Mätning av företagsklimatet i Kungälv

Svenskt Näringsliv har presenterat sin årliga undersökning som mäter företagsklimatet i svenska kommuner. Kungälv hamnar på plats 215, vilket är en försämring jämfört med förra året.

Svenskt Näringsliv mäter och rankar årligen företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med enkätundersökningen är att låta företagare i var och en av kommunerna ge sin bild av hur de tycker företagsklimatet i den egna kommunen är.

I Kungälv är det 180 företag som har svarat på enkäten. Deras sammanfattande omdöme om Kungälvs kommun har ökat för andra året i rad. Årets resultat är en liten förbättring jämfört med förra året, det sammanfattande omdömet har stigit från 2,98 till 3,04.

Även om omdömet ökar tappar Kungälvs kommun 42 platser i rankningen till plats 215 jämfört med förra året.

– Det är tråkigt att vi tappar placering i rankingen, men det är glädjande att vi har en positiv utveckling när det gäller det sammanfattande omdömet från företagen i Kungälv, även om vi har många områden som vi behöver fortsätta att jobba med, säger Jessica Waller som är näringslivsstrateg i Kungälvs kommun.

Kommunens mål är att förbättra företagsklimatet i kommunen och under det senaste året har kommunen och näringslivet gemensamt arbetat fram en näringslivsstrategi som kommunstyrelsen ska behandla i november.

– Det är gott att det sammanfattande omdömet av företagsklimatet stiger och att företagen upplever en bättre service och bemötande. Jag förstår att rankningen påverkas negativt då många, inte bara företagare är frustration vid köer vid ombyggnad eller sena tågsystem. Jag förstår också utslaget kring upphandling och dialog med ledare, båda sakerna är vi på, och om åtta veckor presenterar vi också en helt ny Näringslivsplan 2035 som just företagen varit med och tagit fram, i den finns alla tre områdena med, så nu gäller det att öka tempot, säger Miguel Odhner (s), kommunstyrelsens ordförande .

Läs hela undersökningen på Svenskt Näringslivs webbplats

Om Svenskt Näringslivs ranking

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. 2020 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under första kvartalet 2020 och ytterligare en tredjedel statistik från SCB och UC.