Frågor och svar om valet

Var och när kan jag förtidsrösta?

Förtidsröstningen pågår mellan den 22 augusti – 8 september. På valdagen den 9 september finns det även en lokal öppen i stadshuset.
Här hittar du mer information om var och när du kan förtidsrösta.

Kan jag rösta i vilken vallokal som helst?

Nej. På valdagen den 9 september kan du bara rösta i den vallokal som står på ditt röstkort. Om du inte kan ta dig till din vallokal är det öppet för alla att rösta i stadshuset.

Är min vallokal tillgänglighetsanpassad?

Alla vallokaler med tillhörande distrikt hittar du här . De flesta lokaler finns i tillgänglighetsdatabasen, där du kan se bilder och få information om tillgängligheten i lokalen.

Vilka valsedlar finns i vallokalerna?

Kungälvs kommun måste lägga ut valsedlar för de partier som vid valet 2010 eller 2014 fick mer än 1 % av rösterna. Valsedlar läggs också ut för de lokala partier som begärt att få sina valsedlar utlagda. Övriga anmälda partier kan leverera sina valsedlar till lokalerna, så röstmottagarna kan placera dom i ett valsedelställ.

Jag vill rösta på ett parti som inte har sina valsedlar i min vallokal, hur gör jag?

Du kan skriva partiets namn på en blank valsedel.

När är vallokalerna öppna på valdagen?

Den 9 september är alla vallokaler öppna klockan 8:00-20:00.

Kommer partierna dela ut valsedlar i vallokalerna?

Enligt den nya vallagen får det inte finnas någon propaganda eller liknande i eller intill vallokalen som kan påverka väljarna, alltså är det även förbjudet för partier att dela ut valsedlar utanför eller i vallokalerna.

Jag behöver hjälp med att rösta, hur gör jag?

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte har möjlighet att ta dig till din vallokal kan du ringa kommunen och be om att få hjälp av en ambulerande röstmottagare. Är du i behov av ambulerande röstmottagare under valhelgen 8-9/9 kan du ringa 0706499068. Röstmottagarna bokar en tid med dig när du kan rösta i hemmet.

Du kan även rösta genom bud. Vad som gäller för budröster, och hur du gör, kan du läsa mer om här https://www.val.se/svenska-valsystemet/satt-att-rosta/hjalp-vid-rostning.html

Jag har tappat bort mitt röstkort, kan jag få ett nytt?

Ja, du kan kontakta kommunen eller valmyndigheten för att få ett nytt röstkort.

  Sidan uppdaterades: