Bergfeltska trädgården

Ett stenkast från Fästningsholmen ligger Gamla torget och den gamla trästaden. Denna del av Kungälv är en unik sammanhängande miljö bevarad i modern tid och är ett riksintresse för kulturmiljövård. Mitt ibland den äldre trähusbebyggelsen, en kort promenad från Gamla torget, gömmer sig Västra gatans smycke. Här finner du den historiskt intressanta Bergfeltska trädgården, klättrandes uppför Fontinberget i terrasser.

I nedre delen av anläggningen finns blomsterrabatter och slingrande gångar med parksoffor och bord. På försommaren möts du av en mängd lökväxter och blommande träd. Ett besök hit på våren är ett måste! Den terrasserade trädgården fortsätter med stentrappor upp till en utsiktsplats, dit man kan gå och få en fin utsikt över älven.


Historia

Bergfeltska trädgården är en mycket gammal anläggning, som omnämns redan i 1697 års stadsplan. Den historiska trädgården har varit i privatägd och brukats av olika familjer fram till 1997, då Kungälvs kommun övertog förvaltningen.

Under 1800-talet och början av 1900-talet hade anläggningen förmodligen sin praktfullaste tid, inte minst under prosten Bengt Martin Bergfelts ägo 1899-1919. Under slutet av 1900-talet var skötseln minimal vilket ledde till att trädgården växte igen.

Kungälvs kommun och Kungälvs Trädgårdsförening har sedan 2000-talet, i olika etapper, genomfört restaureringsarbeten för att återställa den gamla trädgården. Man tog beslutet att rekonstruera anläggningen till den tid då prosten Bergfelt ägde trädgården, runt sekelskiftet. Detta var en tid då världen fortfarande var gåtfull, upptäckarlusten var stor och växter hämtades från när och fjärran. I trädgården blommar bland annat olika rhododendron, julrosor, magnolior, klematis, rosor och pioner. Gamla träd står också kvar från förra seklet; en jättetuja, robinior, en rödblommande kastanj, gullregn, en körsbärskornell och några lindar. 
Bergfeltska trädgården underhålls idag genom ideellt arbete av Kungälvs Trädgårdsförening.


Mer information

 Kungälvs Trädgårdsförenings webbplats (extern länk) och på Trädgårdsrikets webbplats (extern länk) finns mer information om Begfeltska trädgården. 

  Sidan uppdaterades: