Råd för minskad smittspridning vid skolstart

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

De närmsta veckorna startar skolornas hösttermin och många elever träffas igen på plats. För att undvika en ökad spridning av covid-19 uppmanar Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen, tillsammans med Kungälvs kommun, alla elever till försiktighet och att följa rekommendationerna för minskad smittspridning.

– När skolan börjar är det viktigt att vi tänker på att det som gäller i övriga samhället också gäller i skolan. Alltså att vi håller avstånd till varandra, har en god handhygien och att vi stannar hemma om vi skulle känna minsta förkylningsliknande symptom, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Västra Götalandsregionen.

I en gemensam uppmaning vill Länsstyrelsen i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen, tillsammans med Kungälvs kommun, att unga undviker närkontakt när man hälsar på varandra, tänker på hur man tar sig till och från skolan och minskar risken att utsätta sig själv och andra för smitta.
– Coronapandemin är inte över och vi måste fortsätta hjälpas åt att bromsa smittspridningen. Råden till skolorna och eleverna är samma som till övriga samhället, men vi behöver alla påminna oss om dem, säger länsöverdirektör Lisbeth Schultze.

Viktigt med eget ansvar

I samband med att skolorna börjar så återgår även många till sina arbeten, vilket kan bidra till ökat tryck inte minst på kollektivtrafiken och det kan bli svårt att hålla avstånd. Därför är det viktigt att den som kan väljer andra alternativ än kollektivtrafiken, exempelvis att cykla eller att gå till jobb och skola.

– Vi måste alla hjälpas åt för att minska smittspridningen så att så få som möjligt riskerar att bli sjuka, då minskar vi också belastningen på vården på såväl sjukhus som i den kommunala omsorgen. Vi har flera krävande månader bakom oss och våra medarbetare har slitit hårt. Även om läget är bättre är det fortfarande ansträngt och var och en måste göra vad den kan för att hålla såväl sig själv som anhöriga och vänner friska, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör Västra Götalandsregionen.

Fyra tips till eleverna för en frisk skola

  • Tänk på hur du hälsar – vinka eller använd exempelvis fötter och armbågar. Undvik kramar och närkontakt.
  • Tänk på hur du tar dig till och från skolan – Gå eller cykla gärna. Genom att avstå från buss, spårvagn och tåg hjälper du till att minska trängseln för den som är beroende av att resa med kollektivtrafiken.
  • Tvätta händerna ofta.
  • Stanna hemma vid minsta tecken på förkylningsliknande symptom. 
  Sidan skapades: