Återkommande evenemang i Kungälv

Under året arrangeras flera stora evenemang på olika ställen i Kungälvs kommun. Här kan du läsa om några av dem.

Bohus Cup 

Bohus Cup är en del av den Svenska Cuptouren som är en rikstäckande handbollsturnering och en samarbets- och intresseorganisation för de 16 cuper som är medlemmar i konceptet. Bohus Cup är en handbollstävling för ungdomar i hela Norden.

Arrangeras i april-maj av Kungälvs handbollsklubb.


Sillens helg, Marstrand

Sillens helg är ett samarbete mellan restaurangerna på Marstrand. Den firas för att lyfta sillen som kulturbärare i hela Bohuslän. Marstrand var centrum för sillhandeln i Bohuslän i hundratals år.

Arrangeras i juni av Segerström & Company AB.


Nationaldagen 6 juni

Nationaldagsfirandet i Fästningsparken är en riktig folkfest med underhållning av både välkända artister och lokala förmågor. Det är också aktiviteter i Fästningsparken för stora och små och en parad går från Västra Parken till Fästningsparken.

Utmärkelser

Flera utmärkelser delas ut under nationaldagsfirandet.


Kungälvsmedaljen

Tilldelas en person, grupp eller organisation som sätter Kungälv på kartan, utmärker Kungälv på ett positivt sätt och är en god ambassadör för Kungälv.

Det är nationaldagskommittén som utser mottagaren av Kungälvsmedaljen.

Följande personer har tilldelats Kungälvsmedaljen:
  • 2009 Streaplers 50 år
  • 2011 Louise Johansson, Sveriges mästerkock
  • 2015 Mikael Andersson, Orka mera
  • 2016 Ann Rosman, författare
  • 2017 David Carbe, musiker
  • 2018 Richard Waje, krögare på Lasse Majas krog

 

Årets Kungälvsbo

Utmärkelsen Årets Kungälvsbo infördes 2017. Kommunens invånare får vara med och både nominera och rösta fram en vinnare. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma alla vardagshjältar som på något sätt förbättrar våra liv och gör Kungälvs kommun till en bättre plats att leva, arbeta och umgås i.

Följande personer har tilldelats utmärkelsen Årets Kungälvsbo
2017: Rune Stjernström
2018: Daniel Larsson


Idrottsstipendium

Kungälvs kommun delar årligen ut ett idrottsstipendium på 10 000 kronor. Stipendiet som delas ut i samband med nationaldagsfirandet den 6 juni syftar till att uppmärksamma framgångsrika prestationer utförda av idrottsföreningar eller enskilda idrottsutövare verksamma i Kungälvs kommun.

Här kan du läsa mer om idrottsstipendiet

Arrangeras av Kungälvs kommun.


Match Cup Marstrand 

Match Cup Marstrand är en av de mest respekterade seglingsevenemangen i världen. Under de senaste 23 åren har Marstrands unika seglingsarena varit en plats för legendariska seglare och spektakulära matcher. Tusentals åskådare har med spänning och beundran kunnat följa seglingarna från klipporna under första veckan i juli.

GKSS Match Cup Marstrand är en del av Match Racing World Tour där världens bästa seglare gör upp om världscuptiteln. Marstrand har alltid varit juvelen i kronan, dit alla seglare vill komma.

Här kan du läsa med om Match Cup Marstrand


JR-cupen, Marstrand

Jr Cup genomfördes för första gången 2005. Den gången genomfördes tävlingen i samband med att America´s Cup-båtarna seglade i Malmö under namnet Victory Challenge Jr Cup. Tävlingen blev en succé direkt bland ungdomarna som gillande det nya spännande formatet med korta race nära land med tillhandahållna flermansbåtar. Tävlingen hade kommit för att stanna och genomförs nu årligen första veckan i juli. Sedan ett antal år tillbaka är Marstrand värd för Jr Cup samtidigt som World Match Racing Tour gästar ön med deltävlingen Stena Match Cup Sweden.

Arrangeras vecka 27 av Svenska Seglarförbundet i samarbete med Marstrands Segelsällskap och Lerums Segelsällskap.

 

Sekelskiftesdagarna, Marstrand

Under Sekelskiftesdagarna vrids klockan tillbaka till förra sekelskiftet på Marstrand. Baderskor, kungar, bilar, marknader, teaterföreställningar, stjärnbåtar, orkestrar och mycket mer är på plats för att förvandla Marstrand till något magiskt som bara fanns förr i tiden.

Arrangeras i augusti av Sekelskiftesdagarna i Marstrands ideella förening.


Båtmässan, Marstrand

Marstrand Boat Show är världens största flytande båtmässa.
Över 200 utställda motor- och segelbåtar i alla storlekar, både från svenska och utländska varv.

Arrangeras i augusti av Sweboat - Båtbranschens Riksförbund.


Kungälvsmässan

Utställare från näringslivet blandas med politiska partier och kommunens verksamheter och bolag.

Arrangeras vartannat år i september av Mäss Event Väst AB.

  Sidan uppdaterades: