Vill ta bort fördomarna som finns om yrket

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Madeleine Wenthe är undersköterskan som aldrig har måndagsångest. Nu är hon nominerad till årets handledare 2019 för sina goda insatser som ambassadör för sitt yrke. – Jag vill förändra attityden som finns kring arbete i hemtjänsten, säger hon.

Madeleine jobbar som undersköterska inom hemtjänsten i Kungälv. Mycket har förändrats i yrket sedan hon startade för 24 år sedan. Till det bättre.

- På den tiden var det mycket jantelag, säger Madeleine. De flesta undersköterskor var äldre och hade jobbat länge. Det var inte så vanligt och framför allt inte lätt att vara ung och hävda sig. Det gick inte an att komma där och verka jämbördig. Nu är det inte så längre. Även arbetsuppgifterna har förändrats. Förr jobbade man ofta ensam och hade mycket städning på schemat. Nu är det mindre städning och oftast är vi två stycken. Nu sträcker vi stolt på oss för vi vet att vi utför ett viktigt arbete.

Madeleine utsöndrar positivitet och stolthet när hon pratar om sitt jobb. Hon menar att hon har ett fritt jobb, dock med ansvar och att jobbet handlar om väldigt mycket mer än de föreställningar många har om arbetsuppgifterna.

Prata i stället för städa

- Jag kan själv tillsammans med de jag besöker i stor utsträckning forma hur dagen ska se ut. Om någon känner sig lite deppig en dag så sitter vi ner och pratar en stund i stället för att städa. Bara vi är överens om det och noga dokumenterar det. Det är andra som sprider den negativa bilden, inte minst media som mest rapporterar om vanvården inom äldreomsorgen. Det ökar tyvärr inte intresset för yrket. Men visst, ibland är det lite stressigt även i vårt yrke, säger hon.

Det är något svårare att rekrytera undersköterskor till hemtjänsten jämfört med exempelvis sjukhusen. Något som Madeleine inte riktigt förstår. I hemtjänsten finns ett sammanhang i mötena med brukarna. - Här arbetar jag med Pelle Persson som har ett hem fullt av historier om sitt och sina anhörigas liv. På sjukhuset jobbar jag med 5:an 2 i en steril sjuksal, bara en sån sak.

- Jag lär mig vad de tycker om och hur de vill ha det, säger hon. Härom veckan började jag dagen hos en av mina gamla med att sjunga. Han fyllde år och hade inga anhöriga som uppvaktade. Det blev lyckat och vi båda fick en go känsla i magen, säger Madeleine. De gamla är också mycket mer tacksamma idag. Kanske är det för att vi lyssnar mer på våra vårdtagare idag och vill göra det där lilla extra, tror Madeleine.

Nominerad till årets handledare

För att bli nominerad till årets handledare ska personen vara utbildad på Vård- och omsorgsprogrammet eller Barn- och fritidsprogrammet socialt arbete utgång mot funktionshinder eller därmed likvärdig utbildning. Handledaren ska också ha en handledarutbildning som är godkänd inom Vård- och omsorgscollege. Madeleine är dessutom utbildad valideringshandledare.

- Jag är väldigt smickrad och glad över att ha blivit nominerad, säger Madeleine. Jag har dåliga erfarenheter från när jag själv hade handledare vilket jag ofta tänker på. Därför vet jag hur viktigt det är med en bra handledare.

Som handledare har Madeleine hand om elever som går omvårdnadsprogrammet och ska ut och praktisera. Det är en viktig del av utbildningen och att den blir bra kanske avgör om de vill fortsätta att jobba inom vården. Av Madeleines elever kommer cirka 80% tillbaka som kollegor.

Madeleines chef, Katarina Premberg är glad för att ha Madeleine som medarbetare. – Hon lyckas fånga elevernas intresse för yrket och flera har efter sin praktik valt att återkomma för att fortsätta arbeta inom hemtjänsten, säger hon. En av hennes förmågor är att hon alltid ser människan bakom insatsen hon utför. Själva insatsen som vårdtagaren behöver ha hjälp med för att klara sin vardag är självklart viktig. Men att också se personen bakom och kunna vara ett existentiellt stöd är något som Madeleine besitter, säger Katarina Premberg.

Ambassadör för sitt yrke

- Som ambassadör för vård- och omsorgsyrket lyfter hon dessutom fram guldkorn som kan vara avgörande för om dagen blir meningsfull för den äldre. Det gör också att praktiken blir roligare och mer innehållsrik så att eleven ska längta till nästa arbetsdag.

I sin roll som ambassadör för yrket deltar Madeleine på mässor där hon representerar hela Västra Götalands vård- och omsorgscollege. Hon möter också ofta elever i grundskolan och gymnasiet och marknadsför sitt yrke. – Många unga vill idag bli Youtubers eller influensers, säger hon. Jag vill visa dem hur häftigt det är att jobba med riktiga människor och hur mycket fint man får tillbaka i form av glädje och tacksamhet.

Årets handledare utses av Vård- och omsorgscollege (eller VO-College som det ibland förkortas). Det är ett samarbete mellan skolan som håller i utbildningen, arbetsgivaren som anställer och fackförbundet som stöttar i frågor som gäller arbetsplats och anställning.

Läs mer om Vård- och omsorgscollege här, extern länk

Lediga jobb som undersköterska i hemtjänsten

  Sidan skapades: