Skydda dig mot bedrägerier

Polisen i Kungälv informerar om fler anmälningar än vanligt just nu där äldre blivit utsatta för bedrägerier. Polisens tips är att vara kritisk mot okända besökare och att aldrig lämna ut kort- eller kontouppgifter över telefon.

Det förekommer också att personer utger sig för att komma eller ringa från Kungälvs kommun. Tänk på att kommunens hemtjänst aldrig besöker någon utan att de avtalat om det. Du känner igen dem genom att de alltid bär tjänstelegitimation med namn, bild och Kungälvs kommuns logotyp.

Tillvägagångssättet som polisen rapporterar om har varit via telefon då bedragaren presenterat sig som polis eller banktjänsteman. Bedragarna har lyckats att komma över stora summor pengar, guld, kontantkort och koder till korten.

Skydda dig mot falska telefonsamtal

• Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Skaffa gärna en nummerpresentation till din telefon och var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Skydda dig inomhus

• Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.
  • Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.
  • Förvara helst inte stora summor pengar hemma.
  • Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
  • Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
  • Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.

Polisen har mer information om hur man kan skydda sig mot bedrägerier.

Skydda dig mot brott

Har du blivit utsatt för brott eller misstänker bedrägeri, ring 114 14 för att komma till Polisens kommunikationscentral. Vid pågående brott, ring 112.