Alla skolbarn från förskoleklass till och med årskurs sex har möjlighet att gå på fritidshem före och efter skoldagen, samt vid lov och studiedagar. Du som förälder måste först söka plats på det fritidshem du vill att ditt barn ska gå på.
Om du arbetar eller studerar
kan ditt barn få plats på fritidshem.
Ditt barn får då komma till fritidshemmet
före skoldagens början och
efter skoldagens slut.
Fritidshemmen är också öppna
under jullov, påsklov, sommarlov
och sportlov.
Barn i åldern 6 till 12 år får komma
till fritidshemmet.
Fritidshemmen finns ofta
i skolans lokaler.
Det kostar pengar för dig som förälder
om ditt barn går på fritidshem.
Du söker plats på fritidshem
hos kommunen.
Vill du veta mer?
Kontakta kommunen.
Ring 0303-23 92 35 om du bor i:
- Marstrand
- Hålta
- Kärna
- Ytterby
- Kareby
- Romelanda
- Fridhemsområdet
Ring 0303-23 97 28 om du bor i:
- Munkegärdesområdet
- Solberga
- centrala Kungälv
- Komarken
Fritidshem
Fritidshem vänder sig till barn vars förälder eller vårdnadshavare arbetar, studerar eller är arbetssökande. Barnen kan vara på fritidshem för den tid som behövs för arbete eller studier inklusive restid.
Fritidshemmet är en samlingspunkt för barnen före och efter skoldagen, vid lov och under studiedagar. Barnen kan gå kvar till och med vårterminens slut det år barnet fyller 13 år. Även barn till arbetssökande föräldrar har tillgång till fritidshem 15 timmar/vecka. Ansökan om fritidshem gör du via vår e-tjänst.
Fritidshem finns vid alla skolor med förskoleklass till årskurs 6. Öppettider är 06.30-18.00 men avvikelser kan förekomma.
Ansök om fritidshem
Ansök om fritidshem genom att logga in på "E-tjänst för barnomsorg". När du har loggat in med Bank-ID trycker du på det aktuella barnet och väljer "ansökan barnomsorg". Man kan endast ansöka om fritidshem på den skola där barnet har sin skolplacering.
Säg upp plats
Uppsägningstiden är 60 dagar och räknas från det att uppsägningsanmälan har tagits emot och registrerats. Du lämnar in din uppsägningsanmälan på blankett eller i Edlevo-appen
- Du har rätt till fritidshemsomsorg på den skola barnet har en skolplacering. Sägs skolplaceringen upp ska fritidshemsplaceringen också avslutas.
- Om barnet byter till en annan kommunal skola behöver inte barnomsorgsplatsen sägas upp. Den fortsätter automatiskt på den nya skolan. Vid föräldraledighet skall fritidshemsplacering och debitering avslutas senast 1 vecka efter syskons födelse.
- Om du har delad faktura måste båda vårdnadshavarna säga upp sin del av plats. Vill man inte säga upp platsen samtidigt behöver ni kontakta en barnomsorgshandläggare för att avsluta delad faktura. Barnet har rätt till omsorg till och med vårterminen det år barnet fyller 13 år. Har inte uppsägning inkommit då, avslutar verksamheten placeringen.
Fritidshem i samband med önskemål om placering i förskoleklass
I samband med att ni lämnar önskemål om skolplacering till förskoleklass ska ni ange om ni önskar plats i fritidshem.
Om du/ni svarar JA kommer de barn som idag går vid en kommunal förskola automatiskt att omplaceras till ett kommunalt fritidshem innan skolstart. Ni behöver inte säga upp er förskolplacering. Kommunalt fritidshem erbjuds om du arbetar, studerar eller är arbetssökande. Observera att fritidshemsplacering är förenad med en avgift och uppsägningstid förekommer, se villkor nedan.
Om ditt barn går på en fristående förskola idag och önskar plats på en kommunal skola behöver vi få in aktuella kontakt- och inkomstuppgifter från er. Var god och ansök om fritidshemsplacering via barnomsorgens e-tjänst: Ansökan om fritidshem
Ska ditt barn börja vid en fristående skola, kontakta den skolan för att ansöka till fritidshem.
Om du/ni svarar NEJ på frågan om ni önskar placering på fritidshem kommer er förskoleplats att avslutas automatiskt den 31 juli.
Avgifter
När ditt barn går i fritidshem beräknas din avgift utifrån hushållets totala bruttoinkomst (inkomst före skatt). Avgiften för fritidshemsplacering är maximalt 2 % av hushållets totala inkomst. Om hushållet tillsammans har en inkomst på 56 250 kronor i månaden eller mer, når man maxtaxan. För år 2024 är den högsta avgiften 1 125 kronor/månad. Har man fler barn i barnomsorg reduceras avgiften. Avgifterna ändras från och med 1 januari varje år och styrs av ett statligt index. De familjer som har en inkomst lägre än 25% av det årliga prisbasbeloppet betalar ingen avgift. Avgift betalas för varje månad, även i juli. Det gör man oavsett om barnet använder platsen eller inte.
Mer om avgifter för fritidshem
Öppettider
Förskolor och fritidshem har generellt öppet mellan klockan 06.30 - 18.00. Vid särskilda behov kan vi hålla öppet i tolv timmar. I familjedaghem finns viss möjlighet att ta emot barn på andra tider. Helgdagsaftnar, med undantag av trettondagsafton och valborgsmässoafton, är verksamheterna stängda. Länk till verksamhetsstängda dagar