Fler återvinningscentraler får passersystem

Ett modernt passersystem på kommunens återvinningscentraler (ÅVC) betyder att trängsel och köer inne på området kan minska samtidigt som säkerheten både för besökare och personal kan öka. Under oktober får Kärna och Ytterby ÅVC det nya systemet.

Först ut var Kode återvinningscentral i maj 2018. I förlängningen kommer alla återvinningscentraler i Kungälvs kommun att få samma system. Förutom utökad säkerhet som kommer även besöksstatistiken att bli intressant att följa upp.
– Om många besöker återvinningscentralen strax före stängning exempelvis så kan det betyda att vi behöver ändra på våra öppettider, säger Lina Junedahl miljöingenjör Kungälvs kommun.

Körkortet gäller som passerkort

Privatpersoner som är fastighetsägare och/eller skrivna i Kungälvs kommun använder sitt körkort som passerkort och ingen registrering krävs. Observera att du INTE ska ansöka om ett ÅVC-passerkort också eftersom du då inte kommer in på ditt körkort. Uppmärksamma även att kortläsaren endast kan läsa svenska körkort.

Om du saknar körkort

Om du saknar svenskt körkort kan ansöka om ett passerkort kostnadsfritt genom att fylla i blanketten Ansökan om passerkort till återvinningscentralen för privatpersoner. Systemet är enkelt, det är bara att stoppa in körkortet (långsidan först och streck- eller QR-kod uppåt) så går bommen upp. Det kostar inget och du har fortfarande fria besök.

Företagare behöver registrera sig

Dagens klippkort kommer att fasas ut och företagare behöver därför ansöka om ett passerkort. Det gör man genom att fylla i den här blanketten. Företagare betalar sen tidigare för sitt avfall och kommer genom knapptryckningar direkt på passersystemets skärm att kunna redovisa vilken typ av avfall som de ska lämna. Instruktioner finns på baksidan av blanketten. Dessa uppgifter används sedan som underlag för betalningen enligt samma taxa som tidigare.

Alla återvinningscentraler får passersystem

Kode återvinningscentral var först ut med det nya passersystemet. Den 8 oktober sätts det igång på Kärna återvinningscentral och den 22 oktober på Ytterby återvinningscentral. Innan årsskiftet kommer samtliga återvinningscentraler vara anslutna till passersystemet. Mer information kommer.

Öppettider tlll kommunens samtliga återvinningscentraler hittar du här.

Vad sparar systemet?

Passersystemet är kopplat till ditt personnummer och din adress. När du använder ditt körkort eller passerkort på återvinningscentralen lagras uppgifter om tid för inpassering samt vilken återvinningscentral som besökts. Detta utförs i syfte att upprätta besöksstatistik för interna ändamål, exempelvis planering av öppettider och bemanning. Företagare uppger även vilken typ av avfall som lämnats, vilket används som underlag vid fakturering.

Hur hanteras mina uppgifter?

Kungälvs kommun hanterar dina personuppgifter enligt Dataskyddsförordningen. Läs mer i kommunens integritetspolicy.