Fyrverkerier

Om du tänker fira med fyrverkeri är det viktigt att du visar hänsyn till andra och följer de säkerhetsregler och lagar som finns. Fel utfört kan det bli skrämmande och farligt. Du kan också behöva tillstånd för att hantera, förvara och avfyra fyrverkerier.

Många känner inte till vilken kraft som finns i fyrverkeripjäser. Det finns risker med att använda fyrverkerier och det gäller inte bara när man avfyrar ett fyrverkeri utan även vid förvaring, transport och försäljning av fyrverkerier. En felaktigt hanterad pjäs kan innebära stora risker för människor och egendom.

Lagar och regler om fyrverkerihantering

Om du tänker fira med fyrverkerier är det viktigt att du visar hänsyn till andra och att du följer de säkerhetsregler som finns för fyrverkerier.

 • Du måste ha fyllt 18 år för att få köpa, ha och använda fyrverkerier eller andra pyrotekniska varor. Fyrverkerier som polisen hittar hos personer under 18 år kommer att beslagtas och förstöras.
 • Smällare och fyrverkerier med knall som främsta effekt är som huvudregel förbjudna och får inte användas eller säljas utan särskilda tillstånd.

 • Enligt kapitel 3, paragraf 7 i ordningslagen får pyrotekniska varor inte användas utan tillstånd av polismyndigheten om det innebär risk för skada eller annat obehag för person eller egendom. Hänsyn tas tilll tidpunkt, plats och andra omständigheter.

  Tillstånd för fyrverkerier och andra pyrotekniska varor krävs inte klockan 17.00 på påskafton till klockan 01.00 på påskdagen samt klockan 17.00 på nyårsafton till klockan 01.00 på nyårsdagen. Gäller inom detaljplanelagt område. Det är aldrig tillåtet att använda fyrverkerier eller andra pyrotekniska varor vid sjukhuset eller vid kommunens vård- och omsorgsboenden
 • Det krävs inget tillstånd för tomtebloss, partypoppers och liknande mindre produkter som är tänkta att användas inomhus.

Var rädd om dig själv och andra

Här kommer några tips och råd om vad du ska tänka på när du är nära eller hanterar fyrverkerier. 

 • Var rädd om dig! Håll avstånd till fyrverkeripjäserna.
 • När du avfyrar dem – använd skyddsglasögon och var nykter.
 • Var rädd om dina och andras barn och ungdomar! Fyrverkerier får inte säljas till personer under 18 år och de får heller inte använda dem. Att sälja till underåriga eller att langa fyrverkerier till dem kan ge böter eller fängelse.
 • Visa hänsyn! Både mot medmänniskor och djur.

Så gör du om du ser farlig eller felaktig hantering av fyrverkerier

 • Om fyrverkerier används och det finns risk för skada på person eller egendom - ring 112.
 • Informera polisen genom 114 14 eller via deras webbplats.

Tipsa polisen via webben | Polismyndigheten

Fyrverkerier och företagare

Du behöver tillstånd för att sälja och förvara fyrverkerier, det ansöker du om hos Bohus räddningstjänstförbund.

Avfyra fyrverkerier

Kontakta alltid Bohus räddningstjänstförbund om du ska avfyra fyrverkerier, du kan också behöva tillstånd från polisen när du ska hantera och avfyra fyrverkerier. 

Kontroller

Bohus räddningstjänstförbund gör kontroller (tillsyn) hos ditt företag för att se att du följer de regler som gäller för försäljning och förvaring av fyrverkerier.

Mer information

För mer information om regler och tillstånd besök polisens hemsida.
Fyrverkerier | Polismyndigheten (polisen.se)

Kontakta Bohusräddningstjänstförbund vid frågor gällande förvaring och försäljning av explosiv vara (fyrverkerier).
www.borf.se

  Sidan uppdaterades: