Kollektivtrafik för seniorer

Se videon om hur du använder seniorbiljett. Klicka på bilden!

Kungälvs kommun erbjuder fria kollektivtrafikresor inom Kungälv till alla i kommuninvånare som fyllt 65 år. Här hittar du vanliga frågor och svar om seniorbiljett.

Vad är en seniorbiljett?

Seniorbiljetten ger alla som fyllt 65 år och som är boende i Kungälvs kommun möjjligheten till fria kollektivtrafiksresor. Seniorbiljetten gäller hela dygnet på alla Västtrafikslinjer inom zon B, inklusive Närtrafik. Seniorbiljetten kan inte användas för resor med färdtjänst.

Beställ en seniorbiljett

Västtrafik skickar ut ett brev till alla som fyllt 65 år med information om seniorbiljett och hur du ska göra för att beställa. Brevet skickas ut cirka en månad före det att biljetten ska börja gälla. I brevet står ett sista svarsdatum så att du ska hinna få biljetten till månadsskiftet, svarstiden är cirka en vecka. 

Om du svarar efter sista svarsdatum får du kortet i nästa månads utskick. Du kan alltid välja att beställa kortet vid ett senare tillfälle.

Så beställer du en seniorbiljett

 

Hur länge gäller en seniorbiljett?

När laddningen för biljetten går ut (i dag laddas alla seniorbiljetter med giltighet i elva år), behöver dessa kort bytas ut. Du får ett brev med information om att biljetten går ut och instruktioner för hur du ska göra om du vill beställa ny biljett. En ny seniorbiljett skickas inte ut automatiskt. 

Hur vet Västtrafik att kommunen inte betalar för en seniorbiljett där personen har avlidit eller flyttat?

Västtrafik gör en kontroll i statens personadressregister en gång i månaden. De som avlidit eller flyttat från kommunen får sin biljett spärrad. Har en senior har flyttat till en kommun som erbjuder seniorkort kommer personen att få ett erbjudande om att beställa en senioribiljett i den nya kommunen. Det sker som regel inom några veckor.

 

Vad gör jag om jag tappat bort min biljett?

När Västtrafik skickar ut seniorbiljetter registreras det på kunden på Västtrafiks hemsida i Mina Sidor. På det viset kan du själv spärra och kostnadsfritt beställa en ny biljett om det tappas bort. Om du behöver hjälp kan du alltid besöka en Västtrafikbutik eller kontakta Västtrafiks kundservice på telefon 0771-41 43 00.

Besök Mina Sidor på Västrafiks hemsida


Går det att ladda pengar (kontoladdning) på seniorbiljetten?

Ja det kan du. Här hittar du länkar till butiker där du kan ladda din biljett. Du hittar mer information om kontoladdning på länken nedan.

 Kontoladdning — Västtrafik

 Försäljningsombud och butiker — Västtrafik


Var gäller seniorbiljetten?

Seniorbiljetten har oftast samma giltighet som periodkortet i kommunen och gäller även samma geografiska område. Här kan du läsa mer om seniorbiljettens giltighet i olika kommuner.

Använd seniorbiljett som delbetalning vid en flerzonsresa (resa över kommungräns)

Vill du använda seniorbiljetten som delbetalning över zongränser behöver du göra en kontoladdning. Besök Västtrafiks webbplats för att hitta butiker där du kan ladda seniorbiljetten. 

 Kontoladdning- Västtrafiks webbplats

 Försäljningsombud och butiker - Västtrafiks webbplats

 

Vart hittar jag mer information?

Alla frågor kan svarar Västtrafik på, telefon 0771-41 43 00. Mer information finns också på Västtrafiks webbplats.

Färdtjänst och sjukresor

Du som har en funktionsnedsättning kan ha rätt till färdtjänst, riksfärdtjänst eller sjukresor som ett tillägg till allmänna kommunikationsmedel som buss och tåg. Läs här om vem som kan ansöka och vilka regler som gäller.

Färdtjänst   Färdtjänst
  Sidan uppdaterades: