Lärare på Sandbackaskolan prisas för internationellt samarbete

Tam Alfredsson, lärare på Sandbackaskolan, och hennes tidigare klass har vunnit Universitets- och högskolerådets (UHR) svenska eTwinningpriset för sitt projekt i digitalt internationellt samarbete med fem andra länder.

Den 28 maj tog Tam Alfredsson och hennes tidigare elever, som nu går på högstadiet, emot det svenska eTwinningpriset i kategorin yngre elever på Sandbackaskolan. Det är Universitets- och högskolerådet (UHR) som delar ut priset som uppmärksammar digitalt internationellt samarbete mellan skolor främst inom Europa. 

eTwinning är ett europeiskt nätverk för lärare, som har sin hemvist på European School Education Platform. Här kan skolpersonal nätverka, samarbeta och ta del av kompetensutveckling. 

Klassen på Sandbackaskolan, som då gick årskurs 6, genomförde projektet tillsammans med skolor i Polen, Litauen, Turkiet, Rumänien och Libanon. Genom digitala plattformar fick eleverna både dela med sig av sin vardag och ta del av sina internationella kamraters perspektiv.

– Projektet TechLingua Harmony syftade till att främja lärande genom språk och digitala verktyg. Vi ville också minska fördomar mot främmande språk och stärka elevernas interkulturella kompetens. Inom projektet arbetade vi med teman som UNESCO:s världsarv, idiomatiska uttryck, typiska skämt och tungvrickare. Genom att presentera sitt eget språk och samtidigt lära sig om andra kulturer fick eleverna både en ökad förståelse för andra och en större stolthet över sin egen bakgrund. Det bidrog verkligen till att stärka deras kommunikativa förmåga på flera plan, säger Tam Alfredsson.

Semir Susic från UHR och koordinator för eTwinning Sverige gav priset till Tam och eleverna med motiveringen:

"Tam Alfredsson (Sandbackaskolan, Kungälv) har i eTwinningsamarbetet
TechLingua Harmony på ett utmärkt sätt förenat internationellt samarbete
med en stark läroplansförankring. I ett omfattande samarbete med skolor från olika länder har eleverna tillsammans genom digitala verktyg utforskat, skapat och lärt på ett sätt som stärkt språkinlärningen och den interkulturella
förståelsen."

I eTwinningjuryn ingår representanter från Skolverket, Specialpedagogiska
skolmyndigheten (SPSM), Sveriges lärare, EU-kommissionens representation i
Sverige samt Universitets- och högskolerådet (UHR).

Läs mer om projektet och se allt som eleverna fick göra

På bilden: Semir Susic och Tam Alfredsson 

  Sidan skapades: