Björn Eriksson på Morronpasset – Var är Riksidrottsförbundet och vart är vi på väg

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson gästade Morronpasset 17 mars 2016. Björn är tidigare mest känd som rikspolischef, generaltulldirektör och landshövding men är numera pensionär.

– Jag frågade statsminister Stefan Löfven om vad han ansåg vara idrottens tre huvuduppgifter, säger Björn. Lövfen svarade folkhälsa, integration och evenemang. Detta stämmer väl med vad idrotten vill göra. Folkhälsan har vi samma uppfattning om. Integrationen är också rätt, alla kan spela boll. Och evenemang, stora mästerskap som drar folk och marknadsför Sverige utomlands.

Björn menar att folkrörelsernas roll förändrats. Trots att idrottsrörelsen har 3,2 miljoner medlemmar och 600 000 ledare får vi mer kritik.

– Vi kanske måste pudla där vi är svaga och vara mer aggressiva när vi talar om våra värderingar. Vi har samma grundläggande värderingar som samhället. Men vi är en folkrörelse och utformar vad vi står för. Vi är ingen utförarorganisation på politikerna, säger Björn.

Idrottsrörelsen får mycket pengar av staten, men pengar är inte allt.

– Anslagen har dessutom inte ökat sedan 2009. Och är man stor måste man vara snäll. Riksidrottsförbundet ägs av 71 förbund. De stora sporterna medger att det är en fördel att det finns en idrottsfamilj. De små måste acceptera att de stora ibland vill leka själva.

– Barnperspektivet och flyktingfrågan hanteras centralt. Sedan finns frågor som hanteras av specialförbunden eller lokalt i föreningarna.

En viktig fråga är gymmen.

– Vi måste ta till oss entreprenörskapet i gymmen. De är kommersiella, men inte konkurrenter. Det finns många sätt att idrotta. Hur gör vi som varken tillhör elit eller bredd? Vi måste få plats för det livslånga idrottandet. Det måste finnas plats för de som endast idrottar genom att ta trapporna. Men det livslånga idrottandet kräver ett nytt arbetssätt i RF. Målet måste inte alltid vara att tävla.

Det pågår ständigt en dialog med myndigheterna, som inte kan se skillnad på förening och företag i kontraktsfrågor, moms och annat administrativt.

– Varför ska det vara monopol på att anordna SM? Det strider mot konkurrenslagstiftningen, anser en myndighet. Varför får vi inte sälja hembakat vid lokala evenemang? Föreningar är inte företag, säger Björn.

Rådet från Björn till föreningarna är: använd föreningstermer i myndighetskontakter inte företagsord som kunder, leverantör och produkt. Vid kontakt med företag för sponsring gäller att välgörenhet inte fungerar i framtiden.

– Vad är värdet på det du erbjuder? Sponsring bygger mer och mer på att sälja en produkt inte att förmå företag att skänka pengar.

  Sidan skapades: