Så enkelt söker du en hyreslägenhet

Känns bostadssökande krångligt? Det är faktiskt lättare än du kan tro. Här är sex enkla steg att följa för att hitta en hyreslägenhet.

1. Registrera dig i bostadsköerna

Första steget är att registrera dig i befintliga bostadsköer i Kungälvs kommun. Du gör detta genom att gå in på respektive hyresvärds webbsida samt Boplats och registrera ett konto. Här kommer länkar till deras respektive webbsidor:

Du får en poäng för varje dag du står i kö, så se till att registrera dig i köerna redan idag! Bostadsköerna hos både Kungälvsbostäder och Förbo är gratis. Boplats bostadskö kräver dock att du årligen betalar in en medlemsavgift.

2. Kolla upp vilka regler som gäller

Olika bostadsköer har olika regler, så börja gärna med att läsa igenom vilka regler som gäller hos respektive hyresvärd. Det kan exempelvis handla om hur många lägenheter du får söka samtidigt och hur ofta du måste uppdatera ditt konto för att kunna fortsätta stå i kö. Se till att hålla koll på reglerna för att inte riskera att förlora ködagar.

3. Sök lediga lägenheter

Nu är det dags för den roliga biten som handlar om att söka lägenheter. Var gärna inne regelbundet för att inte riskera att missa en lägenhet som skulle passa dig. De flesta bostadsköer låter dig också ställa in så att du får mejl så fort en lägenhet som passar dina krav blir tillgänglig.
Tänk dock på att bara söka lägenheter som du verkligen är intresserad av att bo i eftersom det finns gränser för hur många lägenheter du får tacka nej till under en viss tidsperiod. Annars riskerar du att bli pausad och kanske missa din drömlägenhet när den väl dyker upp.

4. Titta på lägenheten

Om du har tur är du en av dem som bjuds in till att titta på lägenheten du har sökt. Kom då gärna väl förberedd till visningen och kolla upp saker som du tycker är viktiga för dig med ditt boende. Hur verkar området vara? Hur långt bort är det till affärer och servicefunktioner? Finns det buss- eller tåghållplats i närheten? Passa också på att ställa eventuella frågor till den befintliga hyresgästen. Kanske finns det en anledning till att personen vill flytta som kan vara värd att ha i åtanke när du fattar beslut om eventuell flytt.

5. Svara på lägenhetserbjudandet

Efter att du har tittat på lägenheten ska du svara ja eller nej till huruvida du vill ha lägenheten. Var uppmärksam på när sista svarsdatum är för att inte riskera missa en lägenhet. Om du inte svarar eller om du tackar nej ett visst antal gånger kan du bli tillfälligt avstängd. Så sök bara bostäder du verkligen vill ha.

6. Dags för flytt!

Om du uppfyller alla eventuella krav och har längst kötid kommer du nu att erbjudas ett hyreskontrakt på lägenheten. Det är med andra ord dags att börja planera flytten till ditt nya hem!

  Sidan uppdaterades: