Förskola

Många som söker

Just nu är det många som söker förskoleplats i Kungälvs kommun. Vi följer riktlinjerna och köreglerna och erbjuder plats enligt turordning. Målet är att erbjuda de som söker en plats så snart som möjligt

I Kungälv kan du välja mellan kommunala förskolor och fristående förskolor. Här kan du läsa om alla våra förskolor och ansöka om plats. Förskolorna är listade i bokstavsordning en bit ner på sidan.

 Lättläst:

Ditt barn kan gå i förskola i Kungälv. 


Förskola hette tidigare Daghem

som i vardagstal ännu kallas för Dagis ibland.

Barnen kan börja
 när de är 1 år 


och gå i förskola till de är 6 år.

 

För att söka om plats på 
förskolan 

ska du ringa kommunen.

Ring 0303-23 92 35 om du bor i:

 • Marstrand,
 • Hålta
 • Kärna
 • Ytterby
 • Kareby
 • Romelanda
 • Fridhemsområdet.

 

Ring 0303-23 97 28 om du bor i:

 • Munkegärdesområdet
 • Solberga
 • centrala Kungälv
 • Komarken 

Ansök om förskoleplats

Du som söker ny plats ska använda e-tjänsten Sök plats utan inloggning, se nedan. Du som redan har en plats men vill se eller ändra dina uppgifter använder tjänsten e-tjänst Barnomsorg (bankID).

Lathund för ansökan

Denna lathund vänder sig till dig som är vårdnadshavare. I lathunden stpr beskrivet hur du fyller i din ansökan om barnomsorg.

Lathund för ansökan

 Sök plats utan BankID  E-tjänst Barnomsorg (BankID)  Om du inte är folkbokförd i Kungälv, sök plats här

 

 

Sommaröppet på förskola, fritidshem och familjedaghem

Under veckorna 28-31, 11 juli - 5 augusti, kommer vi som tidigare år att hålla enheter öppna för att erbjuda omsorg till barn vars föräldrar arbetar under dessa veckor.

Vi anpassar verksamheten utifrån omsorgsbehovet och det är därför viktigt att du meddelar förskolan om din familjs ledighet och eventuellt omsorgsbehov.

Läs mer m Sommaröppet, frågor och svar

Förskola från ett års ålder

Förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. I förskola erbjuds barn plats vars föräldrar arbetar, studerar, är sjukskriven, är föräldraledig eller är aktivt arbetssökande. Förskolan vänder sig till barn från ett års ålder tills dess att de börjar i skolan. 

Du kan anmäla intresse om plats när du vill. Ködatum blir tidigast fyra månader innan du önskar plats, detta gäller för kommunal verksamhet (Observera att alla de fristående förskolorna själva handlägger sin kö och kan ha sina egna turordningsregler).


Läs mer om köregler. 

Allmän förskola

Allmän förskola gäller från och med höstterminen det år ditt barn fyller tre år och fram till höstterminen det år barnet börjar förskoleklass eller skola. Den allmänna förskolan motsvarar 15 timmar/vecka, gäller under skolans läsårstider och är avgiftsfri. En avgift tas dock ut under skolloven.
Läs mer om avgifter här.

Här kan du läsa om kommunens Riktlinjer för Förskola och Pedagogisk omsorg (pdf) 

E-tjänst för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Med hjälp av BankID kan du logga in för att hantera dina ärenden, till exempel ändra dina köalternativ, svara på platserbjudande, ändra inkomstuppgift med mera. Kontakta din bank om du inte har BankID så hjälper de dig. Ansökan kan även göras utan ett BankID. 

Här kan du läsa mer om att skaffa BankID (extern länk öppnas i ny flik).

Gemensamt köhanteringssystem

För att göra det enklare att ansöka om förskoleplats finns ett gemensamt köhanteringssystem för kommunala och fristående förskolor. Detta innebär att du kan välja både kommunala och fristående förskolor som alternativ när du ansöker om förskoleplats.

Undantaget är de fristående förskolorna Montessori Strandskolan, Montessori Älvkullen, Mikaels Barnträdgård, Kristna Montessori Solrosen och Kotten som fortsätter att ha egen köhantering.

Observera att alla de fristående förskolorna själva handlägger sin kö och kan ha sina egna turordningsregler.

Öppettider för barnomsorg

Förskolor, fritidshem och öppen fritidsverksamhet har generellt öppet mellan klockan 06.30 - 18.00. Vid behov kan vi hålla öppet i tolv timmar. Helgdagsaftnar, med undantag av Trettondagsafton och Valborgsmässoafton, är verksamheterna stängda. Länk till verksamhetsstängda dagar

Våra kommunala förskolor

Till alla våra kommunala förskolor

Fristående förskolor

Information om fristående förskolor

  Sidan uppdaterades: