Var försiktig när du grillar och eldar

Det är väldigt torrt i Kungälv och Ale kommun just nu och därför bör du varken elda eller grilla om det inte kan göras på ett säkert sätt. Vid byvind avråder vi dig helt från att elda och grilla.

Överväg om du verkligen måste elda eller grilla ute i naturen, om så är fallet tänk på att du ansvarar för att den blir släckt. Det är viktigt att du kontrollerar att all glöd är släckt innan du lämnar platsen.

Ska du grilla hemma bör du se till att placera grillen långt från brännbar vegetation och byggnader för att undvika brandspridning. Ha alltid släckutrustning nära till hands. Avrådan innebär inte att det är eldningsförbud men det är upp till dig att hålla dig uppdaterad kring om eldningsförbud införs.

Ska du grilla på midsommar? Läs detta först!

Vi uppmanar till stor försiktighet om du trots allt tänder en eld eller en grill.

Grilla ute i naturen

Gör det på iordningställda grillplatser, där är det mindre risk att elden sprider sig och lämna aldrig grillen obevakad. Var försiktig med gnistor och kringflygande aska om det fläktar eller blåser på glödbädden. Se till att grillen är helt släckt innan du lämnar platsen.

Grilla hemma

Placera grillen långt från brännbar vegetation och byggnader för att undvika brandspridning, ha släckutrustning nära till hands och var försiktig med gnistor och kringflygande aska om det fläktar eller blåser på glödbädden. Se till att grillen är helt släckt innan du ställer tillbaka den för förvaring.

Håll koll på brandrisker och eldningsförbud

Du är själv ansvarig för att hålla koll på om det är eldningsförbud där du är. På kommunens hemsida kan du se om ett beslut om eldningsförbud införts.

Du kan också ringa till Bohus räddningstjänstförbund på telefon 0303-33 47 00. På dinsäkerhet.se kan du läsa mer om aktuell brandrisk och se brandriskkartor. Du kan också ladda ner mobilapplikation Brandrisk ute, till din smarta telefon. Appen laddas ner från App Store för iOS eller från Play Butik för Android.