Jordbruksverket informerar om afrikansk svinpest

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin.

Viruset som orsakar sjukdomen är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur, även om köttet varit fryst. Det smittar inte till människa, men om matrester som innehåller virus ges till grisar eller hamnar i naturen kan sjukdomen spridas till nya områden.

De senaste åren har sjukdomen spridit sig i Europa. Den finns nu i Sveriges närområde,till exempel hos vildsvin i Estland, Lettland, Litauen, Italien,Polen, Rumänien, Bulgarien, Ungern, Ryssland och Belgien.

Detta kan du göra

  • Lämna inte matrester i naturen. Viruset som ger afrikansk svinpest kan finnas i charkvaror. Det är därför viktigt att inte lämna matrester i markerna efter en picknick eller på en rastplats. Ta inte med korv, kött och andra charkvaror till Sverige från länder där afrikansk svinpest finns.
  • Rengör kläder och utrustning noga. Viruset finns också i smittade grisars blod och andra kroppsvätskor. Rengör kläder och utrustning som varit i kontakt med grisar eller vildsvin utomlands.
  • Undvik foder från länder där smittan finns. Undvik om möjligt att föra in grovfoder till alla djurslag från områden där afrikansk svinpest förekommer.

Till Jordbruksverkets information om afrikansk svinpest

  Sidan skapades: