Vill du anmäla trängsel på restauranger eller andra serveringar?

Alla måste hjälpas åt att minska risken för smitta. Därför gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck. Den som driver restaurang eller annan servering måste se till så att trängsel inte uppstår i lokaler eller i köer.

Nya regler för servering på grund av smittrisken

På grund av covid-19-pandemin gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck. Reglerna gäller för restauranger, barer, caféer, skolmatsalar, cateringverksamheter, nattklubbar och andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster.

Har du sett trängsel på en servering kan du anmäla det till Kungälvs kommun. Våra inspektörer gör en kontroll av verksamheten och i slutänden kan smittskyddsläkaren besluta om att stänga den.
De nya reglerna innebär att:

• Det får inte uppstå trängsel. Riktlinjen är att gästerna ska kunna hålla lite mer än en armslängds avstånd till varandra.
  • Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Att beställa och hämta mat vid en disk är bara tillåtet om det kan göras utan att det blir trängsel.
  • Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord. Om det är möjligt utan att trängsel uppstår, funkar det att gäster sitter vid en bardisk.
  • Buffé går bra om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel.
  • Hämtmat går bra så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.
  • Verksamhetsutövaren ansvarar för att det inte uppstår trängsel i kön, varken innanför eller utanför dörren.

Om du uppfattar att en verksamhet inte lever upp till kraven på att undvika trängsel, kan du anmäla det till Kungälvs kommun via kundcenter.