Upptäck Guddehjälm

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Bara sex kilometer från centrala Kungälv ligger Guddehjälms naturreservat. De senaste åren har lederna gjorts mer tillgängliga och grill- och fikaplatser har byggts.  Se gärna filmen för inspiration och passa på att göra ett besök i sommar!

Utanför Ytterby ligger ett av Västsveriges största naturreservat med ädellövskog: Guddehjälm. Vackra ek- och bokskogar ramar in områdets vandringsleder där du kan promenera, jogga eller njuta av utsikten över Skidammen med sina näckrosor. 

– Man kan komma hit och fika och man kan även springa på de flesta ställen, så Guddehjälm kan också vara ett alternativ till Fontin, säger TorBjörn Nilsson, miljöstrateg på Kungälvs kommun. Det ligger också väldigt nära tätorten, Ytterby och Kungälv, så man kan cykla hit.

Under 2016 och 2017 har Västkuststiftelsen, som förvaltar reservatet, arbetat med att göra området mer tillgängligt.

– Vi har anlagt ett stigsystem så nu finns det två slingor, en blå och gul, på vardera tre kilometer. Vi har satt ut bord och byggt fika- och utsiktsplatser. Vi har också gjort det mer behändigt att gå här med broar och spångar och även grus på sina ställen, säger Lars Jacobsson, naturvårdare på Västkuststiftelsen.

Naturreservatet är på totalt 162 hektar och har varit en plats där människor har levt länge. Därför kan man också känna historiens vingslag på vissa platser i Guddehjälm.

– Det finns ett antal torp-ruiner, alltså gamla hus, som man har märkt upp och man kan läsa historien om
vilka som bodde där och hur de levde, säger TorBjörn Nilsson. 

Passa på att göra en utflykt i sommar och upptäck denna nära naturpärla, du med!

  Sidan skapades: