Trettio barn tog första spadtaget på Sparråsskolan i Ytterby

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Skolchef Maria Andersson är mycket glad att det byggs en ny skola.
‒ Det känns fantastiskt kul att det byggs både förskola och grundskola. Och att barnen som skall gå här är med på första spadtaget. Tänk att få börja i en helt nybyggd skola.

Sparråsskolan kommer att byggas enligt Sunda hus, med giftfria materialval. Man siktar på Miljöbyggnad guld, den högsta certifieringen. Dessutom blir det nästan 800 kvadratmeter solceller på taket och hybridventilation vilket ger tystare miljö och kyleffekt på sommaren. Hybridventilation innebär lite förenklat att man leder ventilationsluft genom tunnlar i marken och på så sätt utnyttjar markens temperatur för att kyla luften.

‒ Vi har valt att bygga i tegel och plåt, säger kommunens fastighetschef Svante Svensson, vilket ger lång livslängd och låga underhållskostnader.

Till och från bygget kommer det att köra 8 000 lastbilslast med schaktmassor och fyllnadsmaterial.
‒ Dessutom kommer det att gå åt 1 000 m3 betong och 1 ton kaffe, säger Pär Ola Måneskiöld, verkställande direktör på entreprenören Hansson & söner. Som för övrigt är mycket glad över att fått uppdraget att bygga ett så bra hus som kommer att stå under många generationer.

 

  Sidan skapades: