Anmälan om livsmedelsverksamhet

Du som ska starta en livsmedelsverksamhet behöver anmäla det till miljöenheten senast två veckor innan du planerar att starta. Det gäller också om du tar över en befintlig verksamhet. Här finns information om vilka verksamheter som behöver anmälas, hur en anmälan går till och hur mycket det kostar.

Vad är en livsmedelsverksamhet?

En livsmedelsverksamhet är ett företag eller en organisation som producerar, transporterar, lagrar säljer eller på annat sätt släpper ut livsmedel på marknaden. Med livsmedel menas både mat, dryck, dricksvatten och kosttillskott.

 

Vilka verksamheter behöver anmälas?

De flesta verksamheter behöver anmälas innan de får starta. Det gäller till exempel:

  • café
  • restaurang
  • pizzeria
  • gatukök, foodtruck
  • butik med livsmedel
  • servering av livsmedel vid festival, evenemang eller mässa
  • skolor
  • grossist
  • dricksvattenanläggning

Också verksamheter som bara skänker bort livsmedel kan behöva registreras.

Om du tar över en befintlig verksamhet gäller inte förra ägarens registrering utan du behöver göra en egen anmälan om livsmedelsverksamhet.

Ring miljöenheten via kommunens kundcenter, 0303-23 80 00, om du är osäker på om du behöver anmäla din verksamhet.

 

Hur anmäler jag?

Fyll i och skicka din anmälan till miljöenheten senast två veckor innan du ska starta din verksamhet. Du ska också fylla i och skicka in blanketten för riskklassning och årlig kontrollavgift.

Anmälan om livsmedelsverksamhet (pdf, nytt fönster)
 

Riskklassificering

Alla livsmedelsverksamheter ska riskklassificeras. För att vi ska kunna riskklassificera din verksamhet behöver du skicka in en blankett om riskklassning och årlig kontrollavgift.

Den ska innehålla:

• vilken hantering och beredning som kommer att finnas
• produktionsstorlek
• om det kommer att ske produktion av livsmedel till känsliga konsumentgrupper
• vilken märkning/information till kunden/gästen som du som livsmedelsföretagare kommer att ansvara för

Utifrån dessa uppgifter bestäms vilken riskklass och erfarenhetsklass som din verksamhet ska ha och detta ger i sin tur verksamhetens årliga kontrolltid.

Information om riskklassning och beräkning av kontrolltid och kontrollavgift för livsmedelsanläggning (pdf, nytt fönster)

 

Hur mycket kostar det?

Alla livsmedelsföretagare ska betala en årlig avgift för livsmedelskontrollen av verksamheten. Avgiften motsvarar den årliga kontrolltiden. Information om taxor och avgifter för verksamheter enligt livsmedelslagstiftningen.

 

Om du inte anmäler

Om du startar eller driver din livsmedelsverksamhet innan du gjort en anmälan till miljöenheten bryter du mot livsmedelslagen och riskerar åtal. Det gäller också om du tar över en befintlig livsmedelsverksamhet

  Sidan uppdaterades: