Diseröds centrum – över tusen personer mötte upp

Så många har aldrig samtidigt varit i Diseröds centrum. Många vittnade om att detta måste vara alla tiders rekord. Även bygdens egen son Björn Gustafsson.
– Här måste vara några från Kungälv också. Så här många bor inte ens i Romelanda, säger Björn Gustafsson i sitt bejublade tal om sin uppväxt i Romelanda.

Dagen började annars med att kommunens mark- och exploateringschef Henrik Haglund hälsade välkommen.
– Nu börjar vi se resultatet av ett folkligt initiativ för tio år sedan. Då kom en delegation till nämndhuset och ville ha utveckling i Diseröd, säger Henrik. Det kan löna sig att komma med idéer, även om det tar tid att förverkliga dem.
Det såg inte så bra ut. Butiken var nedlagd. Och det gick knappt några bussar. Det tog nio år innan cykelbanan kom. Men nu invigs centrumhuset med butik, bibliotek och pizzeria.
Kommunalrådet Miguel Odhner (S) och oppositionsrådet Anders Holmensköld (M) delade på scenen och noterade publikhavet
– Så här många brukar vi inte dra, säger Anders.
Och de fick hela skaran att gemensamt svära en ed: Att handla all mat på Tempo, och inte bara det man glömt handla på Maxi. Att låna alla böcker på biblioteket. Och att äta mer pizza än kommunalråden borde göra.
– Stöd er lokala affär i Sveriges näst mest tätbefolkade glesbygd, säger Miguel.
Björn Gustafsson avslutade den formella ceremonin innan bandklippningen med att berätta om sin uppväxt i Romelanda.
– Jag fick en cykel när jag fyllde fyra. Då lärde jag mig att i Romelanda fanns det bara backar. Och om man missade bussen kunde man gå hem och försöka en timme senare. Missade man den också fick man försöka nästa morron.

Några röster från arrangörerna och Björn:

– Från Kungälvsbostäders sida var jag och vd Bettina Öster Tunberg på plats under invigningen.
Det var otroligt roligt att det var så många människor som kom och så härlig stämning på plats. Vi kan redan idag, måndag, konstatera att vi fått fler samtal om hyresrätter i Diseröd. 15 mars är sista anbudsdag på vår upphandling och går allt vägen kan bygget starta i höst med inflyttning ungefär ett år senare – Linda Winstedt, Kungälvsbostäder.

– Som Romelanda-bo förknippar jag ju inte Diseröd med trängsel, det var en helt ny upplevelse, men en väldigt angenäm sådan. Än så länge har jag uppfyllt eden och både lånat böcker på biblioteket, handlat på Tempo och ätit pizza – Linda Winstedt, Kungälvsbostäder.

– Skickar en bild på hur det såg ut precis när biblioteket öppnade. Sedan var det fullt med besökare och blev inte något tillfälle till mer fotografering , men vi uppskattar att det kan ha varit ca 3-400 personer som besökte oss.
100 barn provade lyckan i bokfiskedammen och fick napp, många av besökarna passade på att skaffa det nya Bibliotek i Västlånekortet och att bli Meröppetanvändare. Det var en mycket lyckad invigning och ett väldigt positivt välkomnande av det nya biblioteket – Annelie Johannisson, bibliotekschef.

– Nu har jag äntligen börjat få smält lördagen...
Vi har försökt sammanfatta antalet besökare under hela lördagen och vi kan konstatera att det var över 1000 besökare i butiken! Vi är i chock över detta och hade aldrig kunnat tro så pass mycket. Men vi tar det med glädje och förbereder oss för att få dessa till dagliga kunder stora som små.
Jag vill av djupet av mitt hjärta tacka alla deltagare och alla som har bidragit till detta fantastiska resultat.
Vi hade förberett 400 korvar med bröd. Alla gick snabbt åt. Ingen fick fler än en – Joakim Svensson, Tempo

– "Det roligaste som hänt i Diseröd på länge" – förmedlat av Anders Östlund, Boskaparna.

– Fler ställen i världen borde vara som Romelanda. Diseröd är den platsen jag vuxit upp i, den kommer alltid finnas med – Björn Gustafsson.