Mat i förskola och skola

Specialkost

Om du har några speciella behov när det gäller mat, som allergier eller känslighet för vissa livsmedel behöver du ansöka om specialkost. För en del specialkost behöver du intyg från vården. Det är viktigt att anmäla frånvaro så vi inte lagar mat som behöver slängas.

Mat och miljö

Vi riktar in oss på några viktiga områden för att minska klimatpåverkan. Det är att minska matsvinnet, mer grönt på tallriken och se över våra inköp så de är klimatsmarta.

Matens väg till dig

När menyn planeras är smakupplevelsen viktig och vi följer Livsmedelsverkets riktlinjer. Våra nio tillagningskök gör huvuddelen av maten, exempelvis, köttfärssåsen. Maten skickas sen till ett stort antal mottagningskök runt om i kommunen. Där lagas potatisen, pastan och grönsakerna. Där görs också salladsbuffén och andra tillbehör.

Vi lagar maten - Tillsammans skapar vi måltiden

En måltid är mer än bara mat på en tallrik. Genom att arbeta med måltiden ur ett helhetsperspektiv kan varje skola och förskola tillsammans skapa de bästa förutsättningarna för att maten hamnar i magen. Vällagad mat som äts i en lugn och trygg miljö ger de bästa förutsättningarna för mätta och nöjda matgäster.

Hur kan jag påverka måltiderna?

Skolmat engagerar och det är vi glada för. I våra matsalar har vi daglig kontakt med våra matgäster. Är du elev och vill kunna påverka måltiderna? Ta kontakt med din rektor och be att få vara med i måltidsrådet på skolan. Kom också gärna och prata med oss direkt i köket också.

  Sidan uppdaterades: