Att etablera sig i Kungälv

Kungälv, med sitt strategiska läge vid Göteborg, erbjuder attraktiv industrimark intill E6:an, goda kommunikationer och över huvud taget goda förutsättningar för näringslivet att verka och utvecklas.

Kungälvs näringsliv karaktäriseras av de många småföretagen, men också av företag som växer och utvecklas. Vi är mycket stolta över att det är i Kungälvs kommun som flest av regionens tillväxtföretag finns just nu, något som kreditupplysningsföretaget Syna konstaterade 2013.

Näringslivsfakta

Kungälv har drygt 2300 aktiva företag inkl offentlig förvaltning, utbildning, hälso- och sjukvårdsföretag. Majoriteten av kommunens företag är små och verkar inom många olika branscher. Företag inom parti- och detaljhandel, tillverkning, transport, fastighets- och företagstjänster samt jordbruk, jakt och skogsbruk dominerar. De mest personalintensiva företagen finns inom handel, tillverkning och transport.

Det största verksamhetsområdet är Rollsbo som är strategiskt beläget med direktanslutning till E6. Där finns cirka 300 företag. Det goda kommunikationsläget samt närheten till Göteborgs hamn och Landvetter flygplats har medfört att transportintensiva företag inom såväl livsmedels- som bilindustrin valt att etablera sig här. Exempel på detta är ICA:s distributionscentral, Michelins däckdepå och Arvid Nilsson. I Rollsbo finns även huvudkontoret för Mediatec, ett företag som skaffat sig en världsledande position när det gäller spetskompetens inom evenemangsprodukter.

Andra centrumnära verksamhetsområden är Ängegärde och Skälebräcke med cirka 120 verksamma företag. Här finns bland annat Bilab, Kungälvs Trä och Kungälvs Rörläggeri.

Största privata arbetsgivare (2014)

Arbetstillfällen efter näringsgren (2013)


Mimers hus gymnasium - prisvinnande företagarprofil

På alla yrkesprogram vid Mimers hus gymnasium finns programråd/yrkesråd som tar upp samverkansfrågor mellan företag, branscher och skolan. Mimers hus gymnasium i Kungälv är känd för sin UF-verksamhet. Våra UF-företag har vunnit många priser. Senast var det Ecodent som vann inte mindre än sju priser för sin ekologiska tandborste i bambu. UF-läraren Else-Marie Bidestedt utsågs 2013 till årets UF-lärare i regionen.
Ett bra och konkret samarbete med företagen i undervisning tar sig uttryck i studiebesök på företag, men också besök från företag på skolorna. Det finns även ett bra samarbete med företagen när det gäller praktikplatser från hela skolan och lärlingsdelen på Vux.

  Sidan uppdaterades: