Alla återvinningscentraler har nu passersystemet

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Ett modernt passersystem på kommunens återvinningscentraler (ÅVC) betyder att trängsel och köer inne på området kan minska samtidigt som säkerheten både för besökare och personal kan öka. 12 november är det dags för Munkegärde, då använder alla återvinningscentraler det nya passersystemet. 

Först ut var Kode återvinningscentral i maj 2018. I förlängningen kommer alla återvinningscentraler i Kungälvs kommun att få samma system. Förutom utökad säkerhet som kommer även besöksstatistiken att bli intressant att följa upp.
– Om många besöker återvinningscentralen strax före stängning exempelvis så kan det betyda att vi behöver ändra på våra öppettider, säger Lina Junedahl miljöingenjör Kungälvs kommun.

Körkortet gäller som passerkort

Privatpersoner som är fastighetsägare och/eller skrivna i Kungälvs kommun använder sitt körkort som passerkort och ingen registrering krävs. Observera att du INTE ska ansöka om ett ÅVC-passerkort också eftersom du då inte kommer in på ditt körkort. Uppmärksamma även att kortläsaren endast kan läsa svenska körkort.

 

Om du saknar körkort

Om du saknar svenskt körkort kan ansöka om ett passerkort kostnadsfritt genom att fylla i blanketten "ansökan om passerkort till återvinningscentralen för privatpersoner". Systemet är enkelt, det är bara att stoppa in ditt kort (långsidan först och streck- eller QR-kod uppåt) så går bommen upp. Det kostar inget och du har fortfarande fria besök.

Ansökan om passerkort till återvinningscentralen för privatpersoner (pdf, nytt fönster)


 

Företagare behöver registrera sig

Dagens klippkort kommer att fasas ut och företagare behöver därför ansöka om ett passerkort. Företagare betalar sen tidigare för sitt avfall och kommer genom knapptryckningar direkt på passersystemets skärm att kunna redovisa vilken typ av avfall som de ska lämna. Instruktioner finns på baksidan av blanketten. Dessa uppgifter används sedan som underlag för betalningen enligt samma taxa som tidigare.

Ansök om passerkort för företagare här (pdf, nytt fönster)

 

Alla återvinningscentraler får passersystem i höst

Kode återvinningscentral var först ut med det nya passersystemet. Den 8 oktober sätts det igång på Kärna återvinningscentral och den 22 oktober på Ytterby återvinningscentral. Den 12 november är det dags för Munkegärde återvinningscentral och därmed har alla våra ÅVC:er systemet.

Öppettider tlll kommunens samtliga återvinningscentraler hittar du här.

 

Vad sparar systemet?

Passersystemet är kopplat till ditt personnummer och din adress. När du använder ditt körkort eller passerkort på återvinningscentralen lagras uppgifter om tid för inpassering samt vilken återvinningscentral som besökts. Detta utförs i syfte att upprätta besöksstatistik för interna ändamål, exempelvis planering av öppettider och bemanning. Företagare uppger även vilken typ av avfall som lämnats, vilket används som underlag vid fakturering.

 

Hur hanteras mina uppgifter?

Kungälvs kommun hanterar dina personuppgifter enligt Dataskyddsförordningen. Läs mer i kommunens integritetspolicy.

  Sidan skapades: