Återkommande evenemang i Kungälv

Under året arrangeras flera stora evenemang på olika ställen i Kungälvs kommun. Här kan du läsa om några av dem.

Trekungaslaget

Trekungaslaget är Sveriges största volleybollturnering som lockar 175 lag från hela Norden. Turneringen genomförs av Kungälvs Volley. 

Bohus Cup 

Bohus Cup är en del av den Svenska Cuptouren som är en rikstäckande handbollsturnering och en samarbets- och intresseorganisation för de 16 cuper som är medlemmar i konceptet. Bohus Cup är en handbollstävling för ungdomar i hela Norden.

Arrangeras i april-maj av Kungälvs handbollsklubb.

Kungälvs barnfestival

Kungälvs barnfestival är ett årligt evenemang för alla barn. Hoppborgar, hinderbanor, rutschkanor, skum och mycket annat skoj. Det har genomförts på olika platser i Kungälv. 2023 är det den 29 april vid Utesimbadet. 

Sillens helg, Marstrand

Under Sillens Helg tävlar enligt tradition Marstrands matställen om vem som gör den bästa sillinläggningen. Du som besökare köper ett sillpass och får provsmaka alla deras fantastiska sillinläggningar och röstar på vilken du tycker är godast. Årets Sillkung/Silldrottning af Marstrand kommer också att utses, där du som besökare kan lämna in ett eget tävlingsbidrag.  Sillens helg äger rum under juni. För mer information om evenemanget, se Sillens helgs webbplats.

Nationaldagen 6 juni

Nationaldagsfirandet i Fästningsparken är en riktig folkfest med underhållning av både välkända artister och lokala förmågor. Det är också aktiviteter i Fästningsparken för stora och små och en parad går från Västra Parken till Fästningsparken.

Utmärkelser

Flera utmärkelser delas ut under nationaldagsfirandet.

Kungälvsmedaljen

Tilldelas en person, grupp eller organisation som sätter Kungälv på kartan, utmärker Kungälv på ett positivt sätt och är en god ambassadör för Kungälv.

Det är nationaldagskommittén som utser mottagaren av Kungälvsmedaljen.

Årets Kungälvsbo

Utmärkelsen Årets Kungälvsbo infördes 2017. Kommunens invånare får vara med och både nominera och rösta fram en vinnare. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma alla vardagshjältar som på något sätt förbättrar våra liv och gör Kungälvs kommun till en bättre plats att leva, arbeta och umgås i.

Följande personer har tilldelats utmärkelsen Årets Kungälvsbo
2017: Rune Stjernström
2018: Daniel Larsson

Idrottsstipendium

Kungälvs kommun delar årligen ut ett idrottsstipendium på 10 000 kronor. Stipendiet delas ut i samband med nationaldagsfirandet den 6 juni. Det syftar till att uppmärksamma framgångsrika prestationer utförda av idrottsföreningar eller enskilda idrottsutövare verksamma i Kungälvs kommun.

Här kan du läsa mer om idrottsstipendiet

Arrangeras av Kungälvs kommun.

Match Cup Marstrand 

Match Cup Marstrand är en av de mest respekterade seglingsevenemangen i världen. Under de senaste 23 åren har Marstrands unika seglingsarena varit en plats för legendariska seglare och spektakulära matcher. Tusentals åskådare kan följa seglingarna från klipporna under första veckan i juli.

GKSS Match Cup Marstrand är en del av Match Racing World Tour där världens bästa seglare gör upp om världscuptiteln. Marstrand har alltid varit juvelen i kronan, dit alla seglare vill komma.

Här kan du läsa med om Match Cup Marstrand

JR-cupen, Marstrand

Jr Cup genomfördes för första gången 2005. Den gången genomfördes tävlingen i samband med att America´s Cup-båtarna seglade i Malmö under namnet Victory Challenge Jr Cup. Tävlingen blev en succé direkt bland ungdomarna som gillande det nya spännande formatet med korta race nära land med tillhandahållna flermansbåtar. Tävlingen hade kommit för att stanna och genomförs nu årligen första veckan i juli. Sedan ett antal år tillbaka är Marstrand värd för Jr Cup samtidigt som World Match Racing Tour gästar ön med deltävlingen Stena Match Cup Sweden.

Arrangeras vecka 27 av Svenska Seglarförbundet i samarbete med Marstrands Segelsällskap och Lerums Segelsällskap. 

Sekelskiftesdagarna, Marstrand

Under Sekelskiftesdagarna vrids klockan tillbaka till förra sekelskiftet på Marstrand. Baderskor, kungar, bilar, marknader, teaterföreställningar, stjärnbåtar, orkestrar och mycket mer är på plats för att förvandla Marstrand till något magiskt som bara fanns förr i tiden.

Arrangeras i augusti av Sekelskiftesdagarna i Marstrands ideella förening.

Båtmässan, Marstrand

Marstrand Boat Show är världens största flytande båtmässa.
Över 200 utställda motor- och segelbåtar i alla storlekar, både från svenska och utländska varv.

Arrangeras i augusti av Sweboat - Båtbranschens Riksförbund.

Kungälvsmässan

Utställare från näringslivet blandas med politiska partier och kommunens verksamheter och bolag.

Arrangeras vartannat år i september av Mäss Event Väst AB.

  Sidan uppdaterades: