Idrottshallar och fritidsgårdar öppnar för äldre ungdomar

Efter regeringens förlängda restriktioner till kommuner om att hålla icke nödvändig verksamhet stängd kommer flera verksamheter inom idrott och fritid fortsatt vara stängda i Kungälvs kommun. Undantaget är idrotts- och fritidsaktiviteter som nu öppnar även för 16–19-åringar.

Folkhälsomyndigheten öppnar upp för att även äldre ungdomar som är födda 2002 eller senare kan delta i organiserade idrotts- och fritidsaktiviteter, både inomhus och utomhus. Bedömningen är att de positiva aspekterna av barn och ungas fysiska aktivitet överväger och därför görs en ändring i de allmänna råden.

Sedan den 25 januari är idrotts- och fritidsaktiviteter öppna för barn och unga födda 2005 och senare, men utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendation öppnar flera verksamheter även för gymnasieungdomar. Från den 9 februari gäller:

• Idrottsanläggningar inomhus öppnar för organiserad föreningsverksamhet för barn och unga födda 2002 och senare (till och med det år du fyller 19 år).
  • Fritidsgårdar och KultLab öppnar för barn och unga 13-19 år med extra hänsyn taget till allmänna råd och rekommendationer.
  • Mimers kulturhus öppnar för verksamheter som bedriver fritidsverksamhet för barn och unga födda 2002 och senare.
  • Kulturskolan öppnar för närundervisning för barn och unga födda 2002 och senare. I de fall det inte kommer att vara möjligt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att begränsa smittspridning av covid-19 ska undervisning fortsatt ske på distans
  • Oasens simhall öppnar för simskoleundervisning för barn och ungdomar födda 2002 eller senare. Det gäller inte för grupper där flera vuxna behöver närvara i undervisningen, till exempel babysim.

Sedan tidigare gäller:

• Biblioteket på Mimers hus är öppet med begränsad serivce och öppettider, medan övriga bibliotek är fortsatt stängda. Teater, hörsal 1 hörsal 2 på Mimers hus är fortsatt stängda. Konsthallen är också fortsatt stängd.
  • Utomhusanläggningarna såsom fotbollsplaner och Skarpe Nord är redan öppna för föreningsaktiviteter. Allmänhetens åkning kommer inte att öppna på Skarpe Nord och i Oasen.
  • Oasen simhall är stängd för allmänheten, med undantag för rehab-besök med intyg eller fysisk aktivitet på recept.
  • Omklädningsrummen är stängda på alla anläggningar förutom i Oasen simhall. Föreningar ansvarar för att allmänna råd och rekommendationer följs. Yrkesmässig idrott får fortsätta som tidigare.
  • Idrottshallar är stängda för alla födda 2001 och tidigare.

Läs om de tidigare besluten från den 25 januari:

Detta gäller för kommunala verksamheter från 25 januari

Regeringens information 4 februari: Nationella restriktioner förlängs på regeringen.se

Folkhälsomyndighetens information: Organiserade idrottsaktiviteter möjliggörs även för gymnasieungomar