Besök Kungälv och Marstrand

Kungälvs kommun är unik med sina fästningar, Bohus och Carlsten, som vittnar om en lång och spännande historia.

 Teckenspråk:


Här finns ett stort utbud av aktiviteter. Allt ifrån seglingstävlingar på Marstrand till guidade visningar på någon av våra fästningar. Via turistwebben sodrabohuslan.se hittar du tips på aktiveter, boenden och matställen i Kungälvs kommun.


I Kungälv, på bekvämt avstånd från Göteborg, samsas den historiska trästaden med nybyggda stadsdelar och ett nytt resecentrum. Våren 2019 invigdes ett nytt stort köpcentrum: Kongahälla Center (extern länk). Kungälv är också känt för sin kexfabrik, Göteborgs Kex. 

För dig som uppskattar naturen har Kungälv mycket att erbjuda. Fontins naturreservat kan du promenera till direkt från Kungälvs centrum. Här finns skog, betesmark och sjön Svarte Mosse. Genom Fontin går vandringsleden Bohusleden. I motionscentralen Kotten (extern länk) finns ett café. Granne med Fontinområdet ligger Nordiska Folkhögskolan (extern länk).

Kungälv har en lång och spännande historia och är unik med sina två fästningar. Bohus fästning i södra Kungälv och Carlstens fästning ute på Marstrand. 

Mer information om vad som händer i Kungälv hittar du här: 

Bohus fästning (extern länk)

Mimers Kulturhus

Södra Bohusläns webbplats (extern länk)

 

 

 

Marstrand - Sveriges seglingshuvudstad

Samhället Marstrand ligger på två öar, med färja emellan. Bebyggelsen på Marstrandsön har beskrivits som en av världens vackraste städer, med Carlstens fästning tronande på berget och den gamla trästadens kvarter nedanför. Under sommaren samsas seglare och semesterfirare på kajen. I vattnet ligger många båtar förtöjda i en av Sveriges största gästhamnar. I kvarteren på land finns små butiker, caféer och restauranger.

Om du har en stund över från bad- och båtliv finns det en hel del att se. Promenadstigarna och vandringslederna på Marstrandsön och Koön har en fantastisk utsikt. I väster ligger Heidenstamsfyren Pater Noster och på andra sidan horisonten ligger Skagen. I norr Åstol och Dyrön, och bakom dem Tjörn. 

På Marstrandsön ligger även Strandverket konsthall inrymd i Södra Strandverket, den sista förstärkningen av försvaret i södra inloppet till Marstrands hamn. Anläggningen byggdes mellan 1852 - 1857.

Mer info om Marstrand hittar du här:

Marstrand.se  extern länk) Aktuell information om vad som finns att upptäcka på Marstrand.

Carlstens fästning  (extern länk) Allt du behöver veta innan du besöker den mäktiga fästningen.

Marstrands gästhamn (extern länk) På Martrands gästhamns webbplats kan du även boka din hamnplats.

  Sidan uppdaterades: