TILT!

Utställningen TILT! – Flipperspelens kultur och historia – berättar om flipperspelens spännande tekniska, konstnärliga och kulturella historia från det tidiga 1800-talets Fortunaspel till dagens digitala varianter. Här visas också hela flipperspel och du kan spela på flera av dem – dessutom gratis!

Utställningen öppnas den 25 augusti kl 18.00 och invigs med ett tal av producenterna.

Om TILT!

Under 1960- och 1970-talen fanns flipperspelen nästan överallt – på kaféer, restauranger, campinganläggningar och i bowlinghallar och korvkiosker. Medan ungdomarna hängde i spelhallarna, förfasade sig de äldre. På grund av den svenska lagstiftningen hittar man i dag nästan inga flipperspel i offentliga lokaler.Nu är spelen omhuldade nostalgiobjekt som återfinns hos privatsamlare.

Utställningen berättar inte bara flipperspelens och flipperspelandets historia i Sverige. Många av flipperspelen kan betraktas som konstverk och här ges du tillfälle att ta del av de konstnärliga motiv som pryder flipperspelens så kallade backboxglas och spelplaner. Och som sagt: du ges också tillfälle att gratis spela på många av spelen!

Historiskt fynd visas för (nästan) första gången!

Industri-Aktiebolaget UMA var ett företag i Åmål, som bland annat tillverkade sängar. Ingenstans verkar det finnas dokumenterat att man där – gissningsvis i slutet på 30-talet – också tillverkat ett flipperspel, som man givit namnet Diamant. Men vid en lagerröjning 2019 hittades spelet av en tillfällighet av Urban Berg och Joakim Samuelsson från Jönköping. Kanske är detta det enda kvarvarande exemplaret av det enda flipperspelet som tillverkats i Sverige.

Utställningen är producerad av två av landets storsamlare och kännare av flipperspel, Mats Holmqvist och Claes Johansson, i samarbete med Västergötlands museum.

Konsthallen följer bibliotekets öppettider.

Arrangör: Kungälvs kommun

Information

  • Plats: Konsthallen, Mimers Kulturhus
  • Datum 25 augusti