Kommunen fick pris för tillgängligt ledstråk på Västra Gatan

Idag på Vita käppens dag fick Kungälvs kommun ta emot ett tillgänglighetspris för ledstråket på Västra Gatan. Det är Synskadades Riksförbund Bohuslän som för första gången delar ut priset.

Det är medlemmarna i förbundet som har fått nominera en tillgänglig plats och Kungälvsbon Tomas Eckebrink valde att nominera ledstråket på Västra Gatan.

– Ledstråket har god kontrast och är lätt att följa, säger Thomas Eckebrink.

På plats fanns trafikingenjörerna Kristina Hellström och Ann-Charlotte Stålhandske från Kungälvs kommun som tog emot priset från Camilla Svensson som är ombudsman för Synskadades Riksförbund Bohuslän. Kristina och Ann-Charlotte arbetar med tillgänglighet på allmän plats.

Synskadades Riksförbund Bohuslän motiverar priset:
"Kungälvs kommun har skapat en gatumiljö som är lätt att ta sig fram i med hjälp av den vita käppen. Den vita käppen gör det möjligt för synskadade att hitta kännetecken och upptäcka också plötsliga hinder.
Konstgjorda ledstråk ska i första hand användas när naturliga förutsättningar såsom trottoarkanter saknas. Kommunen har följt den principen när gatumiljön utformades. Det konstgjorda ledstråket är lätt att uppfatta med den vita käppen. På så vis blir ledstråket möjligt att skilja från den omkringliggande gatubeläggningen."

Bilden visar Kungälvsbon Tomas Eckebrink, Ann-Charlotte Stålhandske och Kristina Hellström, trafikingenjörer i Kungälvs kommun tillsammans med Camilla Svensson, ombudsman från Synskadades Riksförbund Bohuslän.