Förskola

I Kungälv kan du välja mellan kommunala förskolor och fristående förskolor. Här kan du läsa om alla våra förskolor och ansöka om plats. Förskolorna är listade i bokstavsordning en bit ner på sidan.

 Teckenspråk:


Om du är förälder och arbetar eller studerar kan ditt barn gå i förskolan. Om du som förälder söker arbete har barnet rätt att vara på förskola 15 timmar i veckan.

I Kungälv finns familjedaghem och förskolor med olika inriktningar. Som förälder har du rätt att ansöka om plats på vilken förskola som helst i Kungälvs kommun.


 Lättläst:

Ditt barn kan gå i förskola i Kungälv. 


Förskola hette tidigare Daghem

som i vardagstal ännu kallas för Dagis ibland.

Barnen kan börja
 när de är 1 år 


och gå i förskola till de är 6 år.

 

För att söka om plats på 
förskolan 

ska du ringa kommunen.

Ring 0303-23 92 35 om du bor i:

 • Marstrand,
 • Hålta
 • Kärna
 • Ytterby
 • Kareby
 • Romelanda
 • Fridhemsområdet.

 

Ring 0303-23 97 28 om du bor i:

 • Munkegärdesområdet
 • Solberga
 • centrala Kungälv
 • Komarken 

Förskola från ett års ålder

Förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. I förskola erbjuds barn plats vars föräldrar arbetar, studerar, är sjukskriven, är föräldraledig eller är aktivt arbetssökande. Förskolan vänder sig till barn från ett års ålder tills dess att de börjar i skolan. 

Du kan anmäla intresse om plats när du vill, men ködatum räknas fyra månader innan du behöver platsen. Läs mer om köregler. 


Allmän förskola för 3- till 5-åringar

Allmän förskola är frivillig och innebär att alla barn som är mellan tre och fem år får tillgång till pedagogisk verksamhet. Ditt barn erbjuds allmän förskola från och med höstterminen det år ditt barn fyller tre år. För barn placerade i förskola och familjedaghem ingår den allmänna förskolan. Ett avdrag på barnomsorgsavgiften motsvarande 15 timmar per vecka under terminstid görs automatiskt. För de barn som ännu inte har plats erbjuds 525 timmar per år fördelat på 15 timmar per vecka under höst- och vårterminerna. Läs mer om avgifter här.

 Här kan du läsa om kommunens Riktlinjer för Förskola och Pedagogisk omsorg

 

E-tjänst för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Med hjälp av BankID kan du logga in för att hantera dina ärenden, till exempel ändra dina köalternativ, svara på platserbjudande, ändra inkomstuppgift med mera. Kontakta din bank om du inte har BankID så hjälper de dig. Ansökan kan även göras utan ett BankID. 

Här kan du läsa mer om att skaffa BankID (extern länk öppnas i ny flik).

 

Gemensamt köhanteringssystem

För att göra det enklare att ansöka om förskoleplats finns ett gemensamt köhanteringssystem för kommunala och fristående förskolor. Detta innebär att du kan välja både kommunala och fristående förskolor som alternativ när du ansöker om förskoleplats.

Undantaget är de fristående förskolorna Montessori Strandskolan, Montessori Älvkullen, Mikaels Barnträdgård, Kristna Montessori Solrosen och Kotten som fortsätter att ha egen köhantering.

Observera att alla de fristående förskolorna själva handlägger sin kö och kan ha sina egna turordningsregler.

 

 

Öppettider för barnomsorg

Förskolor, fritidshem och öppen fritidsverksamhet har generellt öppet mellan klockan 06.30 - 18.00. Vid behov kan vi hålla öppet i tolv timmar. Helgdagsaftnar, med undantag av Trettondagsafton och Valborgsmässoafton, är verksamheterna stängda.

 

Fristående förskolor

Information om fristående förskolor

  Sidan uppdaterades: