapscenter för sexuell hälsa och Västra Götalandsregionens smittskydd.

På torsdag kommer närmare 300 barn från förskolorna att se teatern om tandsköterskan, lilla prinsessan och tandtrollet som spelas av Folktandvården i Södra Ryd i Skövde. Barnen kommer också få sjunga, pyssla och träffa polisen och ambulansen. Allt med budskapet Vad behöver kroppen för att må bra.

- Hygienveckan är viktig. Genom att förbättra våra hygienrutiner kan vi minska antalet infektionssjukdomar. Därmed minskas även antibiotikaförbrukningen vilket är en viktig del i kampen mot antibiotikaresistenta bakterier. Vår paroll är "lite skit under naglarna har väl ingen dött av? Jodå! Kom ihåg: rena händer", säger Åsa Lökegård, som arbetar med hälsofrämjande och förebyggande arbete i Kungälvs kommun.

Vill du veta vilka sånger man kan sjunga?

1. Tvätta, tvätta liten hand... Melodi: "Blinka lilla stjärna"
Tvätta, tvätta liten hand
Bort med smuts och bort med sand.
Mellan i och ovanpå
Gnugga tummen, båda två
Tvätta, tvätta liten hand.
Bort med smuts och bort med sand!

Tvätta, tvätta liten hand
Bort med smuts och bort med sand.
Mellan i och ovanpå
Gnugga tummen, båda två
Tvätta, tvätta liten hand.
Bort med smuts och bort med sand!

2. Badvisa för småbjörnar
Skrubba lilla brummelman med tvål och borste i en spann
Nalle ska bli fin och ren han ska bli så mjuk och len
Mor vill skrubba om hon får på bruna ben och svarta tår
"Nej bevars vad du är grå på dina tassar små"
Titta hit så får jag Torka nosen din ett tag
Vänd på huvudet får jag se Lilla örat med
Skrubba Lilla Brummelman med tvål och borste i en spann Ingen björn i detta land ska bli så ren som han.
Skrubba Lilla Brummelman med tvål och borste i en spann
Ingen björn i detta land ska bli så ren som han.

3. Tvätta händerna Melodi: "Klappa händerna när du är riktigt glad"
Tvätta händerna så mår du riktigt bra,
Tvätta händerna så mår du riktigt bra
För då slipper du få snuva, Hellre då med lego skruva.
Tvätta händerna så mår du riktigt bra.

Om du nyser; nys i armvecket så här, Om du nyser; nys i armvecket så här. För då slipper alla bua, och vi andra slipper snuva Om du nyser; nys i armvecket så här.
Tvätta händerna om du ska laga mat, Tvätta händerna om du ska laga mat. För då slipper vi bli sjuka Och kan vara i lekstuga Tvätta händerna om du ska laga mat.
Tvätta bort varenda liten bacillusk, Tvätta bort varenda liten bacillusk. Sjukan slipper vi att sprida Så det ej i magen svida Tvätta bort varenda liten bacillusk
Borsta tänderna så tänderna mår bra, borsta tänderna så tänderna mår bra. För då kommer inga tandtroll och du slipper att få hål, borsta tänderna så tänderna mår bra.

4. Gubben Noa Melodi: "Gubben Noa"
Gubben Noa, Gubben Noa, var en renlig man När han vart på toa, tvätta han sig noga, sina händer, en i sänder, Ja det gjorde han.
Gubben noa, gubben noa var en renlig man, varje morgon och var kväll, borstade han tänderna, både uppe och där nere, ja det gjorde han.