Cykelprojekt i skolan

Här kan du läsa om olika projekt och utbildningssatsningar för cykling inom skolorna i kommunen.

Cykelprojekt i kommunen

Vi vill att fler barn ska cykla eller gå till skolan i kommunen. Det är bra för barnens hälsa och bidrar till en mer trafiksäker och bättre närmiljö vid skolan. I Trafikplanen som antogs år 2017 av Kommunstyrelsen så år målet att öka trygghet, säkerhet och tillgänglighet i trafikmiljöer.

Läs kommunens Trafikplan här (PDF)

På Egna Ben

På egna ben är en utmaning för elever i årskurs 4–6.  Den handlar om att ta sig till skolan genom att cykla, gå eller åka kollektivt och skippa de ofta korta bilresorna. Utmaningen är uppbyggd som en spännande poängjakt där klassen engageras i att tävla om fina priser. Under veckorna som "På Egna Ben" pågår, samlar eleverna på sig mängder av värdefull kunskap genom övningar om miljö, hälsa och trafiksäkerhet och tävlar om fina priser till klasskassan.

Utmaningen pågår mellan vecka 38 - 42.  Kommunen har varit med i tävlingen i flera år och vi ser alltid fram emot höstterminen då projektet drar igång.

Ansökan är öppen!

Nu kan ni anmäla er klass till årets omgång av "På Egna Ben". Följ länken nedanför för att komma till anmälan. 

Ansök till "På Egna Ben" här

 

Trafiksäkerhetsutbildning, Säker cykling

Hösten 2020 startade kommunen och NTF Väst (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) ett samarbete med skolor i kommunen. Tillsammans vill vi att barn ska lära sig mer om cykling i teori och praktik. Fördelarna med att cykla är många – det ger starka ben, pigga elever och en bättre miljö!

Det är också viktigt att cykling sker så säkert som möjligt. Årligen skadas ungefär 2 500 barn i cykelolyckor i Sverige, majoriteten är mellan sju och fjorton år gamla. Som en del i det olycksförebyggande arbetet erbjuder Kungälvs kommun och NTF Väst, trafiksäkerhetsutbildningen ”Säker cykling ” till samtliga skolor i årskurs 4. Utbildningen är två timmar lång. En del av utbildningen är teoretisk i klassrummet och en del är praktisk med elevernas cyklar utomhus. Kursen pågår under höst- och vårterminen.

Vill du läsa mer om trafikutbildning i skolan kan du besöka NTF's hemsida.

NTF - webbplats

 

Trafikkalendern

Kungälvs kommun har varit med i Trafikkalendern sen 3 år tillbaka. Trafikkalendern vill inspirera och stödja skolans personal att arbeta med trafikfrågor som en del av lärandet för hållbar utveckling. Att integrera trafik i olika ämnen ger eleverna förutsättningar att fundera över hur transportsystemets utformning och funktion påverkar vår miljö, hälsa och trafiksäkerhet. Den kunskapen ökar möjligheterna att kunna påverka sin egen och andras framtid.

Ambitionen är att trafikundervisning ska vara roligt, intressant och utvecklande. Trafikkalendern har i 30 år arbetat för en bättre trafiksäkerhet i barnens närmiljö.

Läsåret 2020/2021 erbjuds materialet till drygt 600.000 elever i åldern 6-12 år, 30.000 lärare och omkring 2.000 lokalt förankrade företag och organisationer i Sverige. Vill du läsa mer om projektet kan du besöka trafikkalenderns hemsida.

Trafikkalendern - webbplats

  Sidan uppdaterades: