Kungälvs kust städas av föreningar

Nu har startskottet gått för Städa Sveriges Städa Kust-projekt med städning från Strömstad till Höganäs. I Kungälv är det 36 föreningar och lag som plockar skräp längs med kusten.

Städningen genomförs för elfte året i ordningen. Prognosen i år lutar åt att 2 000 gula säckar med skräp kommer att plockas i den förstasekvensen av de totalt 89 deltagande idrottslagen- och föreningar. Plast i olika former dominerade bland skräpet, men också en cykeldator och en soffa fanns med bland "fynden" denna första städhelg.

– Vårt samarbete med Städa Sverige leder både till rena stränder och till att hundratals ungdomar varje år får bidra i miljöarbetet och tjäna pengar till sin förening. Oerhört viktigt att engagera barn och ungdomar i detta arbete. Samarbetet med Städa Sverige fungerar mycket bra och avlastar kommunen från både kostnader och arbetsinsatser i strandstädningen, säger TorBjörn Nilsson, miljöstrateg i Kungälvs kommun.

I Kungälv deltar

• Hermansby IF P-06 och -07
  • IBK Kungälv P-06/08 och F-04/05/06
  • Kareby Idrottssällskap juniorer och P-04
  • Kode IF P-07
  • Kungälv Hockey Team -07
  • Kungälvs Bordtennisklubb
  • Kungälvs Fotbolls Flickor (KFF) F-05/06 och junior
  • Kungälvs Handbollsklubb P-03/07/08/a-pojkar och F-06/07/08
  • Kungälvs roddklubb youngsters
  • Romelanda UF F-05/06 och P-05/06/07/08
  • Ytterby IS Fotboll P-06/07
  • Ytterby IS - Dam och flickfotboll F-05/07/08 och juniorer
  • Ytterby Kungälvs Konståkare Team Symphony, Fantazy, Harmony och Infinity

– I den situation Sverige idag befinner sig på grund av utbrottet av Covid-19 ser vi att det är viktigare än någonsin att föreningarna får ett tillskott till klubbkassan. Samtidigt skapar vi ett gemensamt engagemang för en bättre närmiljö och ett hållbart Sverige, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

– Nedskräpning är både en estetisk fråga och en allvarlig miljöfråga. Den plast som sprids orsakar stor skada på djurlivet både genom intrassling och när de käkar upp plasten, säger TorBjörn Nilsson.

Bilden är från en tidigare städning.