Seniorlinjen – ett initiativ för att bryta äldres isolering

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Äldre är kanske den grupp som har drabbats hårdast av coronapandemins restriktioner och riskerar ofrivillig ensamhet. Med nystartade Seniorlinjen erbjuds äldre ett enkelt sätt att bryta isoleringen, få hjälp med digital teknik och ha en trevlig pratstund med en medmänniska.

Seniorlinjen startade den 12 januari 2021 av Hälsofrämjande förebyggande enheten i Kungälvs kommun. Initiativet att starta telefonlinjen kom från Mari-Therese Bokvist som är anhörigstödjare och arbetar med hälsofrämjande aktiviteter, bland annat träffpunkter för just äldre personer. Hon hörde talas om ett liknande initiativ i en annan kommun och tyckte direkt att det lät som ett bra och enkelt sätt att försöka motverka isolering bland äldre nu under corona-epidemin.

– Seniorlinjen ser jag som ett komplement till de seniorcaféer vi i vanliga fall brukar ha. Nu finns det någonstans man kan ringa för att få en pratstund och bryta den isolering som många äldre upplever för tillfället, säger hon.

Men Seniorlinjen kan erbjuda mer än bara ett samtal som piggar upp i vardagen. Den som ringer kan även få hjälp att lära sig använda digitala tjänster och teknik som möjliggör matinköp på nätet eller videosamtal med nära och kära.

Seniorlinjen telefon 0303-23 90 26
Måndag-fredag, 13.00-16.00
Samtalen kostar som ett vanligt telefonsamtal, de kan ske helt anonymt och det råder alltid tystnadsplikt.

  Sidan skapades: