Kexfabriken i Kungälv kan flytta sin produktion till Riga

Enligt dagens besked från livsmedelskoncernen Orkla startas nu en process som kan leda till att Kexfabriken flyttar. Kungälvs kommun har idag i ett pressmeddelande kommenterat beskedet.

Kungälvs kommun beklagar livsmedelskoncernen Orklas besked i dag om att inleda en process som kan innebära att Kexfabriken i Kungälv flyttar sin produktion till Riga. Kommunen riskerar att förlora en stor arbetsgivare och en fabrik som är en viktig del av vår historia.
– Alla tankar går nu till de 350 anställda som i dag fått besked att man riskerar förlora sitt jobb. Detta är Orklas egna vägval, inte kommunens, vi vill ha kvar kexfabrik och jobben här, säger Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande.

Även Maria Kjellberg (MP), första vice ordförande i kommunstyrelsen, beklagar beskedet:
– Det skulle vara en stor förlust för Kungälv men vi måste ändå komma ihåg att kommunen är inne i ett expansivt skede och att vi tack och lov har goda förutsättningar här. Arbetsmarknaden är god och det finns en stark framtidstro, säger hon.

Oppositionsråd Anders Holmensköld (M) kommenterar dagens besked såhär:
– En nedläggning skulle innebära att en 130-årig industriepok i Kungälv går mot sitt slut och det skulle direkt beröra de många trotjänare som jobbar där. Våra ansträngningar kommer i så fall att inriktas mot att hjälpa dessa genom omställningen, säger han.

– Om det blir så att fabriken läggs ner så skulle det vara jättetråkigt för kungälvssamhället. Kexfabriken är en stor del av Kungälvs identitet, säger Maria Andersson, tillförordnad kommunchef. Det ju en mångårig tradition. Fabriken har funnit här i över 100 år så det är en epok som skulle gå graven. Det är också många av våra medborgare som arbetar i fabriken och som behöver hitta nya arbetstillfällen.

Arbetslösheten i Kungälv är bland den lägsta i landet. Det gör att kommunen står väl rustad om Kungälv förlorar en av sina större privata arbetsgivare.
– Om det blir aktuellt med en flytt av fabriken så kommer vi på kommunen tillsammans med Orkla, arbetsförmedlingen och andra parter samarbeta för att alla anställda på fabriken ska ha ett jobb att gå till också i framtiden, säger Maria Andersson.

Här kan du läsa Kungälvs kommuns pressmeddelande