Minska problem med spökfiske

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Hjälp till med att minska problemen med spökfiske. Spökfiske är borttappade hummertinor och nät som fortsätter att fiska utan att någon tar hand om fångsten. Nu efterlyser projektet allmänhetens hjälp.

8+fjordar har startat ett projekt för att minska problemen med spökfiske. Med hjälp av bland annat undervattensdrönare ska borttappade fiskeredskap lokaliseras och plockas upp från havets botten. Projektet efterlyser nu allmänhetens hjälp.

Spökredskap är borttappade hummertinor och nät som sjunker till botten och fortsätter att fiska i åratal utan att någon tar hand om fångsten. De blir till verkliga dödshot för redan hotade fiskbestånd och skaldjur som fångas in, fastnar och svälter ihjäl.

8+fjordar har nu beviljats 1,2 miljoner i LOVA-bidrag (stöd till Lokala vattenvårdsprojekt) för ett projekt där dessa redskap ska plockas upp och tas omhand. Projektet är en vidareutveckling av en pilotstudie som utfördes år 2015 i syfte att lokalisera och uppskatta mängden spökredskap i fjordarna innanför Tjörn och Orust.

– Den här gången ska vi gå igenom hela 8+fjordarområdet. Vi kommer använda av oss undervattensdrönare för att göra arbetet mer effektivt, säger Maria Alm vid 8+fjordar som leder projektet.

Projektet efterlyser nu allmänhetens hjälp. Den som har tips på platser där spökredskap kan finnas får gärna höra av sig till maria.alm@stenungsund.se eller ann-christin.mathiasson@stenungsund.se.

För mer information om spökfiskeprojektet, kontakta:

Maria Alm, projektledare
Tel: 0303- 73 25 82
Epost: maria.alm@stenungsund.se

Mer information om 8 fjordar

  Sidan skapades: