Rosor och pergola ska pryda Paradisparken i Marstrand

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Idén om att fortsätta utveckla Paradisparken har funnits under lång tid och tankar och funderingar landade tillslut i en idé om en pergola* med klängrosor. Efter synpunkter och dialog med boende och verksamma i området jobbar kommunen nu med ett förslag som kommer att skilja sig lite från de första skisserna.

Rosor kommer fortsätta att vara den röda tråden men däremot blir byggnadsmaterialet ett annat. Grundtanken var att återanvända de blå lyktstolpar som tidigare fanns på Marstrand men kommunen kommer nu att välja ett annat material, bland annat för att öka sikten mot havet.

Rosorna i pergolan är tänkt att vara av såkallad rambler-typ som är en sorts klätterrosor med lite mindre enskilda blommor i större klasar. Den välkända honungsrosen är av den här typen. För att smälta in i miljön har rosorna en gammaldags karaktär och kommer bara ha de färgerna som fanns tillgängliga runt sekelskiftet.

* Pergola - Pelargång överväxt med slingerväxter

Utformningen med skisser och ritningar kommer att presenteras senast 21 maj. Och målet är att parken ska vara helt klar till slutet av maj.

Hör mark- och exploateringschef Henrik Haglund berätta mer om visionerna och tankarna kring pergolan i videoklippet ovan. En komplett lista på de rosor som är tänkta att pryda pergolan i Paradisparken hittar ni längre ner.


 


Lista på rosor
Sort Färg
American Pillar röd
Bennet's Seedling vit
Blush Rambler rosa
Brenda Colville rosa
Carnea rosa
Erinnerung an Brod purpur
Francis E Lester rosa
Geschwinds Nordlandrose rosa och vit
Lykkefund vit
Maria Lisa purpur
Paul's Himalayan Musk rosa
Princess Marie rosa
Wrams Gunnarstorp purpur
Venusta Pendula rosa
Veilchenblau violett
Valdemar rosa
Splendens Arvensis rosa
Russeliana purpur
Aksel Olsen vit
Hybrida vit
Albertine rosa
Himmelsauge purpur
Awakening rosa
  Sidan skapades: