Njut av sommaren i Kungälv och Marstrand – men håll avstånd

Det är många som vill besöka Kungälv och Marstrand under sommaren för att ta del av allt som finns här. Då gäller det att vi alla tar ansvar, följer de allmänna råden och håller avstånd till andra för att minska smittspridningen. 

Fortsätt följa de allmänna råden:

  • Stanna hemma om du har symtom.
  • Håll avstånd.
  • Var försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp.
  • Undvik större sociala sammanhang.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

Sommar och covid-19 – detta gäller i sommar enligt Folkhälsomyndigheten

Färjor och kollektivtrafik

Vi behöver alla hjälpas åt att minska trängseln ombord på färjor och bussar för att minska risken för smittspridning. Undvik onödiga resor med kollektivtrafiken och gå eller cykla istället om du har möjlighet. Tänk på att undvika rusningstrafiken och håll avstånd till dina medresenärer.
Västtrafiks information om coronaviruset

För Marstrandsfärjan innebär det framför allt att man visar hänsyn och håller avstånd till varandra. Därför tar vi ombord ett begränsat antal personer per tur. Detta antal kan skifta från tur till tur eftersom det beror på om det finns fordon ombord som ska samsas om samma utrymme. Vi ber att man planerar sin resa noga eftersom det kan bli köer till färjan, och i vissa fall får man helt enkelt vänta på nästa tur. När det finns möjlighet kan vi lämna tidtabellen och köra extra turer.

Natur- och friluftsliv

Vi har alla ett ansvar att minska risken för smittspridning av covid-19. Av omsorg om varandra, för allas säkerhet och solidaritet med riskgrupper, tänk på att:

  • alltid hålla avstånd oavsett om du promenerar, tränar eller badar
  • inte samlas i stora grupper
  • fika och rasta på platser med utrymme
  • om du behöver hosta eller nysa, gör det i armvecket.

Tips från Naturvårdsverket om hur du visar hänsyn i naturen

Badplatser och hamnar

Kom ihåg att du ska hålla avstånd till andra på stränder, badplatser och i hamnar. Badplatser omfattas inte av förbudet mot offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Det allmänna rådet om att hålla avstånd gäller.

På badplatser och på andra platser där många människor samlas, är det viktigt att alla bidrar till att minska risken för smittspridning. Folkhälsomyndigheten bedömer däremot att smitta via badvatten är osannolik.

Restauranger och serveringar

Restauranger ska kunna säkerställa att det inte blir trängsel. De ska också se till att du som besökare kan hålla avstånd till andra. Under sommaren kommer kommunens inspektörer att besöka restauranger och serveringar för att se till att reglerna följs. Kontroller kan också göras i samband med att det kommer in klagomål.

Du kan lämna tips till oss om trängsel genom ett formulär

Myndigheternas samlade information om covid-19 finns på krisinformation.se. Sommaren under covid-19 på krisinformation.se

Råd, tips och exempel för dig som verksamhetsutövare

Sommar i skuggan av en pandemi ställer speciella krav på alla som organiserar en verksamhet. Kunder och gäster måste kunna hålla avstånd och tvätta händerna, vilket styr hur man kan sälja varor eller tjänster. Myndighet för samhällskydd och beredskap (MSB) har tagit fram information till verksamhetsutövare. Råd, tips och exempel för dig som verksamhetsutövare från MSB

  Sidan skapades: