Kungälvs kommun uppmärksammar Orange day 2021 - stadshuset lyser i orange

Den 25 november är det Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Kungälvs kommun stödjer dagen som instiftades av FN, genom att lysa upp stadshuset i orange färg.

Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. 25 november – Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling år 1999.

Den 25 november är också starten för det globala initiativet 16 Days of Activism against Gender-Based Violence. 16 days startar varje år den 25 november på internationella dagen mot våld mot kvinnor. Det avslutas den 10 december på internationella dagen för mänskliga rättigheter.

Kungälvs kommun uppmärksammar internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor tillsammans med Zonta Kungälv genom att lysa upp stadshuset i orange. I Kungälv finns ett nätverk där olika kommunala verksamheter samverkar med frivilligorganisationer, sjukvård och polis i arbetet med att förebygga våld i nära relationer.

Våld mot kvinnor är en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna och drabbar kvinnor oavsett religiös- eller etnisk tillhörighet, social status eller geografisk plats. En av tre kvinnor i världen utsätts för våld under sin livstid och detta sker oftast innan för hemmets väggar och av en partner eller nära anhörig.

Här hittar du information som hjälper dig som är utsatt för våld, dig som känner någon som är utsatt för våld eller dig som utövar våld:

Våld i nära relationer