Uppånervända världen – nygammal gatsten läggs vid stadshuset

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

– Att återsätta gatsten på torg och refuger är vanligt, säger Joakim Johansson, arbetsledare från Agnesbergs grävtjänst, men jag har aldrig varit med om att först gräva fram den gamla stenen under asfalten.

Det är ca 400 kvm gatsten som entreprenören, Agnesbergs Grävtjänst har plockat upp från gamla E6 som då gick genom Kungälv på Västra Gatan, förbi vägskälet till Ytterby och vidare norrut på Uddevallavägen.
- Dessutom kommer sten från gamla Riks1, nuvarande E20 genom Partille, så allt är material från historiskt viktiga stråk, säger Joakim.

För att klara all tung trafik på Uddevallavägen asfalterar man nu först, sedan återsätter man den framgrävda stenen som tidigare fanns kvar under asfalten. Mönstret blir de klassiska cirklarna.
– Det är populärast och det blir också starkare än om man sätter stenen på rad, säger Joakim.

Stensättarna väljer varje sten utifrån var den ska sitta. Det går fort, men kräver ett tränat öga. Efter att ha sopat ner sand och grus mellan stenarna kör man en maskin, en så kallad padda, som vibrerar stenarna på plats så de sätter sig och ytan blir jämn.
– Våra stensättare är professionella stensättare. Det är det enda de gör. Innan Uddevallavägen gjorde vi ett torg i Skövde.

Noel Cornér

  Sidan skapades: