Medborgarstämma Kärna

Hur vill du utveckla skolan i Kärna?

Vi inom Kungälvspolitiken vill berätta hur vi arbetar för bästa möjliga skola och lyssna till vilka tankar och idéer du har. Det går bra att sända in frågor innan. De frågor som rör skola kommer vi att ta upp på stämman. Övriga frågor och svar kommer att publiceras här på sidan i efterhand. 

Har du inte möjlighet att skicka in din fråga via formuläret här går det bra via post till Kungälvs kommun, 442 81 Kungälv eller lämna in till kommunens kundcenter.

Välkommen till medborgarstämman i Kärna 19 november klockan 18.00–20.00 i Kärna skola.


 

Inskickade frågor och svar

 

Fråga: Matsituationen i Kärna skola är inte okej. Barnen i fjärde klass har lunch klockan 12.20. Det är alldeles för sent. Ska vi i en kostnadsfri skola behöva skicka med smörgåsar varje dag för att lösa detta problem. Varför använder vi inte ”torget” som avlastning till matsalen när den inte räcker till?

Svar: På Kärna skola följer vi Livsmedelsverkets råd ”Bra måltider i skolan”. Se råden nedan. Torget i Kärna skola är inte en skolmatsal med möblemang och mathållningsresurser för god mathygien och god matsituation för elever.

Därför serveraras lunchen till alla elever i skolans matsal.

Råden i korthet

  • Använd skolmåltiden som en integrerad del av skolans undervisning för att främja elevernas lärande, utveckling och trivsel på skolan.
  • Servera dagligen flera alternativa rätter, varav minst en vegetarisk rätt som alla får ta av, och ett stort salladsbord med minst fem olika sorters grönsaker.
  • Planera näringsriktiga måltider med stor hänsyn till elevernas preferenser och önskemål.
  • Servera lunchen mellan klockan 11–13, vid ungefär samma tidpunkt för eleverna varje dag.
  • Ge alla elever minst 20 minuter för att sitta ner och äta i lugn och ro.
  • Se till att alla elever, oavsett allergi eller särskilda behov, ges möjlighet till en positiv måltidsupplevelse.
  • Besluta hur långt skolan kan tillmötesgå enskilda önskemål om specialkost, utöver vad som är reglerat i lag.

Malin Gavin, rektor Kärna skola & Göran Niklasson, produktionsledare centralkök Kungälvs kommun

 

Fråga: Ängsmarken, tidigare fotbollsplanen i Kärna, klipptes inte i somras eftersom vi fått en ny fotbollsplan. Den ytan användes tidigare flitigt av Kärnaborna till brännboll, kubb, flyga drönare, träna med hundar mm. Dessutom spelades mycket spontanfotboll, främst av de nyanlända som finns i Kärna. Detta omöjliggjordes när ytan hux flux omvandlades till ängsmark, utan att undersöka om ytan användes. När nu byggnationen på Kärna 67:1 har överklagats till Mark- och miljödomstolen finns det en risk för att byggstarten försenas. OM en försening uppstår skulle jag vilja att kommunen åtar sig att klippa den gräsytan så att de spontana aktiviteter jag räknat upp kan äga rum våren och sommaren 2020, fram till dess att spaden sätts i jorden och byggnationen drar igång. Det är otroligt synd att den ytan inte kunnat användas i år.

Svar: Eftersom vi inte skulle sköta den här ytan längre så har vi varken resurser eller maskinpark för detta kvar. Jag kan inte ge ett direkt svar på hur det ska lösas här och nu utan ber att få återkomma med ett svar när jag vet mer om hur vi internt kan hitta en lösning om ytan fortsatt ska skötas som ett idrottsområde.

Jan Eklund
Enhetschef Fritidsanläggningar

 

Fråga: Funderar över övergångsstället i korsningen (Stabyvägen/Kärnavägen), på väg ut ur Kärna emot Ytterby. Mycket folk rör sig i området pga nya bostadsområden/busshållplats/ny cykelväg till Ytterby/ vårdcentral/tandläkare/ålderdomshem/skola. Hårt trafikerad väg med en hastighetsbegränsning som är satt till 50 km/h, men genomsnittshastigheten är betydligt högre. Vid förra årets bystämma fick vi information om att korsningen skulle ses över. Vad är planen och status?

Svar: Det är Trafikverkets väg och de ansvarar då för trafiksäkerheten på vägen. Alltså måste Trafikverket svara på denna fråga.

Kristina Hellström
Trafikingenjör

 

Fråga: Fotbollsplanen på Kärnavallen bredvid 11-mannaplanen som är grovt grusad men inte färdigställd med konstgräs. När ska den färdigställas?

Svar: Det är inte planerat att lägga något konstgräs på den här planen. Det här är en grusplan tillsvidare.
Inget tyder på att den stora fotbollsplanen i Kärna bokas så mycket, att man skulle behöva ha en mindre konstgräsplan till.

Krisztian Borbély
Fritidskonsulent

  Sidan uppdaterades: