Besök Kungälv och Marstrand

Kungälvs kommun är unik med sina båda pittoreska städer Kungälv och Marstrand som med var sin fästning, Bohus och Carlsten, vittnar om en lång och våldsam historia. Efter freden i Roskilde 1658 övertog Sverige Bohuslän från Norge.

 Teckenspråk:


Här finns ett stort utbud av aktiviteter. Allt ifrån seglingstävlingar på Marstrand till guidade visningar på någon av våra fästningar. Via turistwebben sodrabohuslan.se hittar du tips på aktiveter, boenden och matställen i Kungälvs kommun.


I dag är Kungälv och Marstrand två moderna men helt olika städer. I Kungälv, på bekvämt avstånd från Göteborg, samsas den historiska trästaden med nybyggda stadsdelar i en spännande stadskärna med ett nytt resecentrum. Och våren 2019 invigs ett nytt stort köpcentrum.

I Marstrand står havet i centrum. Skärgården och den fria horisonten lockar liksom sol och salta bad. Det är en plats för segling, skaldjur och promenader.

Här kan du läsa mer om Bohus fästning

Södra Bohusläns webbplats finns aktuell information om vad som finns att upptäcka i Kungälv. 

 

 

Marstrand - Sveriges seglingshuvudstad

Marstrand som ligger på två öar, har beskrivits som en av världens vackraste städer, med Carlstens fästning tronande högst upp på berget och den gamla trästadens mysiga gamla kvarter i skydd nedanför. Under sommaren myllrar kajen av liv. I vattnet ligger hundratals båtar förtöjda i Sveriges största gästhamn. Och på land finns otaliga små butiker, caféer och restauranger.

Om du har en stund över från bad- och båtliv finns det en hel del att se. Det finns promenadstigar och vandringsleder på både Marstrandsön och Koön med en fantastisk utsikt. I väster ligger Heidenstamsfyren Pater Noster och bortom horisonten ligger Skagen. I norr Åstol och Dyrön och bakom dem Tjörn. 

På Marstrandsön ligger även Strandverket konsthall inrymd i Södra Strandverket, den sista förstärkningen av försvaret i södra inloppet till Marstrands hamn. Anläggningen byggdes mellan 1852 - 1857.

Mer info om Marstrand hittar du här:

Marstrand.se - här finns aktuell information om vad som finns att upptäcka på Marstrand.

Carlstens fästning - allt du behöver veta innan du besöker den mäktiga fästningen.

Marstrands gästhamn - bra information om gästhamnen på Marstrand. Här kan du även boka din hamnplats.

Strandverket - din guide till konsthallen på Marstrand.

  Sidan uppdaterades: