Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande

Anders Holmensköld (M) är kommunstyrelsens 1:e vice ordförande. Han är även kommunalråd för personal- och finansfrågor. Anders är född 1968 och uppvuxen i Kumla i Närke.

Efter studenten utbildade sig Anders inom materialadministration (logistik) och efter värnplikten flyttade han till Göteborg, där han arbetade främst med försäljning för ett transportföretag . Därefter var han egenföretagare i cirka 15 år inom städbranschen och barnkläder. 1998 blev Anders Kungälvsbo och bosatte sig i Kärna. 1999 började han engagera sig politiskt för moderaterna och satt i den dåvarande Barn- och ungdomsnämnden.

- Kände det som en medborgerlig plikt att engagera mig inte minst för barnens skull förklarar han. 2007 blev Anders ordförande för Barn- och utbildningsnämnden och året efter Kommunstyrelsens ordförande till och med 2014, då han blev oppositionsråd.

Anders är gift med Maria och bor med sin familj i Tjuvkil, har tre tonåringar och två vuxna bonusbarn. Anders har många intressen men intresserar sig också mycket för sådant han inte är intresserad av. Som politiker måste man kunna det, anser han.

Till sina personliga specialintressen hör historia och sedan några år släktforskning.

Av släktforskningen lär man sig enormt mycket. Man ser historien och samhällsutvecklingen ur sina förfäders vardagsperspektiv med deras umbäranden och man upptäcker hela tiden spännande saker. Ingen i min släkt har någonsin bott i Bohuslän men min farfar var placerad i Tjuvkil under första världskriget. Det var hans livs längsta resa. På ett av farfars gamla fotografier finns det hus som jag bor i idag i bakgrunden. Sånt går man igång på, säger Anders.

Förutom dessa personliga intressen gillar Anders att laga mat och att baka. Det handlar mest om vardagsmat men till sina favoriter lär hans fisksoppa, älggryta och en mango-raja räknas. Brödet han bakar sägs vara gott men är inte alltid så snyggt, det exteriöra har ett visst förbättringsutrymme medger han utan omsvep.

Till sin allra viktigaste politiska fråga hör att Anders vill att kommunen ska vila på värderingen om vårt generationsansvar - oavsett vad en politisk fråga handlar om. De som kommer efter oss måste få mer handlingsutrymme och det är bara vi som lever innan som kan ge dom det, säger han.


Kontakt

E-post: anders.holmenskold@kungalv.se
Telefon: 0702-71 89 09
Adress, privat: Tjuvkil 480 , 442 75 Tjuvkil

  Sidan uppdaterades: