Nyheter

Mindre brand på Munkegärdeskolan

En mindre brand utbröt i en del av Munkegärdeskolan under fredagen . Larm kom till räddningstjänsten klockan 11:23. 

Dags att rösta fram årets Kungälvsbo

Fram till 25 maj pågår omröstningen i Vem blir årets Kungälvsbo. Rösta på den kandidat du tycker skall få ära och utmärkelse på Nationaldagen, då vinnaren presenteras.

Thorildskolan öppen som vanligt trots branden

Branden på Thorildskolan under natten till lördag släcktes under morgonen. Det var alltså den gamla delen av skolan som brann, den del som skulle rivas inom kort.

Vision 2040 har antagits av fullmäktige – nu behövs en visionsmening

Vilken mening tycker du sammanfattar Kungälv i framtiden? Var med och påverka! Vi söker en slagkraftig mening som ska sammanfatta den nya visionen. Ny sista dag för inlämning 12 maj.

Nu är feriekorten på väg med posten - Håll utkik i din brevlåda

Dubblekolla att du fått kortet. prova kortet genom att använda det så snart som möjligt efter 1 juni. Sista chansen att rätta eventuella fel är 15 juni.

Frågor och svar om planerna för Krukmakaregatan i Kungälv

Här svarar kommunens planhandläggare och programansvarig för Kungälv stad på frågor kring detaljplan Krukmakaregatan. Planen är ute på samråd till 2 juni och ett informationsmöte ska hållas 15 maj

Varning för ampuller längs västkusten

Det har hittats en ampull med okänt innehåll under en strandstädning på Sydkoster, i Strömstads kommun. Vi har fortfarande ingen säker kunskap om innehållet, men det kan i värsta fall röra sig om en cyanidampull sedan andra världskriget. Cyanid är ett dödligt gift. 

Oförglömligt möte på Solhaga

 play. Ett helt vanligt studiebesök från SFI blev till ett minnesvärt möte mellan nyanlända och de gamla på Solhaga.

Informationsmöte nyanlända

Informationsmöte nyanlända. Välkomna på informationsmöte om Kungälvs arbete med nyanlända. 2 maj på Havshotellet i Marstrand och 3 maj i Stadshuset. 

Kraftig rökutveckling efter brand vid nya resecentrum

En så kallad svetsloppa orsakade en kraftig brand i cellplast i centrala Kungälv på tisdagen. 

Årets strandstädning har börjat

Under perioden 1 april till 7 maj städar cirka 700 personer från 27 olika idrottsföreningar Kungälvs kust., Kommunens hela kuststräcka, elva mil från Aröd till Överön, samt alla öar som man når via bil.

Tyst minut för offren

Nyhet. Med anledning av dådet i Stockholm i fredags kommer Kungälvs kommun hålla en tyst minut på måndagen den 10 april. 

Bilpool och sopsug snart verklighet på Kongahälla

Nyhet. Ända sedan stadsdelen Kongahälla började planeras har miljöfrågorna haft hög status. Ett gemensamt miljöprogram har tagits fram av kommun och byggherrar och två konkreta resultat av det är Kungälvs första bilpool och den sopsug som just nu byggs.

Framtidsverkstad vill ta Marstrand ett steg till

 play. I början av mars hölls en framtidsverkstad i Strandverket på Marstrand. Syftet var att skapa en samsyn kring vad Marstrand behöver utveckla för att komma upp i ”världsklass”.

Var med och hylla Kareby IS!

Välkommen!. Vi hyllar Kareby IS damlag, svenska mästare! Välkommen att vara med och gratta laget i stadshusets foajé fredag kl. 16:00. Det blir mingel, tal och förhoppningsvis en segerintervju med några av spelarna. 

Rörleveranser till Kungälvs vattenverk

 play. Ett vattenverk innehåller kilometervis av rör. De levereras i sektioner som är precis så stora att de går att lyfta ner i ett antal hål i vattenverkets konstruktion.

Kungälv förändrar mottagandet av ensamkommande

Sedan 2015 har antalet ensamkommande flyktingbarn som Kungälv tar emot minskat rejält. Då kom det 130 personer på ett år, i år enbart ett tiotal. Det minskade antalet i kombination med nya statliga ersättningsregler gör att Kungälv nu organiserar om mottagandet.

Stort intresse för trafik och byggprojekt

Trafikmöte. Tillfälliga rondeller, bilpoolen på Kongahälla och avstängningen av Kongahällagatan var några av de ämnen som berördes när kommunen bjöd in till allmänt trafikmöte i stadshuset. Ett möte som också filmades och sändes på både hemsida och Facebook för att fler skulle kunna ta del av informationen.

Politiken reagerar på händelserna i Komarken

 play. Under den senaste tiden har det bland annat förekommit stenkastning mot polisen i Komarken. Hör våra politiker berätta om sin inställning till händelserna i Komarken.

Bygg och hyr ut ett attefallshus

Nu finns möjligheten att bygga ett så kallat attefallshus på din tomt. Huset får vara 25 kvadratmeter och kan användas som extra bostadsyta.

Håll dig uppdaterad om trafikläget

Trafiknyhet. Nu ökar vi mängden trafikinformation till allmänheten och inför ett återkommande direktsänt trafikinformationsmöte i Stadshuset där man kan ställa frågor till kommunen, Trafikverket och Västtrafik. 

Gustaf Hjerpes torg får nytt liv till våren

 play. Det händer saker på Gustaf Hjerpes torg. Som ett led i att utveckla uteplatserna i stadskärnan tar kommunen tillsammans med handlare på plats ett första steg för att göra miljön lite trevligare.

Gråväderssensualism – Så skall turismen öka under lågsäsong

Under förra mandatperioden träffades en överenskommelse mellan alla kommunerna i Bohuslän. 
– Detta arbete resulterade bland annat i en varumärkesplattform för Bohuslän och en första gemensam handlingsplan. Vi har sedan dess fortsatt arbetet, säger Miguel Odhner kommunalråd (S). 

Kungälv följer båda incidenterna i Göta Älv

Kungälvs kommun följer arbetet med att bärga de två fartyg som under den senaste tiden gått på grund i Göta älv mellan Lilla Edet och Trollhättan.  

Färre flyktingar till Kungälv

Nyhet. Antalet nyanlända flyktingar med uppehållstillstånd som kommer till Kungälvs kommun i år blir färre än planerat. Orsaken är minskad invandring och en ny modell för hur flyktingarna fördelas i länet

Nu byggs bostadsmoduler i Ängegärde

Nu händer det saker i Ängegärde. Fem bostadsmoduler med 30 lägenheter håller i rask takt på att monteras för nyanlända eller ungdomar.

Stort engagemang för förskolan i Kungälv

Det finns ett stort engagemang bland föräldrar och skolpersonal för förskoleverksamheten i Kungälv. I slutet av förra året skickades en enkät om förskoleverksamheten ut till föräldrar. Nu har enkäten sammanställts och svarsfrekvensen blev hög, hela 79 procent av föräldrarna svarade.

Nu satsar Kungälv mot Årets stadskärna

 play. Tillsammans med näringslivet och fastighetsägarna i staden vill Kungälvs kommun fortsätta att utveckla Kungälvs stadskärna. Vi siktar högt och planerar att kandidera till Årets stadskärna 2020. Men det är det som ska hända på resan dit som är det viktiga!

Hallå livsmedelsinspektörerna – hur har det gått med julborden i år?

– Det har gått mycket bra. I år har vi inspekterat alla julbord med sittning. Det har varit färre anmärkningar än vid de ordinarie kontrollerna hos samma krögare, säger Kristina Franzén, kommunens miljöchef. 

Positiva reaktioner på H&Ms satsning i Kungälv

Nyhet. När köpcentret Kongahälla shopping öppnar sina dörrar 2019 kommer H&M att vara en av de största aktörerna. Företaget öppnar butik med både kläder, smink och heminredning. En nyhet som många i Kungälv väntat på, inte minst stadens ledande politiker.

Tillgänglighet i fokus när SKL undersöker kommunsidor

 play. Kungälvs kommuns nya hemsida placerar sig på plats 91 av Sveriges alla 290 kommuner i en undersökning gjord av Sveriges kommuner och landsting, SKL. Undersökningen visar att den allra viktigaste informationen är tillgänglig, även om antalet informationssidor bantats kraftigt sen nylanseringen för drygt ett år sen.

Dialogmöte startar utveckling av Komarken

Hur kan vi tillsammans utveckla Komarken? När kommunen tillsammans med andra aktörer i området bjöd in till dialogmöte tog cirka 80 personer tillfället i akt och samlades på Sandbackaskolan.

Gör rätt med använt matfett

 play. Nu är det slut med stopp i köksvasken på grund av matfett som stelnar i avloppsrören. Hämta din miljötratt gratis från kommunens återvinningscentraler eller i stadshuset. 

Strandstädningen slut för säsongen

 play. Under säsongen har strandstädarna hunnit med 23 mil av kommunens närmare 40 mil långa strandlinje. I år blev det sammanlagt 16 ton skräp.

Hämta gratis halkgrus

 play. Nu kan du hämta halkgrus gratis på olika ställen i kommunen. Upp till 100 kg bjuder kommunen på. 

Multikompetent team - Bryggan i förskolan

Nyhet. Nu breddas och förstärks kompetensen på fyra förskolor i Kungälvs kommun. Det har pratats om behovet av tidiga insatser under flera år, både här och i hela landet. Kungälvs kommun gör nu slag i saken och inför ett multikompetent team i förskolan.
– Vi har just döpt oss till "Bryggan i förskolan", säger Anki Isberg, som är en av de tre resurserna i projektet.

400 000 kronor till kulturskolan

 play. Kulturskolan i Kungälv har blivit beviljade 400 000 kronor av Statens kulturråd. Pengarna ska användas till att bredda verksamhet med skapande ämnen.

Ny vinterbelysning lyser upp i stadskärnan

Nyhet. Fredagen den 25 november blir det lite ljusare i Kungälv. Då invigs symboliskt årets vinterbelysning och granen på Nytorget tänds.
-I år satsar vi lite extra på belysning i olika delar av stadskärnan och vi hoppas förstås att Kungälvsborna kommer uppskatta det, säger Martin Hollertz, gatu- och parkchef på Kungälvs kommun

Marknadsdagen 2016

Samtidigt som Kungälvsmässan pågick, möttes 85 fastighetsägare och branschfolk under marknadsdagen på Mimers Teater. Årets Marknadsdag fokuserade på hur vi på ett bra sätt når tillväxt i Kungälv.

Morronpasset 13 oktober – Stort intresse för läget i region och kommun

Västsvenska handelskammaren stod för temat under Morronpasset den 13 oktober. Markus Ottemark, Karin Eldh, Jeanette Andreasson och Magnus Svensson från Västsvenska Handelskammaren fanns på plats.

Oförändrat resultat i medborgarundersökningen

Siffrorna kom i våras, nu är analysen klar. Kungälv håller sin position i SCB:s medborgarundersökning. – I stort är resultatet bra, säger Håkan Hambeson, som håller i undersökningen, men det finns förbättringsområden.

Bygglovenheten håller Öppet Hus

Inbjudan. Bygga nytt? Bygga till? Bygga om? Bygglovenheten håller Öppet Hus måndagen den 17 oktober klockan 16.00-19.00 i Stadshuset, Ytterbyvägen 2, Kungälv.

Cykelvänligast i Kungälv

Årets titel som den cykelvänligaste arbetsplatsen i Kungälvs kommun gick till Swedbank. 

Marstrandsvägen är öppen igen

Marstrandsvägen öppnad igen. Marstrandsvägen är öppen för trafik efter avstängningen i samband med en brand under tisdagen. Läs kommunens informationslogg från händelsen här. 

Färjeavgifterna i Marstrand sänks på prov

 play. Västtrafik höjde i juni 2015 avgifterna på Marstrandsfärjan. Höjningen ledde till starka reaktioner bland besökare, företagare och Marstrandsbor. Kungälvs kommun och Västtrafik har nu kommit överens om att testa lägre avgifter på Marstrandsfärjan.

Frågor och svar kring revisionsrapporten om volontärsresor

 play. Den revisionsrapport om feriejobb och volontärsresor som nyligen presenterades har fått stor uppmärksamhet i media. Det har dykt upp frågor bland annat på sociala medier som bland annat handlar om handkassan och inköpta hygienprodukter. 

Kommunalt VA i privat regi

Kommunen ger nu möjlighet för privatpersoner att bygga ut sitt kommunala vatten och avlopp (VA) i egen regi och på så sätt skynda på processen. Möjligheten till det här gäller fastigheter som ligger i de områden där kommunen sedan tidigare har planer på att bygga ut kommunalt VA men där väntan kommer att bli lång. 

En vecka med fokus på kollektivtrafik och cykling

Nyhet. För första gången deltar Kungälvs kommun i år i europeiska trafikantveckan tillsammans med städer runt om i Europa. 24 september hålls ett event i Västra parken i Kungälv med bland annat cykelkorgsloppis, tipspromenad och gratis cykelservice.
– Det ska bli jättespännande att vara med och vi hoppas att det kommer mycket folk med sina cyklar för att få dem servade, säger Sophie Idermark Hansson som är kollektivtrafiksamordnare på Kungälvs kommun. 

Håkan Karlsson blir ny fritidschef ‒ näringslivsfrågorna organiseras om

I tre år har Håkan Karlsson varit näringslivschef i kommunen. Nu tar han över som fritidschef efter Kjell Persson.

Skolor i Kungälv låstes som en försiktighetsåtgärd

 play. Efter ett larm om att en beväpnad man setts utanför Strandskolan i Kungälv stängde Strandskolan och andra skolor i närheten sina lokaler och höll eleverna inne under tisdagseftermiddagen. 
– Det var en försiktighetsåtgärd innan vi visste vad som hände, säger kommunens skolchef Maria Andersson

Öka din trygghet - hyr en flytväst i sommar

Varje år omkommer ca 100 människor i drunkningsolyckor och lika många behöver slutenvårdas på sjukhus. De flesta av dessa sker under sommarmånaderna och sker i samband med bad och båtutflykter. 

Första spadtaget för Kungälvs vattenverk

 play. I förra veckan togs det första symboliska spadtaget för Kungälvs vattenverk som ska ligga utmed Göta älv strax norr om Kungälv. 

Nu skriver vi samhällskontrakt – för ett socialt hållbart Kungälv

 play. Många pratar om samverkan, nu gör vi det tillsammans. Torsdag 23 juni undertecknades ett samhällskontrakt av Kungälvs kommun samt ett imponerande antal representanter från samhällets övriga aktörer. En unik symbolisk handling i syfte att skapa ett socialt hållbart samhälle för medborgarna i Kungälvs kommun. 

Renoveringen av Thorildskolan - frågor och svar

Sedan augusti 2015 pågår en omfattande renovering av Thorildskolan och den nya skolan beräknas stå klar till hösten 2017. Renoveringen har väckt en del frågor och det har kommit kritik mot att bygget stör arbetsron på skolan. Här svarar Cristine Lysell, verksamhetschef för Kungälvs grundskolor, på frågor om renoveringen.

Hur ska kulturen i Kungälv se ut?

 play. Hur ska kulturen i Kungälv egentligen se ut? Vi ställde frågan till två av Kungälvs politiker.

Bevattningsförbudet hävs

Kungälvs kommun vill rikta ett stort tack till alla som avstått från att vattna sina gräsmattor trädgårdar med kommunalt vatten under förbudet. Tack även till er som hjälpt till att sprida informationen om det här. 

Sjupunktsprogram skall få Kongahällaprojektet i balans

Kommunstyrelsen antog under sitt möte tisdagen 24 maj, enhälligt, ett sjupunktsprogram med åtgärder för att komma till rätta med det prognostiserade underskottet på 170 miljoner.

Avtalet klart: NCC bygger Kungälvs vattenverk

Inom kort inleds bygget av Kungälvs vattenverk utmed Göta älv norr om Kungälv. Kontraktet mellan Kungälvs kommun och NCC Sverige AB är påskrivet och samarbetet som pågått sen sommaren 2015 går nu in i ett nytt skede.

Ekonomin för projekt Kongahälla, så här ser läget ut just nu

Kongahällaprojektet i Kungälv och framförallt ekonomin kring bygget har de senaste dagarna debatterats och ifrågasatts. Det framstår som att Kongahällaprojektet ligger på omkring 170 miljoner kronor minus, vilket inte stämmer.

Håll koll på langarmyterna - som vuxen gör du skillnad

 play. De allra flesta storasyskon och kompisar som bjuder minderåriga på alkohol tycker inte att det är langning. Men det är olagligt att ge bort, låna ut eller sälja alkohol till någon som inte har fyllt tjugo år. Och ja, det kallas langning

Trettio barn tog första spadtaget på Sparråsskolan i Ytterby

 play. I Sparrås Ytterby, byggs nu den första grundskolan på 20 år i Kungälvs kommun. Det blir en skola för 380 elever från förskoleklass till årskurs tre samt 2-4 avdelningar förskola. ‒ Vi lägger inte ner skolor i Kungälv, vi bygger fler och vi planerar för 22 nya förskoleavdelningar, säger Johan Holmberg (S) ordförande i bildningsutskottet. Dessutom bygger vi en fullstor idrottshall intill skolan.

Park anläggs vid Tvetendammen

 play. Utmed Trollhättevägen inleds nu arbetet med att skapa en park utöver det vanliga runt Tvetendammen. I slutet av april planterades de första rosenbuskarna men det är bara början.

Mer bin i Kungälv

Bina i kommunens visningskupa i Bäckparken börjar vakna och inom kort sätts fler bisamhällen upp i Kungälvs centrum.

Ekebo motivationsboende flyttar till Munkegärde

Ekebo låg från början på ängen mellan sjukhuset och motorvägen men när den nya påfarten till Kongahälla nu ska byggas måste hela fastigheten flyttas. På Ekebo finns 14 platser för Kungälvsbor som av olika anledningar behöver stöd. Kvinnor och män, unga och gamla.

300 nya bostäder byggs tillsammans med Förbo

 play. Bostadsbyggandet i Kungälv får ytterligare ett tillskott när Förbo och kommunen avtalar om 300 lägenheter med hållbart boende. – Vi vill skapa ett helt nytt hållbart Kungälv, säger kommunalrådet Miguel Odhner (S).

Mer ekologiskt i Kungälv

Kommunfullmäktige antog under 2015 ett mål om minst 25 % ekologiska livsmedel i kommunens Måltidsorganisation senast 2016. En sammanställning av inköpen för 2015 visar att målet nåddes redan under 2015, då andelen hamnade på 25,0 %

Kungälvs förskolor allt hälsosammare

Kungälvs förskolor jobbar sedan 2015 aktivt med "Giftfri förskola". All personal i förskolan har utbildats om kemikaliers risker och var faror kan finnas i förskolan. – Det handlar om att identifiera gifter i mat, utklädningskläder, material, plast, madrasser, med mera, säger förskolechef Peter Schmidinger.

Upprustningar i Kastellegårdsskogen

Kastellegårdsskogen mellan Ytterby och Kungälv är ett av kommunens mest besökta närströvområden. Nu har en ny parkering anlagts längs Klevevägen och delar av spåret som tidigare var blöta och svårframkomliga har förbättrats.

Storstädning i Kungälv

Våren innebär som vanligt en rejäl storstädning i Kungälvs kommun. I år är engagemanget större än någonsin med en mängd olika aktiviteter.

Årskrönika 2015 - Ett urval av allt som hände förra året i Kungälv

 play. Ett första spadtag, flera stora invigningar och satsningar i skolan är några exempel på händelser som var i fokus i Kungälvs kommun 2015. Nu är det dags att göra en liten återblick på det gångna året. Se filmmaterial och hör våra intervjuer när vi sammanfattar 2015 i en fullspäckad årskrönika!

Flyktingmottagande och nybyggen heta frågor 2015

 play. Miguel Odhner (S) och Anders Holmensköld (M) är överens – Den låga arbetslösheten, synen på flyktingarna och att det byggs så mycket är glädjande

Stora biltvättarhelgen 2016

 play. I helgen är det dags. Efter en vinter av slask och smuts behöver din bil en rejäl genomgång. Kör bilen till biltvätten och spara miljön både från rengöringsmedel, olja, däcksrester och tungmetaller.

Efter viten - flera nya boenden på gång framöver

 play. Kommunen har fått viten på minst ett par miljoner kronor för att man inte kunnat ordna boenden till funktionshindrade. Men flera boenden är på gång.

Dialog ger oss tillgång till medborgarnas kunskap

 play. - Vi behöver utveckla den dialog som sker idag och dessutom låta den omfatta fler arenor, säger Elisabeth Mattsson, kommunordförande och ordförande i Demokratiberedningen. Genom medborgardialog fogas invånarnas kunskaper och värderingar samman med de faktakunskaper som tjänstemän tar fram och vi kan fatta ett bättre beslut.

Nytt resecentrum ett lyft för hela Kungälvs kommun

 play. I september sätts spaden i jorden för Kungälv kommuns nya resecentrum med målet att göra det enklare och mer attraktivt att åka kollektivt. Förutom en ny terminal byggs både en ny gång- och cykelbro och kontor och bostäder i anslutning till resecentrum. Se webbTV-inslaget för mer om vad det ska bli och varför kommunen tycker att ett resecentrum är så viktigt för staden.

Kareby IS hyllades på fullmäktige

 play. Kommunfullmäktige fick på torsdagen finbesök när några ur guldlaget Kareby IS hälsade på.

Rådmansparken renoveras

Den lilla Rådmansparken vid Rådmansgatan ska få ett ansiktslyft. Det har sedan tidigare funnits önskemål om en lugn blommande plats i stadskärnan som i karaktär skiljer sig från Västra Parkens högre tempo. Vi har inspirerats av engelska ”Cottage Gardens” och sekelskiftets stora trädgårdsdesigner Gertrude Jekyll i utformningen av de nya planteringarna.

Arbeten på Marstrandsvägen i vår och sommar

Med start måndag vecka 15 inleds arbeten på Marstrandsvägen vid Kongahällatomten vilket kommer att påverka trafiken. Anledningen är byggnationen av en kulvert, stora rör ska läggas under Marstrandsvägen. Arbetet är en del i utvecklingen av Kongahällaområdet och en förberedelse för kommande ombyggnad av Kungälvsmotet.

Ny lag tvingar Kungälvs kommun ta större ansvar i flyktingmottagandet

Den så kallade Bosättningslagen trädde i kraft den 1 mars och innebär att kommuner måste ta emot ett förutbestämt antal flyktingar varje år. Syftet med lagen är att förbättra nyanländas etablering i samhället och att vissa kommuner inte ska kunna avstå.

Björn Eriksson på Morronpasset – Var är Riksidrottsförbundet och vart är vi på väg

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson gästade Morronpasset 17 mars 2016. Björn är tidigare mest känd som rikspolischef, generaltulldirektör och landshövding men är numera pensionär.

Nytt SM-guld för Karebys bandydamer – Kungälvs kommun gratulerar

 play. Kungälvs kommun, genom några av Kungälvs politiker, skickar sina hjärtliga gratulationer till de nyblivna mästarna.

Begränsad tillgång på dricksvatten

Under veckorna 11-12 och 15-16, måndag till och med fredag kommer tillgången på dricksvatten på Marstrand och Koön att vara begränsad.

Paradisparkens pergola flyttas

Efter att ha tagit del av medborgarnas synpunkter flyttas rosenpergolan från Paradisparken.

Sociala investeringar blir nu konkreta insatser och resurser

Nu startar flera projekt som ska leda till ökad social trygghet och utveckling. - De kommer noga att följas upp så vi kan se vilka effekterna är, och hur de kan föras in i kommunens ordinarie verksamhet, säger Lars Berfenhag som är utvecklingsledare inom skolan.

Kungälv en av de första att erbjuda feriejobb under alla skollov

Maria Pehrson är ny projektledare för sommarjobben i Kungälv. Och hon rivstartar med att lansera en nyhet som få andra kommuner kan matcha. Och fler nyheter planeras.

Samarbete med privata aktörer ska ge snabbare planprocesser

 play. För att Kungälv ska fortsätta växa och klara tillväxtmålen öppnar kommunen nu dörren för närmare samarbeten med privata byggherrar och exploatörer. Tanken är att man genom att arbeta tillsammans snabbare ska komma framåt i planprocesser och byggfrågor.

Stort  intresse för frågor om stadskärnan

Billiga bostäder för ungdomar, fler butiker och en strandpromenad längs älven var några av de önskemål som lyftes när kommunen hade öppet hus om stadskärnan. – Jag har nyligen flyttat till centrum och är jätteintresserad av att få veta mer om allt som är på gång, säger Margaretha Ljungberg, en av besökarna.

500 meter VA-ledning i ett drag

 play. Flera hundra meter vatten- och avloppsledningar läggs i ett enda svep när VA i kustzon använder sig av så kallad schaktfri metod. Under slutet av februari inleddes arbetet på Sträckan Råckeröd-Åkerhög. Vi följde arbetet under en dag.

Ny kostym för Match Cup – lovar publiken ännu mer dramatik

Ingemar Allén, känd röst från morrongänget, numera kommunikationschef på företaget Aston Harald, gästade morronpasset 25 februari tillsammans med Erica Berghagen, projektledare på Brandspot. Värdar för dagen var Länsförsäkringar och många företagare passade på att mingla och nätverka över en bra frukost på Evergreen.

Idrottsföreningar bjuds in till "speeddejtning"

 play. Korta snabba möten mellan föreningar och politiker ska ge föreningslivet ett lyft i Kungälv. Syftet med den här formen av dialog är att fånga upp idéer och presentera politikerna som ansvarar för föreningslivet. Det här är första försöket med dialog av den här typen i Kungälv.

Bred politisk enighet i flyktingarbetet

 play. För att klara det ökade antalet flyktingar i Kungälv behövs ett nytt sätt att arbeta. Därför har förvaltningen tagit fram en ny strategi. Strategin lyftes upp i KS och en enad politik ställer sig bakom den.

Skolinspektionen positiv till Thorildskolans åtgärder och avslutar ärendet

Skolinspektionen har nu gjort en uppföljning av de brister som framkom vid inspektion av Thorildskolan i april 2015. Uppföljningen bygger på en redovisningar av de åtgärder som Kungälvs kommun vidtagit sedan dess. Tillsynen av Thorildskolan i Kungälvs kommun är därmed avslutad.

Bostäder och folkliv i fokus när Liljedal ska utvecklas

Fler människor i rörelse, moderna lokaler och centrala bostäder. Det är några av målsättningarna för kommunens arbete med området Liljedal i centrala Kungälv. – Än så länge är planerna på ett tidigt stadium, därför är det oerhört värdefullt att få in synpunkter, säger Monica Wincentson, översiktsplanerare.

Kommunen tar avstånd från aktion på badhus

 play. I lördags gick fem personer från Nordiska motståndsrörelsen in på Oasen i Kungälv och utgav sig för att vara trygghetsvakter. Detta är något som kommunen tar starkt avstånd ifrån.

Hon blir ny hamnchef i Marstrand

Eva-Lena Hessel Rydqvist tar över rodret efter Lars Remler som går i pension. Hon är ny på posten men har 10 år i verksamheten. Nu vill hon öka förståelsen för hamnverksamheten och behålla de goda relationerna med Marstandsborna.

Sportlovsaktiviteter i Kungälv

Det händer mycket i Kungälv under sportlovet. Här hittar du länkar till sportlovsaktiviteter.

Kungälv får beröm för satsning på rörlig bild

Kungälvs kommuns satsning på professionell webbtv för att informera invånarna om kommunens verksamheter, uppmärksammas nu av Sveriges kommunikatörer.
– Vi tror på den här satsningen och detta är en bekräftelse på att vi tänker rätt, säger Susanne Junkala, kommunikationschef på Kungälvs kommun. 

Stort strömavbrott drabbade Kungälv

Stora delar av Kungälv och även delar av Göteborg var utan ström under flera timmar på måndagen. Även fjärrvärmeleveranserna drabbades av störningar efter strömavbrottet.

Året i Kungälvs parker

Vi summerar 2015 och berättar om nya projekt, som Magasinsplatsen, nya gestaltningen av parken i Kongahälla och Diseröd bland annat

Årets nätverkare och andra vinnare på årets första morronpass

Årets nätverkare 2015, Lasse Nilsson, var en av vinnarna på årets första Morronpass. Ny lokal för i år, Club Evergreen, levererade och drygt hundra av Kungälvs företagare kom för att mingla och nätverka.

Chatta om ungdomar och droger i Kungälv

Är du en orolig förälder eller kamrat? Eller ung och orolig för dig själv? Eller bara allmänt intresserad av hur vi arbetar förebyggande med drogproblematiken i Kungälvs kommun? Nu kan du ställa frågor på vår chatt, 25 januari kl 18.30 – 20.00

Allt fler ungdomar har jobb i Kungälv

 play. Kungälvs kommun har lägst ungdomsarbetslöshet i regionen. Det visar siffror från Göteborgsregionen. I Kungälv var ungdomsarbetslösheten under december 2015 3,3 procent. Det är nästan en halvering från december 2014.

Viktig information angående snöläget

Det har kommit stora mängder snö i Kungälv under natten till tisdagen. Våra snöröjare har varit ute hela natten och de jobbar vidare med full styrka. Vissa skolor är stängda och skolskjutsar har svårt att ta sig fram.

Stort intresse för att veta mer om handelsplats på Kongahälla

Hösten 2018 öppnar Adapta Fastigheter sin handelsplats på Kongahälla. Just nu pågår ett intensivt arbete med både byggnadens utseende, innehåll och koncept. – Vi tror på Kungälv och möjligheterna här, därför vill vi skapa en anläggning som är attraktiv för både Kungälvsborna och för fler människor i regionen, säger Håkan Olsson på Adapta Fastigheter.

Johanna Blom får kommunens hållbarhetsstipendium

NO-läraren på Ytterbyskolan och grundskolans NT-utvecklare Johanna Blom tilldelas kommunens hållbarhetsstipendium på 10 000 kronor för 2015. – Det är bra att kommunen uppmärksammar vad elever och lärare gör inom natur och teknik. Det är för få elever som väljer natur. Och så ser det ut i hela Sverige, säger Johanna.

32 ton skräp samlades in från Kungälvs stränder 2015

Årets framgångsrika strandstädarår kan nu sammanfattas. Totalt insamlad mängd blev 32 200 kg, mer än det dubbla jämfört med 2014. Det motsvarar 161 personers totala mängd hushållsavfall, så det blir en hel del säckar.

Så många av kommunens tak är lämpliga för solceller

Kungälvs kommun har kartlagt möjligheten att placera solceller och solfångare på de egna lokalerna. Av kommunens 130 lokaltak bedöms 22 vara lämpliga för placering av solceller.

Skyddsvärda träd kartlagda

Gamla stora träd är viktiga att bevara. De är livsmiljö för en mängd arter av insekter, lavar med mera. Med stöd av länsstyrelsens LONA-bidrag har Kungälv genomfört en inventering av skyddsvärda träd i och runt våra tätorter.

Förundersökning läggs ned

 play. Förundersökningen om trolöshet mot huvudman mot två tjänstemän i kommunen har lagts ned. Åklagaren har utrett den anmälan som lämnade in och utredningen visar att inget brott begåtts.

Vem är hon egentligen, mamman på vår hemsida?

Tusentals människor möter henne på vår hemsida, en leende ung mamma som bär på sin dotter i olika miljöer i vår kommun. Vem är hon?

Därför togs beslutet om ett konstverk framför Stadshuset

 play. Det har kommit in många frågor via sociala medier om varför kommunen valt köpa in skulpturen Bulb.

Många var nyfikna på nya motionscentralen

Söndagens invigning av nya motionscentralen blev en publikfest. Det vackra vädret lockade mängder med folk till Fontin och många av dem passade på att ta en titt på caféet och i omklädningsrummen.

Nu börjar bostäderna byggas på Kongahälla

Det var en glädjens dag för många i Kungälv, när det första spadtaget togs för det första husbygget på Kongahälla. – Vi har stått kvar sen starten, säger Lennart Kristensson, en mycket glad före detta ordförande för Kungälvsbostäder. Det är roligt att se att det efter alla turer äntligen är igång.

Skulpturen Bulb invigd

 play. Fredagen den 4 december invigdes skulpturen Bulb framför stadshuset i Kungälv. Bulb är skapad av den västsvenska konstnären Eva Hild som tidigare gjort skulpturer åt bland annat Stockholm, Varberg och Borås.

Fuglesang trollband elever på Mimers gymnasium

 play. Christer Fuglesang, docent i partikelfysik och Sveriges ende rymdfarare, besökte Kungälv fredag 27 november. Bland annat träffade han alla gymnasietvåor i ett fullsatt Mimers teater för att inspirera dem att följa sina drömmar.

Lyckad chatt om flyktingmottagandet

 play. Det blev en spännande premiär när Kungälvs kommun den 30 november bjöd in till en chatt om hur flyktingmottagandet i Kungälv ser ut. Under en timme fick invånarna ställa frågor om hur kommunen jobbar för att ta emot det ökade antalet flyktingar.

Ikano Bostad bygger 500 lägenheter i Kungälv

Fredag 20 november tecknade Kungälvs kommun ett samarbetsavtal med Ikano Bostad för att skapa 500 nya bostäder under perioden 2017-2022. Ikano Bostad och kommunen kommer att arbeta tillsammans med den sociala hållbarheten.

Nu kör vi igång med en ny kommunikationskanal - Chatt

Vi vill förbättra vår direktkontakt med dig som medborgare. Därför startar vi nu upp en ny kommunikationskanal, chatten. Premiär 30 november om flyktingmottagandet i kommunen.

Hur mår näringslivet – Mårten Westlund om allt spännande som sker

Mårten Westlund, handelskammarens kommunikationschef började verkligen från början när han gästade Morronpasset. – Redan 1661, fyrtio år efter att Gustav II Adolf grundlade Göteborg bildades handelskammaren.

Nytt hus läker Strandgatan

Det fattas ett hus på Strandgatan mitt emot Liljedalskvarteret. Men nu är det dags. En ny detaljplan har varit ute på samråd och synpunkterna håller som bäst på att sammanställas.

"Vår beredskap bedöms som god"

Onsdagen den 18 november höjdes den nationella beredskapsgraden i Sverige från nivå 3 till nivå 4; det vill säga ”Påtaglig förhöjd hotbild”. Redan då inledde kommunen dialog och samverkan med polisen.

Tyst minut hölls för offren i Paris

För att hedra offren för fredagens terroristattacker i Paris hölls klockan 12 på måndagen en tyst minut i Stadshusets i Kungälv. Så här säger kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner om det som har hänt:

Extern utredning avslutad – handlingsplan klar

 play. Kungälvs kommun är en av de kommuner i landet som satsat på att utbilda kommundoktorander. Den doktorandutbildning som en sektorchef beviljat för en anställd i Kungälvs kommun har väckt kritik både externt och internt.

Se hur Kongahälla växer fram

 play. Markarbeten, schaktning och kulvertering pågår för fullt på Kongahällatomten. Det är nu som grunden läggs för det som ska bli en hel stadsdel i centrala Kungälv.

”Bohus fästning ska vara djärv och nyskapande”

Stämningsfulla julmarknader, en app som berättar fästningens historia på flera språk och utställningar med svärd och rustningar från filmer och tv-serier. Bagahus nya vd Maria Patriksson har stora planer för Bohus fästnings framtid.

Morronpasset – Morgondagens marknadsplats är digital

Malin Sundström, handelsforskare vid SIIR, gav under Morronpasset en dramatisk bild av den pågående köprevolutionen, som hennes bok så passande också heter.

Kalkning med helikopter i Svartedalens naturområde

Under v 44-45 kalkas sjöar och våtmarker inom markerat område med hjälp av helikopter.

Efter dådet i Trollhättan - hör några reaktioner från Kungälv

 play. Händelsen på Kronans skola i Trollhättan skakar om hela Sverige. Även i vår kommun är funderingarna och reaktionerna förstås många.

All personal i förskolan får utbildning om gifter

Kungälv har beslutat utbilda all personal i förskolan om gifter i verksamheten. Nu har sista gruppen lyssnat till Per Rosander från Ekoplan.

Artrika vägkanter i Kungälv

Trafikverket har under två år inventerat samtliga vägkanter ibland annat Kungälvs kommun. Resultatet finns nu samlat i en rapport som beskriver vilka vägkanter som klassas som artrika.

Stor satsning på vidareutbildning av Kungälvs lärare

 play. Sedan ett par månader tillbaka pågår en stor satsning med vidareutbildning för samtliga lärare i Kungälvs kommun. Förhoppningen är förstås att satsningen i längden ger höjda kunskaper hos eleverna.

Stadsbiblioteket tillbaka i Mimers hus

Nu är stadsbiblioteket tillbaka i Mimers Hus igen! Ombyggnaden pågår fortfarande på entréplanet, men man når biblioteket via en tillfällig entré på långsidan till vänster om huvudentrén, nära gymnasiets bamba.

Ny stadsdel planeras vid Mimers Hus

 play. Omkring 450 bostäder, en förskola och en park planeras nu i det som i dag är ett industriområde bakom Mimers hus.

Stort intresse för att ta emot fler flyktingar i Kungälv

Resultatet av kommunens vädjan på Facebook till privatpersoner och företag om att hyra ut boende till flyktingfamiljer blev långt över förväntan. Nu har kommunen en lång rad nya kontakter som man utreder så fort det bara går.

Missa inte torsdagens fullmäktige – för första gången i Stadshuset

Webbtv. Nu hålls inte längre kommunfullmäktige på Kvarnkullen. Torsdagens sammanträde äger för första gången rum i Stadshusets nya sessionssal.

Lättare för anställda att resa miljövänligt

 play. Många kommunanställda reser och förflyttar sig mycket i sitt jobb. Därför har kommunen tagit fram nya riktlinjer för tjänsteresor för att resorna ska bli mer miljövänliga.

Inget vite – Skolinspektionen positiv till Thorildskolans åtgärder

Skolinspektionen inspekterade Thorildskolan i april i år och 28 april kom ett föreläggande om vite på 700 000 kronor om inte åtgärder från skolan redovisats senast 28 augusti.

Författare fick kulturpriset – Brodyr och manifestation gav kulturstipendium

Till pristagare 2015 utses författaren Kenneth Gustafson för sitt engagerade arbete att i sina böcker skildra Bohusläns historia.

Flyktingar behöver boende

Har du en lägenhet eller fastighet att hyra ut till en flyktingfamilj, inte bara över vintern utan på längre sikt? Då är vi intresserade av att komma i kontakt med dig.

Höstpremiär för Morronpasset – Bohus fästning ska förlänga säsongen

Torsdag 24 september var det höstpremiär för Morronpasset – hotellfrukost och mingelplatsen för företagare, politiker och kommuntjänstemän i Kungälvs kommun.

Marknadsdagarna – mycket kommer att byggas

Efter mingel i den vackra foajén samlades ett 70-tal inbjudna gäster från byggbranschen, till marknadsdag i Stadshusets nya sessionssal.

Välbesökta Bodagar i stadhuset

 play. Under fredagen invigdes den allra första upplagan av ”Bodagarna i Kungälv”. En mässa om bostäder och byggande i stadshuset i Kungälv. Många utställare fanns på plats för att visa upp sina projekt och planer.

Kungälvs kommun är stolta över att medverka till forskning om toleransarbetet

Statsminister Stefan Löfven invigde nyligen Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Institutets uppdrag tar sitt ursprung i Kungälvs Toleransprojekt. Samarbetet mellan Kungälvs kommun och Göteborgs universitet innebär att universitetets forskare kommer närmare kommunens verklighet.

Åtgärder skall vända negativ ranking i SKL:s mätning Insikt

SKL, Sveriges kommuner och landstings, mätning Insikt har nyligen presenterats. Kungälvs kommun hamnar på plats 190 av 193 kommuner. Insikt intervjuar företagare som haft kontakt med kommunen i ett ärende under 2014.

Ökat flyktingmottagande i Kungälv

 play. Kungälvs kommun kommer att ta emot minst 100 asylsökande flyktingar och bygga upp en beredskap för att på sikt ta emot ännu fler. Det innebär att kommunens förvaltning nu jobbar intensivt för att samordna sina resurser.

Kungälv fortsätter klättra på Svenskt Näringslivs ranking

Årets ranking över kommunernas företagsklimat presenterades idag. Den visade upp glädjande siffror för Kungälv. För andra året i rad klättrar Kungälvs rejält.

Här är den – premiär för Kungälvs nya hemsida

Efter ett och ett halvt års arbete är det äntligen dags för lansering av Kungälvs kommuns nya hemsida www.kungalv.se.

Två dagar med fokus på bostäder i Kungälv

För första gången någonsin arrangerar Kungälvs kommun i slutet av september en bomässa i stadshuset i Kungälv. Där visar kommunen upp några av sina projekt men även bostadsföretag, mäklare och banker finns på plats för att berätta om vad de har på gång vad gäller boende i kommunen.

Många Kungälvsbor vill hjälpa flyktingarna

I fredags skrev vi om behovet av gode män till ensamkommande flyktingbarn. Texten som ingick i en artikel om vad kommunen gör och vad du själv kan hjälpa till med när det gäller flyktingkatastrofen.

Nya trottoarpratare underlättar för synskadade

Kommunfullmäktige beslutade på sitt septembermöte att trottoarpratarna får vara kvar. Beslutet är ett resultat av det dialogarbete som pågått mellan KMN (Kungälv, Marstrand marknad och näringsliv), funktionshinderrådet, politiker och tjänstemän från Kungälvs kommun.

Stort intresse för Stadshusets invigning

 play. Omkring 1200 personer kom när Stadshuset invigdes och hade öppet hus under lördagen den 29 augusti. Kulturskolans elever underhöll genom musik och dans, tal hölls av bland annat kommunchefen Magnus Gyllestad och kommunordförande Elisabeth Mattsson klippte bandet.

Mingel och många frågor om Kongahälla

Ett stort intresse och många frågor. Så kan man summera måndagens öppet hus om Kongahälla. Och för de som missade det finns mycket av informationen att ta del av i stadshuset ett tag till.

Ny bok tipsar om utflyktsmål i Svartedalen

Nu presenterar vi en ny bok som beskriver naturen, kulturen och friluftslivet i Svartedalen och visar på olika besöksmål i området.

Känslosam invigning av Segerstedtinstitutet

 play. Under en fantastisk förmiddag, späckad av intressanta och känslosamma tal, invigdes Segerstedtinstitutet i Mimers hus fullsatta teater.

Se motionscentralen Kotten ta form

 play. Det första spadtaget till Kungälvs nya motionscentral togs i december 2014 och nu börjar Kotten ta form. Följ med på en rundvandring i byggnaden.

20 år med Toleransprojektet

 play. I 20 år har Toleransprojektet bidragit till att motverka rasism och våldsbejakande extremism bland ungdomar i Kungälv. Här hör du några Kungälvspolitiker berätta om projektet.

Segling och sol lockar tusentals till Marstrand

 play. Seglingstävlingar i världsklass med namn som Björn Hanssen, Johnie Berntsson och Anna Östling lockar tusentals att besöka Marstrand under veckan som Stena Match cup Sweden pågår. Många lockas förstås också av sol och saltstänkta bad nu när sommaren kommit på allvar.

Kungälv viktig del i ny satsning mot rasism

 play. Den 1 juli presenteras det nya Segerstedtinstitutet vid ett seminarium i Almedalen. Det är regeringen som gett Göteborgs universitet uppdraget att jobba med att motverka rasism och våldsbejakande extremism. En stor del av institutets metoder har inspirerats av Toleransprojektet som startade i Kungälv för 20 år sedan.

Nu börjar ombyggnaden av Thorildskolan

Thorildskolan kommer att utrymmas i etapper och tillfälliga paviljongbyggnader kommer att användas under byggtiden.

Ny aktör för handelsanläggningen i Kongahälla

Parallellt med att markarbeten på Kongahälla pågår för fullt, kliver nu ett nytt bolag in i projektet. Det är Adapta Fastigheter AB som kommer att bygga och förvalta handelsanläggningen längs E6.

Tjuvkil får vänta till finansieringen är klar

 play. Här förklarar råden varför utbyggnaden av 168 förbi Tjuvkil får vänta.

Årets Nationaldagsfirande bjöd på sol

 play. Årets nationaldagsfirande i Kungälv bjöd på folkkära artister, massor med glada besökare och en hel del solglimtar.

Kommunen tänker grönt när Kongahälla byggs

När det nya bostadsområdet i Kongahälla nu börjar ta form, är det en grönare och mer hållbar stadsdel som växer fram. Förutom handelsområde och 900 bostäder, så kommer även träd och växter att få en mer framträdande roll i det nya området.

Här invigs fågelholkarna i Bäckparken

 play. Nu är utställningen Fjärilar, bin och andra flygfän i Bäckparken invigd. Utställningen är ett samarbete mellan Kungälvs trädgårdsförening, Strandskolan, Länsstyrelsen och kommunen och innehåller bland annat färgglada fågelholkar som elever från Strandskolan har målat.

Fästningsholmen förbereds för större arrangemang

 play. Intresset för att arrangera större evenemang på Fästningsholmen är stort och därför pågår just nu arbetet med att förstärka marken nedanför fästningen.

Barn och unga bjuds in att forma nya Mimers

 play. Efter tio år som den centrala mötesplatsen för kunskap och kultur i Kungälv ska Mimers kulturhus byggas om.

Stort intresse för naturvetenskap på Mimers Hus Gymnasium

 play. Intresset för att läsa naturvetenskap på Mimers hus gymnasium är stort.

Västsvensk världskonstnär smyckar Kungälvs nya stadshus

 play. Det är konstnären Eva Hild som har fått uppdraget att göra den skulptur som ska placeras utanför entrén till det ombyggda stadshuset i Kungälv. Verket heter Bulb och följer det välkända formspråket som gjort Eva Hild till en världskonstnär.

Barnens holkar blir utställning i Bäckparken

 play. Fjärilar, bin och andra flygfän. Så heter den utställning som snart står klar i Bäckparken i Kungälv.

Björkängens förskola invigd

 play. Nu är Björkängens förskola i Munkegärde officiellt invigd. Den 20 april hölls en ceremoni med obligatorisk bandklippning och sång av förskolebarnen.

Pristagare minglade i stadshuset

 play. Älvtornet, så heter nu klocktornet på det nya stadshuset. Ulla Askerup Åslund heter mamman till det vinnande förslaget och tillsammans med de som röstade minglade hon i Stadshuset. Initiativet till en namntävling drogs igång av Kungälvs-Posten som var på plats och delade ut ett fint pris till den glada vinnaren.

Marstrand är en kung mindre

 play. I över 100 år har han haft havsutsikt värdig en kung framför Societetshuset på Marstrand, Oscar II. Eller bronsstatyn av honom i alla fall. Men salt och vatten har gått hårt åt hans yttre och nu är en renovering nödvändig.

Kungälvs kommun nominerad till årets Employer Branding-kommun

 play. Varje år delas priset till Årets Employer Branding-kommun ut och i höst kan Kungälv bli en vinnare. Priset delas ut på Talent Excellence Awards i slutet av september till den kommun som bäst involverar hela organisationen i sitt varumärkesarbete och som jobbar på ett innovativt och inspirerande sätt. Nomineringen innebär att kommunen fått ett glädjande kvitto på sitt arbete.

Kungälvs nya majoritet presenterar sig

 play. Efter valet 2014 har Kungälv en ny politisk majoritet. Den består av Socialdemokraterna, Utvecklingspartiet, Folkpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Här presenterar sig några representanter från Kungälvs nya majoritet och berättar om kommunfullmäktiges strategiska mål.

Arkeologin går före VA-ledningar

 play. Utbyggnaden av kommunalt vatten och avlopp är en av kommunens stora satsningar för att ge fler möjligheten att bo kustnära året om. Men först måste arkeologer kontrollera marken så inga viktiga fornlämningar går förlorade. Här görs en arkeologisk förundersökning med provgropar i Råckeröd utanför Kärna. Likanande prov görs och kommer att göras i kommunen.

Kungälvs tillsammans mot droger

 play. Den 15 december 2014 bjöd Kungälvs kommun in till en kväll där kriminalinspektör Karin Breding informerade om Spice och andra droger. Anders Hederström och Alaa Awad vid Trygga ungdomsmiljöer svarade på frågor om drogsituationen i Kungälv.

Läskigt värre på biblioteket

 play. Fyra torsdagar under vårterminen 2015 kan du som älskar skräck se hårresande filmer på biblioteket. Den 19 februari startar en skräckfilmsklubb som frossar i zombies, vampyrer, spöken och gamla hederliga psykopater.

Drömmar kan bli verklighet

 play. Basisten och världsstjärnan Magnus Rosén är ett levande bevis på att ingen dröm är för stor. Han spelade för över 100 000 åskådare med sitt Hammerfall och efter flera egna storslagna projekt föreläser han nu för Kungälvs högstadieklasser om att förverkliga sina drömmar.

Nya utmaningar väntar Kungälvs traineer

 play. Saba, Johan och Sofia knep varsin traineeplats på Samhällsbyggnadssektorn på Kungälvs kommun genom en audition. Nu ska de ut på så kallad breddningsperiod på andra arbetsplatser i två månader innan de kommer tillbaka till Kungälv.

Strandverket får kulturpriset 2014

 play. Strandverket Konsthall på Marstrand blir årets kulturpristagare i Kungälvs kommun. På bara ett par år har konsthallen, som inryms i en gammal försvarsanläggning, gjort sig känd för utställningar i världsklass. Verksamheten berikar både Marstrand som ort och Kungälv som kommun och är ett viktigt besöksmål för både svenska som utländska turister.

Gratis filmfestival om vatten

 play. I filmfestivalen Voices from the Waters – Kungälv rör vi oss från Bangladesh till Bohuslän. Vi får lära oss mer om hur konflikterna kring vatten ökar i världen, och hur vår egen kust mår. Det bjuds också på hoppfull musik och poetisk naturfilm.

Kundcenter flyttar in i stadshuset

 play. Nu blir det ännu enklare för dig att komma i kontakt med Kungälvs kommun. Den 1 december 2014 öppnar Kundcenter i stadshuset. När du vill ha svar på frågor, få information, vägledning eller bara lämna synpunkter så är du varmt välkommen till oss.

Missa inte Kulturskolans hyllning till rockens stora

 play. Det lär spraka ordentligt i Teatern på Mimers Kulturhus när Kulturskolan hyllar rockens stora på onsdagen den 22 oktober. Då bjuder Kulturskolans symfoniorkester och Rockgrupp på odödliga rockklassiker.

Uppånervända världen – nygammal gatsten läggs vid stadshuset

 play. Mellan Stadshuset och Västra Parken håller nu gatsten på att sättas. Samma gatsten som på femtiotalet fanns på Uddevallavägen och i tidens anda asfalterades över.

Både stora och små dansade loss på Mimers hus

 play. Jubileumsfirandet på Mimers kulturhus bjuder på någonting för alla. På torsdagen kunde både barn och vuxna dansa loss runt lunch. Vi skippade lunchen för lite disco.

Årets Kungälvsmässa drog stor publik

 play. Årets kungälvsmässa blev välbesökt. Utställare från näringslivet blandades med politiska partier och kommunens verksamheter och bolag.

Äldres mat på agendan när minister besökte Kungälv

 play. Att mat till äldre är viktigt är de flesta rörande överens om. Ändå äter många äldre ensamma och ibland alldeles för dåligt. När äldreministern besökte Kungälv lyfte hon dock fram Kungälvs kommun som ett bra exempel där man är bra på att uppmärksamma äldrematen och aktivt jobbar för att förbättra för de gamla.

Kommunen fick träd med ungdomars drömmar

 play. Ett äppleträd med ungdomars önskningar och drömmar kommer snart att pryda den nya strandparken nere vid älven. Trädet är en gåva från Regionteater Väst som just nu turnerar runt i regionen för att uppmärksamma ungdomars möjlighet att påverka politiken.

Första spadtaget på Kongahälla

 play. Vägen fram till byggstart har varit lång och delvis krokig. Men i dag kunde spadarna sättas i jorden och Kungälvs kommuns största byggprojekt någonsin är därmed igång. En körsbärskornell planterades på plats som symbol för att en helt ny stadsdel ska växa fram i Kungälv.

Orienterande eldsjälar får ungdomsledarstipendium

 play. Linnea Bergstrand och Danielle Fröstad är två eldsjälar som brinner för sin idrott. För deras ledarskap och vilja att engagera barn får de nu SEB och Swedbanks ungdomsledarstipendium om 4 000 kr.

Sekelskiftesdagar påminde om Marstrand för 100 år sedan

 play. Under Sekelskiftesdagarna på Marstrand kunde besökarna åter få uppleva en smak av hur det var på den gamla badorten för runt 100 år sen.

Ny lekplats i Ytterby namngavs av barnen

 play. Kommunen håller nu på att successivt renovera och bygga nya lekplatser efter flera års bristande underhåll. Första etappen av den nya lekplatsen i Ytterby är nu invigd. Etapp två blir en parkour.

Segelbåt under Stena Matchcup

Stena Match Cup i full gång

 play. Match cup pågår för fullt på Marstrand. I år är det 20-årsjubileum och arrangörerna satsar på publikrekord och på kända seglingsprofiler. Förutom att titta på tävlingar av hög klass kan man under veckan mingla, shoppa, testa på paddling på bräda, tävla i eventområdet och mycket mer.

Nationaldagen 2014 - en tillbakablick

 play. Trots ösregn var det fullt på Fästningsholmen när nationaldagen traditionsenligt firades i Kungälv. Publiken bjöds på barnkörer, en landshövding och flera stjärnartister. Politiker, kungälvsbor och massor av festglada barn hade slutit upp och stämningen var på topp under hela eftermiddagen.

Populärare än någonsin att söka en vårdutbildning på vuxenutbildningen

 play. Allt fler söker till vårdutbildningen på vuxenutbildningen i Kungälv och alla kurser är i princip fulla. Många av studenterna har jobbat inom vården en tid och vill vidareutbilda sig för att få fast jobb och andra har på lite äldre dagar upptäckt charmen med yrket.

Unika vandringsleder på Koön invigda med pompa och ståt

 play. Med muskötsalut, tal och en tuff löpartävling invigdes Koöns nya vandringsleder,Drillflickor dansar vid klipporna på Koön PromeMare. Lederna finns i varierade svårighetsgrader och projektet är ett samarbete mellan kommunen, EU och lokala aktörer.

Rosor och pergola ska pryda Paradisparken i Marstrand

 play. Under våren byggs den rosenpergola i Paradisparken på Marstrand som det planerats för under en tid. Målet är en vacker plats med en stor samling klängrosor som ska vara till glädje både för boende på, och besökare till, Marstrand.

Årskrönika - Glimtar från Kungälvs kommun 2014

 play. Det hände mycket i Kungälv under 2014. Första spadtaget togs för nytt bostads- och handelsområde på Kongahällatomten, kommunens första laddstation för elbilar invigdes och återflytten till det nya, helrenoverade stadshuset inleddes. Bland mycket annat.

Kommunens första utkiksplats för alla invigd

 play. Kungälvs kommun har fått sin första handikappanpassade utsiktsplats. Den ligger vid kärleksstigen på Fontin och invigdes med korvgrillning och bandklippning. Trots att regnet hängde i luften var det många intresserade på plats.

Samförstånd och diskussion när unga mötte Kungälvs politiker

 play. Skolan, kollektivtrafiken och frågor kring fritidsutbudet i Kungälv var det som stod i fokus på dagens möte på Mimers, mellan skolungdomar och några av kommunens ledande politiker.

Nu får eleverna säga sitt till Kungälvs politiker

 play. På fredag ska ett antal skolelever få chans att ställa sina frågor direkt till Kungälvs ledande politiker. Bakgrunden är en enkät, LUPP, som ungdomsstyrelsen tagit fram för att unga i kommunen ska få chans att tycka till och lämna sina synpunkter.

Succéallsång för barn på Mimers teater

 play. ”Alla barn skall ha det bra”, sjunger 250 andraklassare i kör på Mimers teater. Kompande av ett rövarband av proffsmusiker. Låten har de själva skrivit text till i ett projekt mellan kulturskolan och grundskolan.

Fastighetsbolag vill satsa stort i Kungälv

 play. Kungälvs kommun och Stadskärnan i Kungälv fortsätter att växa kraftigt. Nu vill fastighetsbolaget Balder satsa stort i Kungälv genom att både bygga nya bostäder och centrala lokaler för handel.

Tankar och visioner om Kongahälla

 play. 900 bostäder, butiker och lokaler. Men också grönområden, strövgator och mötesplatser. Se ett inslag om framtiden för Kongahälla. Hur kommer det att se ut egentligen?

Kungälvs elever bättre än snittet

 play. Eleverna i Kungälvs kommun går mot strömmen när det gäller resultaten i skolan. Om man tittar på de nationella proven i svenska, engelska och matte ligger kommunen nämligen över genomsnittet i landet.

"Ankeborg" har fått fontän

 play. Den gamla fågeldammen ”Ankeborg” har rustats upp rejält. Kommunen har i samarbete med folkhälsorådet förvandlat den kvällstid ganska öde parken till en inbjudande oas.

Kungälvs kommun bygger energieffektiv förskola i Munkegärde

 play. Solceller på taket, hållbara material och ett stort miljötänk. Den nya förskola som just nu byggs i Munkegärde i Kungälvs kommun är unik på många sätt. I dag gick det symboliska startskottet när ett dussin förskolebarn satte sina spadar i jorden på tomten där förskolan ska stå.

Dom ger klartecken för bygge på Kongahälla

 play. På en välbesökt presskonferens gladdes företrädare för kommunen över att mark- och miljööverdomstolen gått på kommunens linje för västra Kongahälla. Detta innebär att byggnation av omkring 700 bostäder och en handelsanläggning nu kan komma igång.