Kärna skola vinnare av utmaningen På egna ben

Klass 5C i Kärna vann första pris. Klass 6A på Kullenskolan tog, med bara ett poängs skillnad, hem silvret och 6A i Kareby skola säkrade bronset. Men det finns fler vinnare i årets På egna ben. De 322 eleverna i Kungälv har tillsammans gått eller cyklat 914 mil och därmed sparat 1,6 ton koldioxid.

I utmaningen på egna ben samlar eleverna poäng genom att gå, cykla och åka kollektivt till och från skolan. Även föräldrar och syskon kan bidra till klassens poäng. Under de fyra veckor som På egna ben pågår samlar eleverna samtidigt på sig mängder av värdefull kunskap genom övningar och uppdrag om miljö, hälsa och trafiksäkerhet.

Johanna Hjelm är klassföreståndare för vinnarklassen i Kärna skola och vill uppmuntra fler klasser att delta i utmaningen. - Ingen behöver oroas över att komma efter i planeringen, det går jättebra att väva in "På egna ben" i ordinarie undervisning, säger Johanna. Ämnen som NO, teknik är givna ämnen och i svenskan har vi jobbat med argumentation, bil kontra cykel exempelvis. Senare i dag ska vi prata om vad vi ska göra för vinstsumman så då blir det lite ekonomi också!

För vinstsumman, 5 000 kronor, vill klassen gärna åka iväg på något roligt. Är det inte möjligt att göra det under detta skolår så får pengarna sparas till nästa.

Stärker barnens självförtroende

På egna ben anordnas av Hållbart resande väst, som är Västra Götalandsregionen och Region Hallands projekt- och kompetensplattform för hållbart resande. Visionen är att alla barn ska lära sig om hållbara resvanor.

Nästan en femtedel av mellanstadiebarnen skjutsas dagligen med bil till skolan. I den åldern är det viktigt för barnen att upptäcka att de klarar av att ta sig på egen hand, det gör att de stärker sitt självförtroende. Samtidigt bidrar ett minskat bilskjutsande till en säkrare och trivsammare närmiljö kring skolan.

Stort grattis till vinnarklassen!