Nyheter

Missa inte torsdagens fullmäktige – för första gången i Stadshuset

 Webbtv. Nu hålls inte längre kommunfullmäktige på Kvarnkullen. Torsdagens sammanträde äger för första gången rum i Stadshusets nya sessionssal.

Lättare för anställda att resa miljövänligt

 Webbtv. Många kommunanställda reser och förflyttar sig mycket i sitt jobb. Därför har kommunen tagit fram nya riktlinjer för tjänsteresor för att resorna ska bli mer miljövänliga.

Inget vite – Skolinspektionen positiv till Thorildskolans åtgärder

Skolinspektionen inspekterade Thorildskolan i april i år och 28 april kom ett föreläggande om vite på 700 000 kronor om inte åtgärder från skolan redovisats senast 28 augusti.

Författare fick kulturpriset – Brodyr och manifestation gav kulturstipendium

Till pristagare 2015 utses författaren Kenneth Gustafson för sitt engagerade arbete att i sina böcker skildra Bohusläns historia.

Flyktingar behöver boende

Har du en lägenhet eller fastighet att hyra ut till en flyktingfamilj, inte bara över vintern utan på längre sikt? Då är vi intresserade av att komma i kontakt med dig.

Höstpremiär för Morronpasset – Bohus fästning ska förlänga säsongen

Torsdag 24 september var det höstpremiär för Morronpasset – hotellfrukost och mingelplatsen för företagare, politiker och kommuntjänstemän i Kungälvs kommun.

Marknadsdagarna – mycket kommer att byggas

Efter mingel i den vackra foajén samlades ett 70-tal inbjudna gäster från byggbranschen, till marknadsdag i Stadshusets nya sessionssal.

Kongahällagatan stängs av tillfälligt

Kongahällagatan kommer att stängas av i höjd med Thorildskolan med start vecka 41. Anledningen är att gång- och cykeltunneln under vägen ska tas bort. Arbetet ska vara klart måndag vecka 43.

Välbesökta Bodagar i stadhuset

 Webbtv. Under fredagen invigdes den allra första upplagan av ”Bodagarna i Kungälv”. En mässa om bostäder och byggande i stadshuset i Kungälv. Många utställare fanns på plats för att visa upp sina projekt och planer.

Kungälvs kommun är stolta över att medverka till forskning om toleransarbetet

Statsminister Stefan Löfven invigde nyligen Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Institutets uppdrag tar sitt ursprung i Kungälvs Toleransprojekt. Samarbetet mellan Kungälvs kommun och Göteborgs universitet innebär att universitetets forskare kommer närmare kommunens verklighet.

Åtgärder skall vända negativ ranking i SKL:s mätning Insikt

SKL, Sveriges kommuner och landstings, mätning Insikt har nyligen presenterats. Kungälvs kommun hamnar på plats 190 av 193 kommuner. Insikt intervjuar företagare som haft kontakt med kommunen i ett ärende under 2014.

Ökat flyktingmottagande i Kungälv

 Webbtv. Kungälvs kommun kommer att ta emot minst 100 asylsökande flyktingar och bygga upp en beredskap för att på sikt ta emot ännu fler. Det innebär att kommunens förvaltning nu jobbar intensivt för att samordna sina resurser.

Kungälv fortsätter klättra på Svenskt Näringslivs ranking

Årets ranking över kommunernas företagsklimat presenterades idag. Den visade upp glädjande siffror för Kungälv. För andra året i rad klättrar Kungälvs rejält.

Här är den – premiär för Kungälvs nya hemsida

Efter ett och ett halvt års arbete är det äntligen dags för lansering av Kungälvs kommuns nya hemsida www.kungalv.se.

Två dagar med fokus på bostäder i Kungälv

För första gången någonsin arrangerar Kungälvs kommun i slutet av september en bomässa i stadshuset i Kungälv. Där visar kommunen upp några av sina projekt men även bostadsföretag, mäklare och banker finns på plats för att berätta om vad de har på gång vad gäller boende i kommunen.

Många Kungälvsbor vill hjälpa flyktingarna

I fredags skrev vi om behovet av gode män till ensamkommande flyktingbarn. Texten som ingick i en artikel om vad kommunen gör och vad du själv kan hjälpa till med när det gäller flyktingkatastrofen.

Nya trottoarpratare underlättar för synskadade

Kommunfullmäktige beslutade på sitt septembermöte att trottoarpratarna får vara kvar. Beslutet är ett resultat av det dialogarbete som pågått mellan KMN (Kungälv, Marstrand marknad och näringsliv), funktionshinderrådet, politiker och tjänstemän från Kungälvs kommun.

Stort intresse för Stadshusets invigning

 Webbtv. Omkring 1200 personer kom när Stadshuset invigdes och hade öppet hus under lördagen den 29 augusti. Kulturskolans elever underhöll genom musik och dans, tal hölls av bland annat kommunchefen Magnus Gyllestad och kommunordförande Elisabeth Mattsson klippte bandet.

Mingel och många frågor om Kongahälla

Ett stort intresse och många frågor. Så kan man summera måndagens öppet hus om Kongahälla. Och för de som missade det finns mycket av informationen att ta del av i stadshuset ett tag till.

Känslosam invigning av Segerstedtinstitutet

 Webbtv. Under en fantastisk förmiddag, späckad av intressanta och känslosamma tal, invigdes Segerstedtinstitutet i Mimers hus fullsatta teater.

Se motionscentralen Kotten ta form

 Webbtv. Det första spadtaget till Kungälvs nya motionscentral togs i december 2014 och nu börjar Kotten ta form. Följ med på en rundvandring i byggnaden.

20 år med Toleransprojektet

 Webbtv. I 20 år har Toleransprojektet bidragit till att motverka rasism och våldsbejakande extremism bland ungdomar i Kungälv. Här hör du några Kungälvspolitiker berätta om projektet.

Segling och sol lockar tusentals till Marstrand

 Webbtv. Seglingstävlingar i världsklass med namn som Björn Hanssen, Johnie Berntsson och Anna Östling lockar tusentals att besöka Marstrand under veckan som Stena Match cup Sweden pågår. Många lockas förstås också av sol och saltstänkta bad nu när sommaren kommit på allvar.

Kungälv viktig del i ny satsning mot rasism

 Webbtv. Den 1 juli presenteras det nya Segerstedtinstitutet vid ett seminarium i Almedalen. Det är regeringen som gett Göteborgs universitet uppdraget att jobba med att motverka rasism och våldsbejakande extremism. En stor del av institutets metoder har inspirerats av Toleransprojektet som startade i Kungälv för 20 år sedan.

Nu börjar ombyggnaden av Thorildskolan

Thorildskolan kommer att utrymmas i etapper och tillfälliga paviljongbyggnader kommer att användas under byggtiden.

Ny aktör för handelsanläggningen i Kongahälla

Parallellt med att markarbeten på Kongahälla pågår för fullt, kliver nu ett nytt bolag in i projektet. Det är Adapta Fastigheter AB som kommer att bygga och förvalta handelsanläggningen längs E6.

Tjuvkil får vänta till finansieringen är klar

 Webbtv. Här förklarar råden varför utbyggnaden av 168 förbi Tjuvkil får vänta.

Årets Nationaldagsfirande bjöd på sol

 Webbtv. Årets nationaldagsfirande i Kungälv bjöd på folkkära artister, massor med glada besökare och en hel del solglimtar.

Kommunen tänker grönt när Kongahälla byggs

När det nya bostadsområdet i Kongahälla nu börjar ta form, är det en grönare och mer hållbar stadsdel som växer fram. Förutom handelsområde och 900 bostäder, så kommer även träd och växter att få en mer framträdande roll i det nya området.

Här invigs fågelholkarna i Bäckparken

 Webbtv. Nu är utställningen Fjärilar, bin och andra flygfän i Bäckparken invigd. Utställningen är ett samarbete mellan Kungälvs trädgårdsförening, Strandskolan, Länsstyrelsen och kommunen och innehåller bland annat färgglada fågelholkar som elever från Strandskolan har målat.

Fästningsholmen förbereds för större arrangemang

 Webbtv. Intresset för att arrangera större evenemang på Fästningsholmen är stort och därför pågår just nu arbetet med att förstärka marken nedanför fästningen.

Barn och unga bjuds in att forma nya Mimers

 Webbtv. Efter tio år som den centrala mötesplatsen för kunskap och kultur i Kungälv ska Mimers kulturhus byggas om.

Stort intresse för naturvetenskap på Mimers Hus Gymnasium

 Webbtv. Intresset för att läsa naturvetenskap på Mimers hus gymnasium är stort.

Västsvensk världskonstnär smyckar Kungälvs nya stadshus

 Webbtv. Det är konstnären Eva Hild som har fått uppdraget att göra den skulptur som ska placeras utanför entrén till det ombyggda stadshuset i Kungälv. Verket heter Bulb och följer det välkända formspråket som gjort Eva Hild till en världskonstnär.

Barnens holkar blir utställning i Bäckparken

 Webbtv. Fjärilar, bin och andra flygfän. Så heter den utställning som snart står klar i Bäckparken i Kungälv.

Björkängens förskola invigd

 Webbtv. Nu är Björkängens förskola i Munkegärde officiellt invigd. Den 20 april hölls en ceremoni med obligatorisk bandklippning och sång av förskolebarnen.

Pristagare minglade i stadshuset

 Webbtv. Älvtornet, så heter nu klocktornet på det nya stadshuset. Ulla Askerup Åslund heter mamman till det vinnande förslaget och tillsammans med de som röstade minglade hon i Stadshuset. Initiativet till en namntävling drogs igång av Kungälvs-Posten som var på plats och delade ut ett fint pris till den glada vinnaren.

Marstrand är en kung mindre

 Webbtv. I över 100 år har han haft havsutsikt värdig en kung framför Societetshuset på Marstrand, Oscar II. Eller bronsstatyn av honom i alla fall. Men salt och vatten har gått hårt åt hans yttre och nu är en renovering nödvändig.

Kungälvs kommun nominerad till årets Employer Branding-kommun

 Webbtv. Varje år delas priset till Årets Employer Branding-kommun ut och i höst kan Kungälv bli en vinnare. Priset delas ut på Talent Excellence Awards i slutet av september till den kommun som bäst involverar hela organisationen i sitt varumärkesarbete och som jobbar på ett innovativt och inspirerande sätt. Nomineringen innebär att kommunen fått ett glädjande kvitto på sitt arbete.

Kungälvs nya majoritet presenterar sig

 Webbtv. Efter valet 2014 har Kungälv en ny politisk majoritet. Den består av Socialdemokraterna, Utvecklingspartiet, Folkpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Här presenterar sig några representanter från Kungälvs nya majoritet och berättar om kommunfullmäktiges strategiska mål.

Arkeologisk utgrävning i Råckeröd

 Webbtv. Projektet VA i Kustzon är kommunens stora satsning på att dra kommunalt vatten och avlopp till kustnära områden. I vinter görs en arkeologisk förundersökning bland annat i Råckeröd utanför Kärna.

Kungälvs tillsammans mot droger

 Webbtv. Den 15 december 2014 bjöd Kungälvs kommun in till en kväll där kriminalinspektör Karin Breding informerade om Spice och andra droger. Anders Hederström och Alaa Awad vid Trygga ungdomsmiljöer svarade på frågor om drogsituationen i Kungälv.

Läskigt värre på biblioteket

 Webbtv. Fyra torsdagar under vårterminen 2015 kan du som älskar skräck se hårresande filmer på biblioteket. Den 19 februari startar en skräckfilmsklubb som frossar i zombies, vampyrer, spöken och gamla hederliga psykopater.

Drömmar kan bli verklighet

 Webbtv. Basisten och världsstjärnan Magnus Rosén är ett levande bevis på att ingen dröm är för stor. Han spelade för över 100 000 åskådare med sitt Hammerfall och efter flera egna storslagna projekt föreläser han nu för Kungälvs högstadieklasser om att förverkliga sina drömmar.

Nya utmaningar väntar Kungälvs traineer

 Webbtv. Saba, Johan och Sofia knep varsin traineeplats på Samhällsbyggnadssektorn på Kungälvs Kommun genom en audition. Nu ska de ut på så kallad breddningsperiod på andra arbetsplatser i två månader innan de kommer tillbaka till Kungälv.

Strandverket får kulturpriset 2014

 Webbtv. Strandverket Konsthall på Marstrand blir årets kulturpristagare i Kungälvs kommun. På bara ett par år har konsthallen, som inryms i en gammal försvarsanläggning, gjort sig känd för utställningar i världsklass. Verksamheten berikar både Marstrand som ort och Kungälv som kommun och är ett viktigt besöksmål för både svenska som utländska turister.

Gratis filmfestival om vatten

 Webbtv. I filmfestivalen Voices from the Waters – Kungälv rör vi oss från Bangladesh till Bohuslän. Vi får lära oss mer om hur konflikterna kring vatten ökar i världen, och hur vår egen kust mår. Det bjuds också på hoppfull musik och poetisk naturfilm.

Kundcenter flyttar in i stadshuset

 Webbtv. Nu blir det ännu enklare för dig att komma i kontakt med Kungälvs kommun. Den 1 december 2014 öppnar Kundcenter i stadshuset. När du vill ha svar på frågor, få information, vägledning eller bara lämna synpunkter så är du varmt välkommen till oss.

Missa inte Kulturskolans hyllning till rockens stora

 Webbtv. Det lär spraka ordentligt i Teatern på Mimers Kulturhus när Kulturskolan hyllar rockens stora på onsdagen den 22 oktober. Då bjuder Kulturskolans symfoniorkester och Rockgrupp på odödliga rockklassiker.

Uppånervända världen – nygammal gatsten läggs vid stadshuset

 Webbtv. Mellan Stadshuset och Västra Parken håller nu gatsten på att sättas. Samma gatsten som på femtiotalet fanns på Uddevallavägen och i tidens anda asfalterades över.

Både stora och små dansade loss på Mimers hus

 Webbtv. Jubileumsfirandet på Mimers kulturhus bjuder på någonting för alla. På torsdagen kunde både barn och vuxna dansa loss runt lunch. Vi skippade lunchen för lite disco.

Årets Kungälvsmässa drog stor publik

 Webbtv. Årets kungälvsmässa blev välbesökt. Utställare från näringslivet blandades med politiska partier och kommunens verksamheter och bolag.

Äldres mat på agendan när minister besökte Kungälv

 Webbtv. Att mat till äldre är viktigt är de flesta rörande överens om. Ändå äter många äldre ensamma och ibland alldeles för dåligt. När äldreministern besökte Kungälv lyfte hon dock fram Kungälvs kommun som ett bra exempel där man är bra på att uppmärksamma äldrematen och aktivt jobbar för att förbättra för de gamla.

Kommunen fick träd med ungdomars drömmar

 Webbtv. Ett äppleträd med ungdomars önskningar och drömmar kommer snart att pryda den nya strandparken nere vid älven. Trädet är en gåva från Regionteater Väst som just nu turnerar runt i regionen för att uppmärksamma ungdomars möjlighet att påverka politiken.

Första spadtaget på Kongahälla

 Webbtv. Vägen fram till byggstart har varit lång och delvis krokig. Men i dag kunde spadarna sättas i jorden och Kungälvs kommuns största byggprojekt någonsin är därmed igång. En körsbärskornell planterades på plats som symbol för att en helt ny stadsdel ska växa fram i Kungälv.

Orienterande eldsjälar får ungdomsledarstipendium

 Webbtv. Linnea Bergstrand och Danielle Fröstad är två eldsjälar som brinner för sin idrott. För deras ledarskap och vilja att engagera barn får de nu SEB och Swedbanks ungdomsledarstipendium om 4 000 kr.

Sekelskiftesdagar påminde om Marstrand för 100 år sedan

 Webbtv. Under Sekelskiftesdagarna på Marstrand kunde besökarna åter få uppleva en smak av hur det var på den gamla badorten för runt 100 år sen.

Ny lekplats i Ytterby namngavs av barnen

 Webbtv. Kommunen håller nu på att successivt renovera och bygga nya lekplatser efter flera års bristande underhåll. Första etappen av den nya lekplatsen i Ytterby är nu invigd. Etapp två blir en parkour.

Segelbåt under Stena Matchcup

Stena Match Cup i full gång

 Webbtv. Match cup pågår för fullt på Marstrand. I år är det 20-årsjubileum och arrangörerna satsar på publikrekord och på kända seglingsprofiler. Förutom att titta på tävlingar av hög klass kan man under veckan mingla, shoppa, testa på paddling på bräda, tävla i eventområdet och mycket mer.

Nationaldagen 2014 - en tillbakablick

 Webbtv. Trots ösregn var det fullt på Fästningsholmen när nationaldagen traditionsenligt firades i Kungälv. Publiken bjöds på barnkörer, en landshövding och flera stjärnartister. Politiker, kungälvsbor och massor av festglada barn hade slutit upp och stämningen var på topp under hela eftermiddagen.

Populärare än någonsin att söka en vårdutbildning på vuxenutbildningen

 Webbtv. Allt fler söker till vårdutbildningen på vuxenutbildningen i Kungälv och alla kurser är i princip fulla. Många av studenterna har jobbat inom vården en tid och vill vidareutbilda sig för att få fast jobb och andra har på lite äldre dagar upptäckt charmen med yrket.

Unika vandringsleder på Koön invigda med pompa och ståt

 Webbtv. Med muskötsalut, tal och en tuff löpartävling invigdes Koöns nya vandringsleder,Drillflickor dansar vid klipporna på Koön PromeMare. Lederna finns i varierade svårighetsgrader och projektet är ett samarbete mellan kommunen, EU och lokala aktörer.

Rosor och pergola ska pryda Paradisparken i Marstrand

 Webbtv. Under våren byggs den rosenpergola i Paradisparken på Marstrand som det planerats för under en tid. Målet är en vacker plats med en stor samling klängrosor som ska vara till glädje både för boende på, och besökare till, Marstrand.

Årskrönika - Glimtar från Kungälvs kommun 2014

 Webbtv. Det hände mycket i Kungälv under 2014. Första spadtaget togs för nytt bostads- och handelsområde på Kongahällatomten, kommunens första laddstation för elbilar invigdes och återflytten till det nya, helrenoverade stadshuset inleddes. Bland mycket annat.

Kommunens första utkiksplats för alla invigd

 Webbtv. Kungälvs kommun har fått sin första handikappanpassade utsiktsplats. Den ligger vid kärleksstigen på Fontin och invigdes med korvgrillning och bandklippning. Trots att regnet hängde i luften var det många intresserade på plats.

Samförstånd och diskussion när unga mötte Kungälvs politiker

 Webbtv. Skolan, kollektivtrafiken och frågor kring fritidsutbudet i Kungälv var det som stod i fokus på dagens möte på Mimers, mellan skolungdomar och några av kommunens ledande politiker.

Nu får eleverna säga sitt till Kungälvs politiker

 Webbtv. På fredag ska ett antal skolelever få chans att ställa sina frågor direkt till Kungälvs ledande politiker. Bakgrunden är en enkät, LUPP, som ungdomsstyrelsen tagit fram för att unga i kommunen ska få chans att tycka till och lämna sina synpunkter.

Succéallsång för barn på Mimers teater

 Webbtv. ”Alla barn skall ha det bra”, sjunger 250 andraklassare i kör på Mimers teater. Kompande av ett rövarband av proffsmusiker. Låten har de själva skrivit text till i ett projekt mellan kulturskolan och grundskolan.

Fastighetsbolag vill satsa stort i Kungälv

 Webbtv. Kungälvs kommun och Stadskärnan i Kungälv fortsätter att växa kraftigt. Nu vill fastighetsbolaget Balder satsa stort i Kungälv genom att både bygga nya bostäder och centrala lokaler för handel.

Tankar och visioner om Kongahälla

 Webbtv. 900 bostäder, butiker och lokaler. Men också grönområden, strövgator och mötesplatser. Se ett inslag om framtiden för Kongahälla. Hur kommer det att se ut egentligen?

Kungälvs elever bättre än snittet

 Webbtv. Eleverna i Kungälvs kommun går mot strömmen när det gäller resultaten i skolan. Om man tittar på de nationella proven i svenska, engelska och matte ligger kommunen nämligen över genomsnittet i landet.

"Ankeborg" har fått fontän

 Webbtv. Den gamla fågeldammen ”Ankeborg” har rustats upp rejält. Kommunen har i samarbete med folkhälsorådet förvandlat den kvällstid ganska öde parken till en inbjudande oas.

Kungälvs kommun bygger energieffektiv förskola i Munkegärde

 Webbtv. Solceller på taket, hållbara material och ett stort miljötänk. Den nya förskola som just nu byggs i Munkegärde i Kungälvs kommun är unik på många sätt. I dag gick det symboliska startskottet när ett dussin förskolebarn satte sina spadar i jorden på tomten där förskolan ska stå.

Dom ger klartecken för bygge på Kongahälla

 Webbtv. På en välbesökt presskonferens gladdes företrädare för kommunen över att mark- och miljööverdomstolen gått på kommunens linje för västra Kongahälla. Detta innebär att byggnation av omkring 700 bostäder och en handelsanläggning nu kan komma igång.