Nu börjar bostäderna byggas på Kongahälla

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

När Lennart efter kommunvalet 2006 blev ordförande för Kungälvsbostäder anordnades en strategidag på Fars Hatt.

– Första punkten på dagordningen var Kongahälla. Redan då insåg vi Kongahällas strategiska läge och framtida betydelse, säger Lennart. Stadsutveckling måste börja med bostäder, sedan kommer handeln av sig självt.
Även Kongahällas nuvarande VD Bettina Öster Tunberg var naturligtvis nöjd.
– Naturligtvis, detta är ju dagen K som i Kongahälla och kvarteret Kronan. För Kungälvs kommun är attraktivt boende ett mål och detta är en del i detta. Dessutom är vårt kvarter, som vi delar med Förbo, först ut att komma igång med själva bostadshusen.

Miljön i fokus

Bettina är övertygad om att Kongahälla blir en stadsdel full av liv, präglad av gröna hus, sopsug och bilpooler.
– Vi tror på Kungälv som en expansiv ort. Processen har präglats av utmaningar, uthållighet, målmedvetenhet och sammanhållning mellan alla som deltagit.
Förbo som delar på kvarteret, byggstartar i år 116 lägenheter i Kungälv.
– Och vi gör det hållbart och tillsammans, säger VD Peter Granstedt. Vi ses om ett och ett halvt år. Då flyttar 65 familjer in i ett mycket fint boende och 60 barn går sin första dag på förskolan.
 

Ännu fler bostäder behövs

 Sista talare före själva spadtaget är Miguel Odhner, som inledde med att kommentera vädret som det var mycket av.

– Betyder regn lycka eller pengar? Som det känns dag betyder det lycka. Jag åker till jobbet före sex varje morgon. Då är det roligt att se att byggnationen är igång. Jag njuter när lamporna lyser och de stora rören grävs ner. Det känns underbart. Vi har bestämt att det ska byggas 500 lägenheter per år i Kungälv. Och att vi ska bli Kungsbacka norr om Göteborg, fast på vårt vis.
Miguel menar dessutom att bostadsbyggandet måste öka ännu mer i Kungälv.
– Vi ska bygga våra 500 bostäder som vi satt upp som mål, det behövs för alla som söker bostad. Dessutom behöver vi växla upp. För vi har en flyktingkris och den skall vi hantera, och öka takten lite till. Vi måste ändra våra prognoser och vårt sätt att tänka. Det är vi redo att göra. Nu står vi till exempel i det framtida ”mitt i stan”. Nu bygger vi ihop Kungälv.

Text: Noel Cornér, foto: Jan Ranken

Se en film från spadtaget på vår facebooksida

Läs mer

Mer information om Kongahällaprojektet

  Sidan skapades: