Kockduellen för högstadieelever

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

I höst kommer högstadieelever på Ytterbyskolan och Thorildskolan att tävla i matlagning i Kockduellen, en tävling som ska locka fler elever till restaurang- och livsmedelsprogrammet. 

Kockduellen är en matlagningstävling för högstadieelever som går i årskurs 8 och 9. Tävlingen arrangeras inom ramen för hem- och konsumentkunskapen och genomförs i fyra steg: skoltävling, stadsfinal, kval till riksfinal och slutligen riksfinal.

Thorildskolan och Ytterbyskolan tävlar

I november kommer elever från Thorildskolan och Ytterbyskolan att tävla i Kockduellen. Tävlingen är frivillig och klasserna tävlar i lag om två personer. De tävlande kommer att få en råvarukorg som de ska tillaga en rätt utifrån. Juryn kommer att bestå av elever på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Mimers Hus Gymnasium.

Vinnarna från skolorna går vidare till en stadsfinal i början av nästa år på Mimers hus Gymnasium där nya dueller ska äga rum, för att så småningom utse ett vinnande lag i Kungälv. Gymnasiet samarbetar med flera lokala restauranger i Kungälv, bland andra Gustus Gastrobar, Diners &Cocktail, Cue Rico, Melkerssons mat och event, men också flera av kommunens skolkök. Några av dessa kommer att vara jury i stadsfinalen. Därefter väntar kvalificering till riksfinalen i Stockholm i mars.

Kockduellen är en tävling som arrangeras av Visita som är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. De har initierat satsningen världens jobb som är en långsiktig kampanj för att locka fler unga till en utbildning och framtid inom besöksnäringen.

Väska intresse för kockyrket

För Mimers Hus Gymnasium är Kockduellen ett sätt att väcka intresset för Restaurang- och livsmedelsprogrammet bland de som snart ska välja till gymnasiet. Ann-Cathrin Heimholt är yrkeslärare på gymnasiet:
- Tvärtemot vad många tror så kan de här programmen nämligen vara högskoleförberedande. Känner man efter avslutad utbildning att det lockar att plugga vidare är detta med andra ord fullt möjligt. Valfrihet är viktigt för våra elever och därför är det viktigt för oss. Våra utbildningar stänger inga dörrar – de öppnar bara upp fler.

  Sidan skapades: