Strandstädning

Bohusläns stränder är hårt drabbade av plast och annat skräp som flyter iland. Ofta är det skräp från europeiska storstäder som hamnar i floder och flyter ut i havet. Sedan transporteras det av havsströmmar till den svenska västkusten.

Plast är ett stort miljöproblem eftersom den skadar djurlivet. Den blir också störande för alla som vill uppleva den vackra Bohuskusten. På plastpartiklarna fäster olika miljögifter som finns i havsvattnet, som kommer in i näringskedjan och kan påverka oss människor när vi äter mat från havet.

Titta på kortfilmen Strömmar av plast som är gjord av Havsmiljöinstitutet för att lära dig mer om plastens inverkan på vår miljö. Se filmen "Strömmar av plast" 

Kommunalt ansvar

Det är kommunens ansvar att städa Kungälvs kust som består av 149 sträckor, sammanlagt 40 mil och andra naturområden där allemansrätten gäller. 

  • (Miljölaget) städar på kusten med två egna båtar och egen personal under hela året. Framförallt sker städning på öar utan landförbindelse.
  • Idrottsföreningar i samarbete med föreningen "Städa Sverige" städar varsitt strandområde längs kusten från fastlandet. 

Regionalt samarbete

Kungälv samarbetar med alla Bohusläns kommuner samt Kungsbacka under ledning av Västkuststiftelsen. Varje år söks gemensamt statliga bidrag och successivt utvecklas städmetoder och omfattning av städningen. Kommunernas representanter träffas regelbundet för att lära av varandra.

Hjälp till att städa Kungälvs kust!

Kommunen samarbete med föreningen Städa Sverige är viktigt för att klara av städa hela kusten. I april varje år kan idrottsföreningar få in pengar genom att samla skräp längs stränderna. I Kungälv brukar hundratals ungdomar samla ihop flera ton plast.

Föreningar som vill vara med kan anmäla sig på Städa Sveriges webbplats.

Vill du hjälpa till för en bättre miljö finns mer information på Västkuststiftelsen.se

Strandstädarkartan

Västkuststiftelsen ansvarar för Strandstädarkartan, där du som privatperson kan rapportera stränder med städbehov, eller visa var du själv har städat. Strandstädarkartan hos Västkuststiftelsen.

Håll Bohuslän rent - städa en strand på semestern

I projektet Håll Bohuslän rent har vi tagit fram ett kit som utrustar dig för att städa en strand. På hamnkontoret på Marstrand och i Stadshuset i Kungälv finns det strandstädar-kit att hämta, med allt som gör dig redo för strandstädning.

  Sidan uppdaterades: